Choroba Leśniowskiego Crohna - przyczyny, objawy i leczenie
Choroba Leśniowskiego-Crohna atakuje jelita, żołądek, przełyk a nawet usta i penetruje w głąb ściany przewodu pokarmowego. Objawia się biegunkami, bólami brzucha, w stolcu pojawia się krew i śluz. Choroba Leśniowskiego-Crohna jest chorobą przewlekłą i nawracającą - objawy nasilają się i słabną. Jak wygląda życie z chorobą Leśniowskiego-Crohna oraz jak przebiega jej leczenie?
Spis treści
- Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna?
- Przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna
- Objawy choroby Leśniowskiego Crohna
- Leki w chorobie Leśniowskiego-Crohna
- Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
- Bioaktywne fitozwiązki i suplementacja w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego Crohna jest tak samo powszechna zarówno wśród kobiet jak i wśród mężczyzn. Najczęściej jest rozpoznawana w wieku od 15 do 35 lat. Jednak w ostatnich latach wiek rozpoznania obniża się, a choroba staje się coraz bardziej powszechna wśród dzieci. ChLC występuje dużo częściej w krajach wysokorozwiniętych, czyli w Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych. Od około 30 lat obserwuje się jednak stały wzrost zachorowań w Europie Środkowo-Wschodniej i w Azji. Więcej osób choruje w krajach północnych niż południowych, a choroba jest najmniej powszechna w Afryce. Ilość zachorowań w Polsce zbliża się do zapadalności typowej dla Europy Zachodniej. W Polsce na ChLC choruje 10-15 tysięcy osób, z czego nawet połowa może być niezdiagnozowana. Najpewniejszą metodą umożliwiającą rozpoznanie ChLC jest endoskopia z pobraniem wycinka do badania histopatologicznego i oceną zmian zapalnych.
Czytaj też: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna?
Choroba Leśniowskiego Crohna jest przewlekłą chorobą zapalną zaliczaną do nieswoistych zapaleń jelit. Jej objawy i leczenie mogą być bardzo podobne do wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, jednak są to dwie różne jednostki chorobowe.
Różnica między ChLC a wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego jest taka, że zmiany zapalne w ChLC mogą umiejscowić się w różnych odcinkach przewodu pokarmowego, punktowo, naprzemiennie z odcinkami niezmienionymi chorobowo, a naciek zapalny dotyczy całej grubości ściany odcinka przewodu pokarmowego.
Zmiany zapalne mogą występować od jamy ustnej do odbytnicy, jednak najczęściej pojawiają się w końcowym odcinku jelita krętego i w jelicie grubym. ChLC jest chorobą nieuleczalną. Trwa wiele lat z naprzemiennie występującymi okresami nasilenia i remisji (okresów wyciszenia i bezobjawowego przebiegu choroby).
Prawidłowo dobrane leczenie i styl życia pomagają w osiągnięciu i wydłużeniu remisji, jednak obserwuje się, że, przy coraz dłuższym trwaniu choroby, okresy bezobjawowe są coraz rzadsze i krótsze.
Przyczyny choroby Leśniowskiego-Crohna
Etiologia choroby Leśniowskiego-Crohna nie jest dotychczas poznana. Nie można dokładnie ustalić jej przyczyn, znane są jednak czynniki, które potencjalnie wywołują chorobę lub jej sprzyjają. Do takich czynników należą:
- skład mikrobioty bakteryjnej – u osób z ChLC jest ona inna niż u osób zdrowych, choroba może być związana z częstym przyjmowaniem antybiotyków,
- stres – stres prawdopodobnie nie wywołuje choroby, ale sprzyja jej ujawnieniu się i zaostrzeniu objawów,
- palenie papierosów,
- przemysłowa dieta o niskiej wartości odżywczej – ryzyko zachorowania na ChLC jest większe u osób, które spożywają dużo cukru, utwardzonych tłuszczów roślinnych, barwników, konserwantów i czerwonego mięsa czyli żywności prozapalnej,
- czynniki genetyczne – ChLC występuje częściej w rodzinach; chorobie sprzyja obecność genu NOD2/CARD15, którego mutacja zwiększa ryzyko zachorowania nawet 40-krotnie; jeśli rodzice chorują na ChLC lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, dziecko obarczone jest aż 40% ryzykiem zachorowania,
- nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego.
Zwiększająca się liczba zachorowań w krajach Europy Środkowo-Wschodniej i Azji wiąże się z wzrastającym uprzemysłowieniem i urbanizacją, zmianą diety i rosnącym poziomem higieny.
