Masz problemy z trądzikiem? Lepiej wyklucz te dwa produkty ze swojej diety
Osoby, które mają duże problemy z cerą często muszą zwracać szczególną uwagę nie tylko na odpowiednią pielęgnację i przyjmowanie leków (jeśli to konieczne). Osobną kwestią przy trądziku jest również dieta. Wiele osób zapewne zastanawia się, czy przy trądziku można spożywać czekoladę i mleko. Wątpliwości rozwiewa profesor Ewa Stachowska.
Profesor Ewa Stachowska jest propagatorką zdrowego stylu życia. Pracuje w Katedrze i Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Swoją wiedzą i spostrzeżeniami na temat wpływu sposobu żywienia na zdrowie dzieli się nie tylko na uczelni, lecz także w mediach społecznościowych. W ostatnim wpisie postanowiła wziąć na tapet dwa chętnie wybierane produkty: czekoladę i mleko. Czy faktycznie nasilają trądzik?
Czekolada nasila objawy trądziku
Czekolada jest jednym z ulubionych produktów przez wszystkich miłośników słodyczy. Zwłaszcza mleczna. Osoby, które borykają się z problemami skórnymi często muszą sobie tę czekoladę odmówić. Ale czy każda czekolada wpływa w ten sam sposób na cerę? Czy jedzenie gorzkiej czekolady jest „mniejszym złem”?
Profesor Stachowska tłumaczy, że niestety, każdy rodzaj czekolady (biała, nadziewana, mleczna i wreszcie gorzka), negatywnie wpływa na stan skóry. Swoją wypowiedź popaarła badaniami.
Badania pokazują, że ta bardzo zdrowa - gorzka 99% - jedzona w racjonalnych ilościach ( 25 g dziennie zjadane około godziny 20:00), po czterech tygodniach doprowadziła do zaostrzenia trądziku! - napisała w udostępnionym przez siebie poście.
Skórze trądzikowej szkodzi również mleko
Inne słodkie przekąski również nasilają objawy trądziku. Profesor przytoczyła inne badania, w których porównano wpływ żelków i batoników czekoladowych na cerę. Okazało się, że batony jeszcze bardziej zaostrzały zmiany trądzikowe, mimo że to żelki uznawane są za „hamburgery” wśród słodyczy.
Wszystko dlatego, że batony, oprócz czekolady, mają w składzie również mleko, które, jak się okazuje, ma bardzo duży wpływ na cerę.
Jak tłumaczy prof. Stachowska, „Przemysłowo produkowane mleko zawiera zanieczyszczenia sterydami anabolicznymi, które będąc prekursorami testosteronu nasilają produkcje sebum i hiperkeratynizację skóry”.
Ponadto „mleko (znów szczególnie to odtłuszczone) zawiera więcej insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). IGF -1 zwiększa biodostępność wolnych androgenów krążących we krwi. Badania pokazują, że odtłuszczone mleko koreluje z trądzikiem także dlatego, że zawiera mniej estrogenów ( w stosunku do mleka pełnego). Estrogeny w odróżnieniu od androgenów łagodzą trądzik”.