Dieta kapuściana. Przepis na zupę z kapusty, która jest podstawą diety kapuścianej
Dieta kapuściana jest bardzo prosta - jej podstawą jest zupa kapuściana, którą w dowolnej ilości jesz, kiedy chcesz. Zupa z kapusty nie zawiera soli ani tłuszczu, ale za to można do niej dodać wiele przypraw. Poznaj przepis na zupę z kapusty.
Zupa z kapusty, na której opiera się dieta kapuściana, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Najlepiej od razu ugotować większą porcję i przechowywać ją w lodówce, za każdym razem odlewając do podgrzania odpowiednią porcję. Oto przepis na zupę z kapusty.
Spis treści
Zupa z kapusty: przepis
Składniki:
- główka kapusty (biała lub włoska),
- 6 dużych cebul (posiekane),
- 6 pomidorów,
- 2 papryki,
- 2 marchewki,
- pęczek selera naciowego
- pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia, listki laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.
Wykonanie:Kapustę poszatkuj, pomidory obierz ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki i zalej trzema litrami wody, zagotuj. Przyprawy dodaj, gdy zupa jest już prawie gotowa.
Dieta kapuściana: zalety kapusty
Kapusta należy do najmniej kalorycznych, a jednocześnie najbardziej odżywczych warzyw. Zawiera mało węglowodanów, trochę białka i zero tłuszczu. Za to jest w niej porządna porcja substancji balastowych (czyli błonnika) usprawniających przemianę materii.
Poza tym kapusta jest źródłem potasu, który zapewnia organizmowi zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Sporo w niej także witaminy C działającej ochronnie na komórki.
Uwaga: włoska kapusta jest łatwiej strawna niż zwykła biała.
Czytaj też:
- Dieta kapuściana. Herbatki ziołowe wspomogą odchudzanie przy diecie kapuścianej - PRZEPISY
- Diety kilkudniowe – dieta warzywna, dieta zegarowa, dieta kapuściana
- Dieta kapuściana - tygodniowy jadłospis
Porady eksperta