5 porcji warzyw i owoców w praktyce
Kampanie edukacyjne i promocyjne, akcje w szkołach, spoty telewizyjne... Wszystkie te działania spowodowały, że dziś prawie każdy wie o konieczności codziennego zjadania pięciu porcji warzyw i owoców. Nadal jednak nie przekłada się to na nawyki żywieniowe, a większość z nas je około trzech porcji dziennie. Jak włączyć do swojego codziennego jadłospisu pięć porcji warzyw i owoców? Przeczytaj nasz praktyczny poradnik z przykładami.
Spis treści
- Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?
- Jedz więcej warzyw niż owoców
- Porcja warzyw lub owoców - ile to gramów?
- Przykładowe porcje warzyw:
- Przykładowe porcje owoców:
- Minimum 5 porcji warzyw i owoców w praktyce - jadłospis
Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?
Jedzenie warzyw i owoców to podstawa niezbędna, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób. Jeden z najzdrowszych modeli odżywiania, czyli dieta śródziemnomorska obfituje w te właśnie składniki, a mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego wyróżniają się długością życia i stanem zdrowia na tle pozostałych Europejczyków i Amerykanów. Bierzmy z nich przykład!
Warzywa i owoce są w diecie niezbędne ze względu na zawartość cennych witamin: głównie witaminy C, β-karotenu i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, potasu i magnezu. Bardzo istotną rolę spełniają również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym – zapobiegają chorobom i przedwczesnemu procesowi starzenia.
Warzywa i owoce wyróżnia też obecność błonnika, który jest swoistą szczotką fizjologiczną – oczyszcza jelita z resztek, reguluje rytm wypróżnień, zbiera na siebie toksyny, pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu i korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi.
Większość warzyw i owoców zawiera 80-90% wody, są zatem niskokaloryczne i pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Liczne badania wykazały, że spożycie zalecanych ilości warzyw i owoców zmniejsza insulinooporność tkanek oraz jest korzystne w chorobach serca i chorobach układu krążenia.
Jedz więcej warzyw niż owoców
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Może wydawać się dużo, jeśli jednak uświadomisz sobie, że średnie jabłko waży ok. 150 g, 400 g dziennie jest jak najbardziej osiągalne.
Pamiętaj, że pięć porcji każdego dnia to zalecane minimum, a owoce powinny stanowić 2 z 5 porcji. Warzywa wybieraj jako 3 porcje z 5 i każdą kolejną. Warzyw nie da się zjeść za dużo, natomiast ilość owoców należy kontrolować, ponieważ zawarty w nich cukier (fruktoza), wbrew popularnemu nadal przekonaniu, jest tuczący, a nadmierne spożycie owoców może skutkować odkładaniem się energii w postaci tkanki tłuszczowej.
Porcja warzyw lub owoców - ile to gramów?
Ciągle obracamy się wokół pojęcia „porcja”, ale spójrzmy, jakie rzeczywiście są to ilości. Jedna porcja warzyw lub owoców powinna ważyć 80-100 gramów. Dotyczy to produktów świeżych, gotowanych i mrożonych. Garścią suszonych owoców (20 gramów) można zastąpić 1 porcję świeżych, jednak nie powinno się tego robić zbyt często ze względu na dużą koncentrację cukru i mniejsze walory odżywcze.
Czy pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia oznacza, że trzeba je jeść pięć razy dziennie? Niekoniecznie. Zjadając na raz dużego grejpfruta lub szklankę wiśni zapewniasz sobie 2 porcje owoców, a obiad w postaci pieczonych warzyw z dodatkiem mięsa złożony z połowy cukinii, połowy papryki i dwóch marchewek będzie stanowił 2,5 porcji.
Oczywiście najlepiej będzie, jeśli warzywa lub owoce pojawią się w każdym posiłku, ale dla zrealizowania pięciu porcji w ciągu dnia nie jest to konieczność. Jako porcję warzyw lub owoców można potraktować szklankę soku, jednak tylko wtedy, gdy będzie on przygotowany samodzielnie i wypity niedługo po przyrządzeniu.
Mamy pewność, że nasz sok nie powstał z koncentratu i gwarantujemy sobie w ten sposób, że cenne składniki zawarte w warzywach i owocach nie ulegną rozpadowi i trafią do organizmu.