Objawy choroby Leśniowskiego Crohna
Choroba Leśniowskiego Crohna może objawiać się z różnym nasileniem i zespołem symptomów. Do najczęstszych objawów należą:
- częste bóle brzucha, głównie po prawej stronie podbrzusza w okolicach pępka,
- skurcze, wzdęcia i uczucie przelewania w podbrzuszu,
- przewlekła biegunka,
- częste uczucie parcia na stolec,
- bolesne wypróżnienia (jeśli zaatakowana jest odbytnica),
- utrata masy ciała,
- gorączka niewiadomego pochodzenia,
- objawy ogólne: osłabienie, szybkie męczenie się, ogólne złe samopoczucie, niski apetyt.
ChLC może dawać bardzo liczne objawy niezwiązane z jelitami, np.:
- różne zapalenia oczu,
- autoimmunologiczne zapalenie wątroby,
- zapalenie trzustki,
- rumień guzowaty,
- zgorzelinowe zapalenie skóry,
- choroby układu nerwowego,
- zatory żylne,
- zapalenie stawów
- i wiele innych.
Skala CDAI
Nasilenie choroby i stan remisji ocenia się z użyciem skali CDAI – indeksu aktywności choroby Crohna. Skala uwzględnia zarówno subiektywne wrażenia związane z odczuwanym bólem i męczliwością itp., jak i obiektywne dane, m.in. niedobór masy ciała czy ilość luźnych stolców.
Według CDAI aktywność choroby dzieli się na:
- łagodną (150-220 pkt.),
- umiarkowaną (221-450 pkt.)
- i ciężką (powyżej 450 pkt.).
Jeśli w badaniu aktywność choroby oceniono poniżej 150 pkt., uznaje się, że jest to stan remisji.
Leki w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Leczenie ChLC polega na minimalizowaniu objawów i wprowadzania organizmu w remisję. Na dzień dzisiejszy etiologia choroby nie jest poznana, niemożliwe zatem jest leczenie przyczynowe. Leki zwykle stosowane w terapii ChLC to:
- aminosalicylany (sulfasalazyna, mesalazyna) – Sulfasalazyna jest stosowana jedynie, gdy chorobowo zajęte jest jelito grube, mesalazyna natomiast niezależnie od odcinka przewodu pokarmowego, na którym występują zmiany zapalne. Leki te nie mają dobrze potwierdzonej skuteczności w indukowaniu i podtrzymywaniu remisji, ale są bezpieczniejsze i mają dużo mniej skutków ubocznych niż pozostałe terapie. Stąd bardzo powszechne jest ich stosowanie.
- glikokortykosteroidy – Glikokortykosteroidy są bardzo skuteczne w indukowaniu remisji ChLC, jednak nie w jej podtrzymaniu. Celem terapii powinno być uzyskanie remisji przy pomocy glikokortykosteroidów i następnie redukcja lub całkowita ich eliminacja, jeśli możliwe jest podtrzymanie remisji. Przewlekłe stosowanie glikokortykosteroidów prowadzi do sterydooporności i sterydozależności, co skutkuje koniecznością podawania coraz większych dawek i skracania czasu remisji. Największe znaczenie w tej klasie leków ma budezonid.
- tiopuryny – Tipouryny są skuteczne w indukowaniu i podtrzymaniu remisji, jednak konieczne jest ich prawidłowe wprowadzanie i monitorowanie przebiegu leczenia. Możliwe skutki uboczne ich stosowania obejmują supresję szpiku kostnego, hepatotoksyczność i ostre zapalenie trzustki.
- metotreksat – Metotreksat stosuje się głównie u osób, u których leczenie glikokortykosteroidami bądź tiopurynami nie przynosi pożądanych efektów. Podawany jest domięśniowo w postaci zastrzyków. Nieprawidłowo prowadzona terapia metotreksatem stanowi ryzyko uszkodzenia wątroby i szpiku kostnego.
- terapia biologiczna – Leki z tej kategorii, a dokładniej przeciwciała anty-TNF-α wprowadza się w umiarkowanej i ciężkiej postaci ChLC, gdy inne metody leczenia nie działają.
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Odżywianie ma duże znaczenie w ChLC. Co prawda nie można stwierdzić, że dieta wywołuje chorobę lub ją cofa, ale u wielu osób podobne zalecenia przynoszą łagodzenie objawów. Podstawową zasadą diety w ChLC jest wykluczenie produktów spożywczych, które wywołują lub nasilają objawy.
Szczególne zalecenia dotyczą okresów zaostrzenia choroby. W tym czasie, zależnie od stanu chorego, wprowadza się specjalną dietę z produktów naturalnych lub dietę przemysłową podawaną doustnie lub dojelitowo, rzadziej dożylnie.
Dieta z produktów naturalnych w zaostrzeniu ChLC
Dieta w zaostrzeniu ChLC to dieta łatwostrawna z ograniczeniem błonnika nierozpuszczalnego, tłuszczu i cukrów rafinowanych. Jest to dieta wysokokaloryczna i wysokobiałkowa, ponieważ zaostrzeniu zwykle towarzyszy niedożywienie i spadek masy ciała.
Należy jeść małe posiłki, nawet 5-6 dziennie, o umiarkowanej temperaturze, niezbyt zimne i niezbyt gorące.
Żywność powinna być przygotowywana tak, aby zwiększyć jej strawność – poddana obróbce termicznej, drobno siekana, pozbawiona twardych i łykowatych części.
Zalecane metody obróbki termicznej to:
- gotowanie,
- gotowanie na parze,
- duszenie bez obsmażania,
- pieczenie.
Należy unikać smażenia, a szczególnie smażenia w głębokim tłuszczu.
Dieta powinna być bogata w pełnowartościowe źródła białka o niskiej zawartości tłuszczu:
- mięso drobiowe bez skóry,
- młodą wołowinę,
- cielęcinę,
- mięso z królika,
- wędliny i parówki bardzo wysokiej jakości o krótkim składzie bez polifosforanów, azotynów itp.,
- ryby świeże,
- nabiał bez laktozy.
Z posiłków należy wykluczyć ciężkostrawny tłuszcz pochodzący ze smalcu, boczku, tłustych mięs, a tłuszcze łatwostrawne (masło, śmietanka, oleje roślinne) jeść w ograniczonych ilościach i najlepiej dodawać na zimno do gotowych potraw.
W celu ograniczenia ilości błonnika warzywa i owoce należy obierać, rozdrabniać, miksować lub przecierać.
Lepiej wybierać drobne kasze i makarony oraz biały ryż zamiast kasz grubych, makaronu z semoliny czy ryżu brązowego, które mają więcej błonnika.
Błonnik rozpuszczalny jest jednak wskazany w ChLC, ponieważ fermentowany przez mikrobiom jelita grubego stanowi źródło krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych niezbędnych do odżywienia komórek nabłonka jelit. Z tego powodu należy obserwować indywidualną tolerancję na błonnik i nie wykluczać go pochopnie.
Pacjenci z ChLC często mają nietolerancję laktozy – nie wytwarzają enzymu laktazy odpowiedzialnego za trawienie cukru mlecznego. Powinni zatem unikać produktów mlecznych z laktozą (mleka, jogurtów, serków wiejskich, maślanki, kefiru). Ich spożycie wywołuje wzdęcia, bóle brzucha, może powodować biegunki.
Obecnie łatwodostępne są produkty mleczne w wersji bez laktozy i te nie powinny powodować problemów trawiennych. Całkowita eliminacja produktów mlecznych jest konieczna przy stwierdzonej nietolerancji na białka mleka krowiego.
Bardzo duże znaczenie w ChLC mają kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają procesy zapalne. Ich źródłem są tłuste ryby morskie:
- łosoś dziki,
- śledź,
- makrela,
- sardynka,
- sardela,
- czy tuńczyk.
Ryby należy spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. W przeciwnym wypadku konieczna jest suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3.
Z diety należy wykluczyć:
- produkty zawierające cukier dodany – słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane i niegazowane, syropy owocowe, dżemy wysokosłodzone, słodzony nabiał,
- produkty wzdymające – nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa, rzodkiewka, brukiew, cebula, por, świeże ogórki, gruszki, śliwki, czereśnie,
- piwo,
- wodę gazowaną,
- cukry fermentujące (ograniczyć lub wykluczyć czasowo) – laktozę z produktów mlecznych, fruktozę z miodu, winogron, gruszek, śliwek, jabłek, fig, wiśni, suszonych owoców, warzyw wzdymających,
- płyny rozwalniające i zwiększające perystaltykę jelit – duże ilości kawy, napoje bardzo zimne i gorące.
