Dieta bogata w te dwa składniki kluczem do zdrowych nerek. Zapobiega powstawaniu kamieni
Naukowcy przeprowadzili badanie, którego celem było sprawdzenie, jaki wpływ na kamienie nerkowe ma stosowana dieta. Co się okazało? Dieta bogata w produkty zawierające dużą ilość wapnia i potasu może zapobiegać nawracającym kamieniom nerkowym.
W badaniu wzięło udział 411 pacjentów, u których po raz pierwszy wystąpiły kamienie nerkowe, oraz grupa kontrolna składająca się z 384 osób. Wyniki dowodzą, że niższa zawartość wapnia i potasu w diecie, a także mniejsze spożycie płynów, kofeiny i fitynianów (soli kwasu fitynowego), zwiększa ryzyko wystąpienia kamienicy nerkowej.
Zawartość wapnia i potasu a kamienie nerkowe
Spośród pacjentów, u których po raz pierwszy pojawiły się kamienie nerkowe, 73 doświadczyło nawrotów kamieni w ciągu trwającej ponad 4 lata obserwacji. Dalsza analiza wykazała, że niższy poziom wapnia i potasu w diecie zwiększał prawdopodobieństwo nawrotu.
„Odkrycia dietetyczne mogą mieć szczególne znaczenie, ponieważ zalecenia dotyczące zapobiegania kamieniom nerkowym opierały się głównie na czynnikach żywieniowych związanych z powstawaniem kamieni po raz pierwszy, a nie mających charakter nawracający.” – mówi dr Andrew Rule, nefrolog i starszy autor badania.
Badanie wykazało, że spożycie płynów poniżej 3400 mililitrów dziennie zwiększa ryzyko powstania kamieni, podobnie jak spożycie kofeiny i fitynianów. Dzienne spożycie płynów obejmuje również spożywanie owoców i warzyw.Niskie spożycie płynów i kofeiny może skutkować małą objętością i zwiększonym stężeniem moczu, co przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych. Fitynian jest związkiem przeciwutleniającym znajdującym się w pełnych ziarnach, orzechach i innych produktach spożywczych. Jego spożycie może przyczynić się do zwiększonego wchłaniania wapnia i wydalania wapnia z moczem.
„Niski poziom wapnia i potasu w diecie był ważniejszym predyktorem nawracających kamieni nerkowych.” - mówi dr Api Chewcharat.
Z badania wynika, że dieta, która zawiera 1200 miligramów wapnia dziennie, może pomóc w zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych i ich nawrotom.
Zdaniem naukowców, codzienne menu powinno obfitować w owoce i warzywa o wysokiej zawartości wapnia i potasu np. banany, pomarańcze, grejpfruty, morele, ziemniaki, groszek, ogórki i cukinię.
Czym są kamienie nerkowe?
Kamienie nerkowe zwane również moczowymi, to złogi, które tworzą się zarówno w samej nerce lub mogą przemieszczać się do moczowodu lub pęcherza. Najczęstszym objawem kamicy nerkowej jest uporczywy, silny ból inaczej kolka nerkowa. Przyczyną powstawania kamieni nerkowych jest wytrącanie się z moczu substancji o stężeniu przekraczającym próg rozpuszczalności. Związki odkładają się i tworzą się nierozpuszczalne złogi, które z upływem czasu przyjmują postać kamieni nerkowych.
Polecany artykuł: