Pelagra: przyczyny, objawy, leczenie
Pelagra, inaczej rumień lombardzki lub choroba 3D, spowodowana jest brakiem witamin, zwłaszcza B3. Pelagra występuje tam, gdzie panuje bieda albo leje się alkohol.
Spis treści
Pelagra, aż do lat trzydziestych XX wieku była chorobą śmiertelną. Wtedy odkryto czynnik przeciw pelagrze czyli witaminę B3. Może dlatego dziś witamina B3 występuje najczęściej pod nazwą witaminy PP. Określana jest też chemicznym terminem - niacyna. Lekki niedobór niacyny powoduje wysypki, zapalenia skóry, pogorszenie nastroju i pamięci. Dlatego dermatolodzy często zalecają swoim pacjentom, oprócz terapii maściami i kremami, zażywanie witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy PP. Poważny niedobór tej witaminy może doprowadzić do pelagry. Dziś ta choroba występuje głównie w rejonach gdzie panuje niedożywienie, np. w Afryce. Przypadki pelagry zdarzają się też w krajach rozwiniętych. Narażone na nią są osoby cierpiące na chorobę alkoholową.
Objawy pelagry
Symptomy pelagry pojawiają się w trzech obszarach - skóry, układu pokarmowego i nerwowego. Stąd nazwa - choroba 3D:
- dermatitis - stany zapalne skóry
- diarrhoea - biegunka
- dementia - problemy z pamięcią.
Zmiany skórne pojawiają się głównie na odkrytych częściach ciała: dłoniach i przedramionach (rękawice pelagry) i na szyi (naszyjnik Cassala). Są to:
- rumień
- egzemy
- wysypki
- pęcherze
- trądzik.
Towarzyszy im ogólne osłabienie oraz biegunki, nudności i wymioty, a także zmiany nastroju - depresja, apatia, zmęczenie i bóle głowy oraz kłopoty z pamięcią i koncentracją, albo przeciwnie - drażliwość, wybuchy złości i nadmierne pobudzenie. Pelagra jest w pełni uleczalna pod warunkiem postawienia prawidłowej diagnozy.
Leczenie pelagry
Polega na podawaniu wysokich dawek witaminy PP. Przy dużym niedoborze trzeba więc zażywać ją w tabletkach. Ale oprócz tego lekarz zaleci dietę bogata w produkty zawierające niacynę. Powinny się w niej znaleźć: chude mięso, wątróbka i serca oraz ryby. Bogate w witaminę B3 (PP) są także: fasola, groch, drożdże piwne, pełne ziarna, migdały, orzechy ziemne, masło orzechowe oraz owoce: brzoskwinie (zwłaszcza suszone), banany i suszone daktyle. Warto także jeść przetwory mleczne oraz jaja. Czasem pelagra jest spowodowana ogólna awitaminozą. Wtedy trzeba uzupełniać jeszcze witaminę A i C.