Przykładowe porcje warzyw:
- średni ogórek
- 1 papryka
- 1 pomidor
- duża marchewka
- duża pietruszka
- 1/3 selera korzeniowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 burak
- szklanka surówki z warzyw
- 3 liście kapusty
- pół szklanki fasoli
- pół szklanki ciecierzycy
- pół szklanki soczewicy
- duża garść fasolki szparagowej
- 3/4 szklanki bobu
- plaster dyni
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 5 garści sałaty
- 5 garści jarmużu
- 4 garści świeżego lub pół szklanki mrożonego szpinaku
- szklanka groszku
- szklanka kukurydzy
- 1/2 szklanki gotowanej włoszczyzny
- szklanka soku warzywnego
Ziemniaki stanowią osobną grupę produktów spożywczych i nie wlicza się ich do 5 porcji warzyw.
Przykładowe porcje owoców:
- średnie jabłko
- 2 plastry arbuza
- 2 plastry melona
- 3 plastry ananasa
- 2 kiwi
- 1 duża brzoskwinia
- 1 duża nektarynka
- 2 morele
- 2 mandarynki
- 1 pomarańcza
- 1/2 dużego grejpfruta
- 1/3 mango
- 3 śliwki
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1/2 szklanki winogron
- 1/2 szklanki czereśni
- 1/2 szklanki wiśni
- szklanka truskawek
- szklanka malin
- szklanka jagód
- szklanka borówek
- szklanka porzeczek
- szklanka soku owocowego
Minimum 5 porcji warzyw i owoców w praktyce - jadłospis
Jak komponować posiłki, żeby przestrzegać zalecenia "Jedz co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie?". Poniżej podpowiadamy, co jeść na śniadanie, obiad, kolację, żeby realizować to zalecenie.
DZIEŃ 1 - 5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
- Pieczywo razowe z wędliną, surówka z pomidora i ogórka świeżego z jogurtem naturalnym
- 1 jabłko
- Warzywa pieczone (1/2 cukinii, 1/2 papryki, kilka pieczarek) z ryżem brązowym
- Koktajl z 2 plastrów arbuza z miętą
- Sałatka z brokułu gotowanego z jajkiem na twardo i serem feta
DZIEŃ 2 - 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców
- Jajecznica ze szczypiorkiem i kilkoma rzodkiewkami
- 3 śliwki
- Filet z kurczaka z młodymi ziemniakami i kalafiorem
- Płatki owsiane lub żytnie na mleku z garścią malin i borówek
- Serek wiejski z pomidorem
DZIEŃ 3 - 5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
- Pieczywo razowe, twaróg rozrobiony z jogurtem naturalnym i kubkiem malin
- Kubek porzeczek
- Bigos z młodej kapusty z koperkiem i chudym mięsem
- Pomidory (2 szt.) z mozzarellą
- Sałatka z rukolą, cukinią grillowaną, kurczakiem i suszonymi pomidorami
DZIEŃ 4 - 4 porcje warzyw, 2 porcje owoców
- Bułka grahamka, 2 jajka na miękko, pomidor z cebulką i jogurtem naturalnym
- Koktajl z banana i brzoskwini z dodatkiem mleka
- Pieczony łosoś z sosem koperkowym i pęczkiem szparagów
- Szklanka soku warzywnego, wafle ryżowe
- Zupa krem z cukinii
DZIEŃ 5 - 3 porcje warzyw, 2 porcje owoców
- Płatki owsiane na mleku z suszoną żurawiną i rodzynkami, 1 pomarańcza
- Jogurt naturalny z wkrojonym plastrem ananasa
- Naleśniki z duszonym szpinakiem, czosnkiem, pieczarkami i kurczakiem
- Chłodnik z botwinki
- Sałatka z sałaty lodowej, papryki, ogórka i szczypiorku z tuńczykiem
DZIEŃ 6 - 3,5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
- Omlet z pieczarkami i rukolą
- Kubek ugotowanego bobu
- Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami i surówką z młodej kapusty marchewki i koperku
- Koktajl z 1 banana i kubka malin
- Pieczywo razowe z serem i pomidorem
DZIEŃ 7 - 3,5 porcji warzyw, 2 porcje owoców
- Pieczywo razowe z wędliną, sałatą i rzodkiewką
- Szklanka soku pomarańczowego, płatki owsiane na mleku z suszoną żurawiną i rodzynkami
- Spaghetti ze stekiem z tuńczyka, brokułami i pomidorami suszonymi
- 1 gruszka, szklanka kefiru
- Cukinia (połówka) nadziewana mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
Porady eksperta