Modrzew: właściwości zdrowotne

2018-07-02 11:06

Modrzew (Larix Mill.) podawany w postaci syropów czy nalewek, pozwala łagodzić zaburzenia układu trawiennego i moczowego, infekcje wirusowe, bóle reumatyczne, problemy skórne, a także wzmacnia układ odpornościowy. Jakie jeszcze są właściwości prozdrowotne modrzewia?

Modrzew: właściwości zdrowotne
Autor: Thinkstockphotos.com Modrzew: właściwości zdrowotne

Spis treści

  1. Modrzew: szyszki, żywica, kora i igły dla zdrowia
  2. Modrzew: kiedy i jak stosować?
  3. Modrzew: jak przygotować nalewki i syropy?
  4. Modrzew: przeciwwskazania do stosowania

Modrzew (Larix Mill.), a przede wszystkim jego prozdrowotne właściwości były znane od wieków i wykorzystywane w medycynie ludowej.

Słowianie traktowali modrzew ze szczególną czcią, bo wierzyli, że dodaje energii, wzmacnia siły witalne, pozytywnie wpływa na nastrój. Symbolizował odnowę, wytrwałość, ale też młodość i radość życia.

Do dnia dzisiejszego osoby wierzące w dobrą energię drzew uważają, że spacer czy odpoczynek w cieniu modrzewia, obejmowanie lub dotykanie jego pnia działa kojąco na układ nerwowy.

Ponadto ułatwia podejmowanie decyzji, pozwala ustalać życiowe priorytety, pomaga odrzucić w danym momencie to, co niepotrzebne, by pożegnać się z przeszłością i spojrzeć z optymizmem w przyszłość.

Na całym świecie występuje kilkanaście gatunków tego drzewa, natomiast w naszym kraju rośnie modrzew europejski oraz jego odmiana - modrzew polski.

Modrzew naturalnie występuje na terenach górskich, ale w wyniku sadzenia rozpowszechnił się również na terenach nizinnych.

Drzewa dorastają do wysokości ok. 30-40 metrów, mają dość rozłożystą koronę. Dobrze radzą sobie w klimacie umiarkowanym, są odporne na mrozy czy inne zmienne warunki atmosferyczne.

Powinno się je sadzić w miejscach nasłonecznionych, choć trzeba przy tym pamiętać, że źle reagują na przedłużającą się suszę. Dzięki dużej zawartości żywicy, modrzew jest drzewem wytrzymałym, nie ulega łatwo zagrzybieniu czy procesom gnilnym.

Modrzew: szyszki, żywica, kora i igły dla zdrowia

W celach prozdrowotnych wykorzystuje się młode, jeszcze zielone szyszki, żywicę, czasem korę i igły, które są źródłem:

  • garbników
  • flawonoidów
  • terpenoidów (kwasów żywicznych)

dzięki czemu wykazują działanie:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • antyseptyczne
  • moczopędne

Pozyskiwanie z modrzewia surowców do celów leczniczych powinno odbywać się w określonym czasie.

Młode pędy zbiera się na początku wiosny, szyszki na przełomie maja i czerwca, gdy są one jeszcze zielone, żywicę w okresie maj-październik, najlepiej uzyskiwać ją drzew, gdzie wypływa ona naturalnie, bo każde nieprofesjonalne nacięcie drzewa może zakończyć się tym, że będzie ono bardziej podatne na grzyby, pleśń, czy inne choroby.

Modrzew: kiedy i jak stosować?

Nalewki i syropy z modrzewia mają szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzają się w przypadku infekcji wirusowych i chorób górnych dróg oddechowych.

Stosuje się je również przy zaburzeniach układu trawiennego (np. wzdęciach) oraz gdy mamy do czynienia z problemami jelitowymi, bo regulują florę bakteryjną.

Działają moczopędnie, oczyszczająco, wzmacniają też układ odpornościowy, dlatego warto je stosować w okresach wzmożonej podatności na atak wirusów i bakterii, czyli przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

Preparaty z modrzewia można też stosować zewnętrznie, bo mają właściwości odkażające i rozgrzewające.

Przyniosą ulgę, gdy boli nas gardło, zmagamy się ze schorzeniami jamy ustnej (np. krwawiące dziąsła), problemami skórnymi (np. ropiejące rany), bólami reumatycznymi, zapaleniem mięśni, nerwobólami.

Modrzew: jak przygotować nalewki i syropy?

Modrzew do celów zdrowotnych można przygotować na kilka sposobów.

  • Syrop z szyszek modrzewia

Z szyszek zrobimy syrop - potrzebujemy pół kilograma zielonych, młodych szyszek (trzeba je dokładnie umyć), które łatwo jest przekroić nożem oraz pół kilograma cukru.

Składniki (najlepiej warstwami) układamy w słoiku, zakręcamy, ustawiamy w ciepłym miejscu, od czasu do czasu potrząsamy, by szyszki szybciej wypuściły sok.

Po około 6-8 tygodniach przelewamy syrop do mniejszej buteleczki, profilaktycznie pijemy jedną, a w czasie trwania infekcji maksymalnie trzy łyżeczki dziennie.

  • Nalewka z żywicy modrzewia

Równie prosto można przygotować nalewkę z żywicy. W tym przypadku 100 g żywicy zalewamy jednym litrem wysokoprocentowego (najlepiej powyżej 90 proc.) alkoholu i odstawiamy w ciemne miejsce, od czasu do czasu potrząsając, by żywica szybciej się rozpuściła.

Po ok. 6-8 tygodniach należy ją przefiltrować, by pozbyć się wszelkich ewentualnych zanieczyszczeń, które mogły znaleźć się w żywicy. Spożywamy jedną łyżeczkę dziennie.

Modrzew: przeciwwskazania do stosowania

Ponieważ modrzew należy do drzew z rodziny sosnowatych to podobnie jak w przypadku sosny, inhalacji z modrzewia nie powinny wykonywać osoby chore na astmę czy z poważnymi schorzeniami układu krążenia.

Preparatów z modrzewia nie mogą też stosować osoby uczulone na to drzewo oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.