Operacja przepukliny: jak przygotować się do operacji przepukliny?
Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że przepuklina to tylko defekt kosmetyczny. To nieprawda! Z przepukliną nie ma żartów. Dlatego operacja jest najlepszym rozwiązaniem problemu. Czasem jednak trzeba długo czekać na zabieg. Jak wtedy żyć, by nie pogorszyć swego stanu? Jak przygotować się do operacji przepukliny?
Spis treści
Operacja przepukliny to najczęściej tzw. operacja planowana i czeka się na nią wiele miesięcy. W tym czasie przepuklina może przysporzyć nie tylko bólu, ale także znacznie się powiększyć. Większość rodzajów przepuklin (są nie tylko brzuszne, ale także pachwinowe, pępkowe, rozworu przełykowego czy pooperacyjne) nie zagraża bezpośrednio życiu, jednak gdy dojdzie do uwięźnięcia, mogą się pojawić poważne kłopoty. Aby do tego nie dopuścić, warto przestrzegać pewnych zasad postępowania, a ponadto przygotować się do czekającej operacji.
O tym musisz pamiętać przed operacją przepukliny
- Sprawdź, czy masz aktualne szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B (WZW B). Wystarczy oznaczyć przeciwciała, a jeżeli będzie ich zbyt mało, zaszczep się tzw. dawką przypominającą.
- Jeśli cierpisz na jakieś choroby przewlekłe, regularnie przyjmuj zalecone leki, aby nie pogorszył się ogólny stan twojego zdrowia.
- Unikaj przeziębień i wszelkich infekcji, które mogą powodować kichanie i kaszel. Są to bowiem sytuacje, w których gwałtownie podnosi się ciśnienie w jamie brzusznej, co może powodować powiększenie się przepukliny, a nawet jej uwięźnięcie.
- Nie przejadaj się, ponieważ po obfitym posiłku także rośnie ciśnienie w jamie brzusznej. Poza tym przepełniony żołądek i przeciążone jedzeniem jelita potrzebują więcej miejsca, a „rozpychając się”, mogą spowodować powiększenie się przepukliny. Do czasu operacji, a także po niej, wyraźnie zmniejsz objętość posiłków, ale za to jadaj częściej, 5–6 razy dziennie.
- Unikaj zaparć, bo ciśnienie, jakie powstaje w brzuchu podczas próby wypróżnienia, może być tak duże, że spowoduje znaczne powiększenie przepukliny. Jeśli masz skłonność do zaparć i wzdęć, koniecznie zmień dietę – jedz więcej produktów bogatych w błonnik (warzywa, owoce, ciemne pieczywo), a unikaj pokarmów wzdymających (fasola, groch, kapusta, cebpa). Pamiętaj również o wypijaniu ok. 2,5 litra płynów w ciągu dnia. Możesz jeszcze poprosić lekarza o wskazanie odpowiedniego dla ciebie środka przeczyszczającego, po który sięgniesz w razie konieczności.
- Nie dźwigaj ciężarów, ponieważ wtedy mocno napinasz mięśnie brzucha, co prowadzi do wzrostu ciśnienia w jego wnętrzu i może doprowadzić do uwięźnięcia przepukliny.
- Przy każdej operacji przepukliny powinno się założyć specjalną siatkę wzmacniającą powłoki brzuszne, jednak szpital nie zawsze nią dysponuje. Warto się upewnić, czy będzie ją miał. Można ją samemu kupić, ale kosztuje 1,5–6 tys. złotych (zależnie od wielkości).
- Najbardziej niebezpieczny jest stan, kiedy przepuklina uwięźnie. Jelita przedostają się przez otwór w powłokach brzusznych, który następnie zaciska się, uniemożliwiając jelitom wycofanie się do jamy brzusznej. Znajdujący się w nich pokarm nie może się dalej przesuwać, co powoduje niedrożność jelita. Samo jelito nie dostaje odżywczej krwi i w krótkim czasie, z powodu niedokrwienia, rozwija się martwica. Rozpoznanie uwięźnięcia nie jest trudne. Tam, gdzie jest przepuklina, brzuch był dotychczas miękki, teraz możesz ręką wyczuć twardy, bolesny guz. Skóra na nim jest mocno zaczerwieniona i bardzo ciepła. Po kilku godzinach pojawia się wzdęcie, ostry ból brzucha, nudności, niekiedy wymioty. Nie jest też możliwe oddanie gazów i stolca. Wtedy trzeba wezwać pogotowie, bo musisz jak najszybciej trafić na salę operacyjną. Zanim przyjedzie karetka, połóż się na wznak. Pod miednicę podłuż niewielką poduszkę (np. jasiek). Nogi zegnij lekko w kolanach i staraj się, mimo bólu, równo oddychać. Taka pozycja rozluźnia mięśnie brzucha i pierścień przepuklinowy. Czasem nawet zdarza się, że jelita same powracają na swoje miejsce, ale to może stwierdzić tylko lekarz.
Tak powstaje przepuklina
Zawartość jamy brzusznej utrzymywana jest przez powłoki zbudowane m.in. z mięśni, więzadeł, rozcięgien, czyli mocnych pasm tkanki łącznej włóknistej. Wewnątrz jamy brzusznej panuje stałe ciśnienie, ale wzrasta ono wówczas, gdy pracują mięśnie brzucha, np. podczas kaszlu, śmiechu, przy parciu na stolec czy oddawaniu moczu. Pod wpływem zbyt wysokiego ciśnienia może nastąpić przerwanie powłok brzusznych i nieprawidłowe uwypuklenie błony otrzewnej (najczęściej wraz z pętlami jelit). Tak powstaje przepuklina. Warto wiedzieć, że w ściankach jamy brzusznej są pewne miejsca, które charakteryzują się obniżoną wytrzymałością, i właśnie tam przepukliny umiejscawiają się najczęściej: w pachwinie (70 proc. przypadków), udzie (12 proc.), pępku (11 proc.).
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta