Czy węglowodany nasilają trądzik? [Porada eksperta]
Po wielu miesiącach oglądania własnej twarzy i rozpracowywania diety, doszedłem do wniosku, że produkty, które zawierają wysoką zawartość węglowodanów, bardzo nasilają trądzik. Gdy przez kilka dni jadłem jedynie rybę, trądziku bardzo zmalał. Na czym polegałoby leczenie przez dermatologa w takim przypadku?
Leczenie trądziku w każdym przypadku opiera się o terapię przeciwłojotokową, złuszczającą i przeciwbakteryjną (lub przeciwzapalną). Jeśli dodatkowym czynnikiem zaostrzającym zmiany są produkty spożywcze, a w przypadku cukru tak może się zdarzyć, to dodatkowym elementem terapii jest także dieta. W opisanym przypadku chodzi o dietę eliminującą cukry proste, w tym słodycze.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Inne porady tego eksperta