Dieta przy biegunce. Co jeść, gdy masz biegunkę?
Dieta przy biegunce powinna być lekkostrawna i bogata w rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, który wiąże wodę w jelicie grubym i zagęszcza treść pokarmową. Ważnym elementem diety przy biegunce jest także odpowiednia podaż wody i soków, które uzupełnią niedobór płynów i wyrównają poziom elektrolitów w organizmie. Dowiedz się, jak powinna być skomponowana dieta przy biegunce i co jeść, gdy masz biegunkę.
Spis treści
Dieta przy biegunce powinna być lekkostrawna i niskobłonnikowa. Ważna jest także odpowiednia podaż płynów, ponieważ podczas biegunki stolce przechodzą przez okrężnicę bardzo szybko, co uniemożliwia wchłanianie wody przez organizm. Następstwem tego procesu jest odwodnienie organizmu, utrata elektrolitów i zaburzenie wchłaniania składników odżywczych z pokarmów.
W związku z tym zaleca się wypijanie min. 2 litrów płynów na dobę, nie tylko w postaci wody wysoko zmineralizowanej, lecz także w postaci jogurtów pitnych czy soków owocowych (najlepiej z czarnej porzeczki, jagody lub aronii). Osoby zmagające się z biegunką powinny także spożywać małe ilości określonych pokarmów w odstępie 2-3 godzin.
Dieta przy biegunce pomoże złagodzić objawy:
- biegunki będącej chwilowym zaburzeniem pracy układu pokarmowego, najczęściej spowodowanym zjedzeniem nieświeżego produktu lub alergią pokarmową;
- biegunki będącej przewlekłą dolegliwością np. u osób z zespołem jelita wrażliwego.
Przeczytaj także: Domowe sposoby na biegunkę
Co jeść, gdy mam biegunkę? Lista produktów wskazanych
Niżej wymienione produkty są bogate w rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego, który wiąże wodę w jelicie grubym i zagęszcza treść pokarmową.
- owoce: jagody, czarna porzeczka, aronia; morele, banany (są bogate w potas, pierwiastek tracony podczas odwodnienia organizmu).
- warzywa: marchew, dynia, ziemniaki, podobnie jak owoce, w postaci gotowanej lub pieczonej,
- zboża z rodziny wiechlinowatych, tj. ryż, kleik ryżowy, kasza jęczmienna;
- sucharki lub stary chleb;
Płyny
- woda wysoko zmineralizowana;
- mocna herbata;
- napary z ziół: pierwiosnek lekarski, rumianek, korzeń lukrecji, koniczyna polna, piołun;
- napary z liści jeżyny i liści poziomki;
Jeśli biegunka trwa dłużej niż kilka dni, udaj się do lekarza. Długotrwała biegunka może być bowiem spowodowana infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Przyczyną częstego oddawania płynnego stolca może być także obecność pasożytów, a nawet rak jelita grubego.
Dieta przy biegunce - produkty zakazane
Produkty zakazane w diecie przy biegunce zawierają dużo błonnika nierozpuszczalnego, który przyśpiesza perystaltykę jelit.
- pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane,
- warzywa: brokuły, buraki, kalafior, brukselka, nasiona roślin strączkowych,
- surowe owoce, np. jabłka, grapefruity;
- tłuste produkty: mięsa, wędliny, sosy;
- zupy zabielane śmietaną;
- ostre przyprawy;
- cukier (w każdej postaci, np. miodu i słodyczy);
- słodziki (ze względu na zawartość sorbitolu, który spożyty w większej ilości ma właściwości przeczyszczające).
Płyny
- gorące napoje,
- alkohole,
- soki, napoje lub kompoty z jabłek i ze śliwek,
- soki warzywne,
- mleko (dotyczy osób, które nie tolerują laktozy).
Porady eksperta