Do produktów, które mogą nasilać dolegliwości w ChLC należą:
- potrawy pikantne,
- buraki,
- papryka,
- szpinak,
- pszenica,
- pomidory,
- jajka,
- wino,
- banany,
- kukurydza,
- drożdże.
Nie ma silnego naukowego potwierdzenia na zależność między spożyciem tych produktów a zaostrzeniem choroby, jednak pacjenci w wywiadach często wskazują na właśnie te produkty jako źle tolerowane.
Żywienie przy ostrych biegunkach
W okresie nasilonego występowania biegunek wskazane jest stosowanie pokarmów zapierających i zmniejszających perystaltykę jelit:
- potrawy z ryżu, z mąką ziemniaczaną, żelatyną, kisiele, galaretki owocowe i mięsne,
- marchew, dynia, jabłka, banany,
- napar z suszonych czarnych jagód, woda z czerwonym winem wytrawnym, mocna gorzka herbata,
- gorzka czekolada,
- napoje działające osłonowo na śluzówkę przewodu pokarmowego: napar z rumianku, mięty, napar lub odwar z siemienia lnianego.
Żywienie dietami przemysłowymi w zaostrzeniu ChLC
Gdy objawy choroby nie pozwalają na żywienie naturalne, niezbędne jest skorzystanie z diet przemysłowych – gotowych mieszanek do żywienia doustnego (bezresztkowych diet polimerycznych) lub dojelitowego (diet elementarnych lub półelementarnych).
W sytuacjach, gdy nawet żywienie dojelitowe jest źle tolerowane przez pacjenta, konieczne jest zastosowanie żywienia pozajelitowego podawanego dożylnie.
Diety przemysłowe są całkowicie przyswajalne, mają na celu dożywienie pacjenta, który często jest wyniszczony i traci na wadze w okresie zaostrzenia choroby. Są stosowane również jako środek pozwalający na wprowadzenie pacjenta z ChLC w stan remisji.
Dieta w remisji choroby Leśniowskiego-Crohna
Dieta w remisji powinna być zwykłą zdrową dietą bez żadnych szczególnych zaleceń. Oczywiście poza eliminacją produktów źle tolerowanych.
Nowe trendy żywieniowe w leczeniu ChLC zwracają coraz większą uwagę na skuteczność stosowania diety FODMAP. Jest to dieta z ograniczeniem lub całkowitym wykluczeniem zdolnych do fermentacji, słabo wchłanialnych węglowodanów, takich jak:
określanych mianem fermentujących oligo-, di-, monosacharydów i polioli. W podtrzymywaniu remisji, jednak kwestia ta wymaga dokładniejszych badań.
Kolejną proponowaną interwencją żywieniową jest dieta przeciwzapalna IBD-AID, która polega na:
- ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu niektórych węglowodanów (laktozy, cukrów rafinowanych, węglowodanów złożonych) i spożywaniu węglowodanów prostych, podaży pre- i probiotyków,
- modyfikacji składu kwasów tłuszczowych w pożywieniu,
- pokryciu zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminowe oraz obserwacji organizmu w celu rozpoznania ewentualnych nietolerancji pokarmowych,
- zmianie tekstury żywności (np.: blendowanie, gotowanie) w celu poprawy wchłaniania składników odżywczych i ograniczenia drażniącego działania błonnika.
Bioaktywne fitozwiązki i suplementacja w chorobie Leśniowskiego-Crohna
- Polifenole obecne w roślinach działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. W badaniach naukowych potwierdzono korzystny wpływ antocyjanów, kurkumy, EGCG, naringeniny, kwasu elagowego, kwercetyny, resweratrolu, polifenoli jabłek czy borówki na tłumienie reakcji zapalnej w nieswoistych chorobach zapalnych jelit przez zmniejszanie stężenia cytokin prozapalnych oraz zwiększoną aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Z tego powodu dieta osób chorujących na ChLC powinna być bogata w warzywa i owoce, szczególnie ciemne owoce jagodowe.
- Według dostępnych danych naukowych suplementacja probiotykami nie przynosi poprawy u pacjentów z ChLC.
- Stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w diecie najkorzystniejszy w leczeniu ChLC wynosi 2:1. Jego uzyskanie jest praktycznie niemożliwe bez regularnego jedzenia tłustych ryb morskich, dlatego tak ważna jest suplementacja przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Czytaj też:
- Choroba Leśniowskiego-Crohna u dzieci
- Choroby jelit
- Zapalenie jelit: przyczyny. Co powoduje stany zapalne jelit?
Porady eksperta