Gastrologia

Gastrologia (gastroenterologia) to dział medycyny, który zajmuje się oceną czynności i schorzeń szeroko rozumianego układu pokarmowego. Wykonywaniem badań w tym zakresie zajmuje się gastrolog, który zawsze zaczyna diagnozę problemu od wywiadu z pacjentem. Gastrologia pozwala wykryć i leczyć zarówno choroby uciążliwe, ale niegroźne, jak refluks, jak i zagrażające życiu jak nowotwory, czy choroba Leśniewskiego-Crohna.

Nieswoiste zapalenia jelit nie dość, że działają wyniszczająco na organizm, to jeszcze znacząco zwiększają ryzyko raka jelita grubego. Nawet regularnie badani pacjenci żyją w stresie między kolejnymi procedurami diagnostycznymi, niepewni jutra. Nowe narzędzie pozwala ocenić na 90 proc., kto faktycznie jest narażony na nowotwór.
Rozwijają społecznie i emocjonalnie. Uczą odpowiedzialności, zachęcają do aktywności fizycznej. Uszczęśliwiają i dbają o serca. Psy w naszych domach to skarb, ale boisz się, że akurat dla flory bakteryjnej nie są dobre? To badanie zaskakuje, bo są dowody, że pupil w domu to nawet zdrowsze jelita.
33-letnia Dorota nie była niejadkiem, nie była też tzw. chucherkiem, wyglądała raczej na okaz zdrowia. Z apetytem też nie miała problemu, zatem wydawałoby się, że wszystko było w porządku. Niestety - często chorowała. Jej odporność nie należała do najlepszych i tak zostało do okresu dorosłości. Aż pewnego dnia wykonała badania w kierunku kandydozy i spojrzała na swoje zdrowie zupełnie inaczej. Historię Doroty opisuje Joanna Zielewska w książce pt. “Jelita-kręta droga do zdrowia”, a my przyglądamy się bliżej grzybicy jelit.
Gastrolodzy od co najmniej dekady apelują, by badanie kalprotektyny stało się elementem standardowej profilaktyki chorób jelit. Na razie bez powodzenia. Czuły test możesz wykonać we własnym zakresie, czasem zlecany jest w warunkach szpitalnych, już przy uzasadnionym podejrzeniu lub potwierdzeniu poważnej choroby jelit.
Bez wątroby nie da się żyć. Tymczasem problemy z tym narządem rozpoznawane są niejednokrotnie dopiero wtedy, gdy choroba jest bardzo zaawansowana. Skuteczne leczenie w związku z tym okazuje się znacznie utrudnione. Wątroba często nie ostrzega, że choruje, a jeśli już, to dość nietypowo. Na co zwracać uwagę, przypomina dr n. med. Tadeusz Tacikowski.
Każdy posiłek kończy się wizytą w toalecie? Zawsze po jedzeniu czujesz parcie na stolec? Żeby nie musieć szukać toalet, rezygnujesz z przekąsek na mieście czy kolacji ze znajomymi? Chociaż wokół "toaletowych" dolegliwości często panuje zmowa milczenia, przyjrzymy się przyczynom zbyt częstych wizyt w WC. Jeśli jedzenie sprawia, że wkrótce musisz zasiąść na "tronie" może być to objaw chorób, z którymi nie ma żartów.
Masz przewlekły problem z zaparciami? To dolegliwość, która może wpływać na jakość życia, ale na szczęście jelita można zaprogramować na nowo. Za pomocą odpowiednich zmian w diecie, aktywności fizycznej i codziennych nawykach, można skutecznie przywrócić regularność wypróżnień i poprawić komfort życia.
Rak trzustki to jeden z najbardziej podstępnych i śmiertelnych nowotworów. Choć dokładne przyczyny jego rozwoju nie są znane, naukowcy wskazują na szereg czynników ryzyka, w tym genetykę, styl życia i dietę. Wczesne rozpoznanie i zmiana nawyków mogą znacząco zwiększyć szanse na przeżycie.
Wątroba to jeden z tych organów, które w naszym organizmie pracują nad wyraz intensywnie. Niestety codzienne wybory mogą ją mocno obciążyć, bo choć potrafi się regenerować, to mimo to możemy ją zniszczyć. Poniżej opisujemy pięć nawyków, które powoli mogą doprowadzić do jej uszkodzenia, a nawet niewydolności.
Mikrobiota jelitowa to klucz do zdrowia człowieka. Odgrywa ważną rolę w procesach immunologicznych, metabolicznych, trawiennych. Mikrobiom jelitowy powinien być traktowany jako osobny organ, bez którego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Poznaj jego rolę, konsekwencje jego zaburzenia oraz czynniki, którymi możesz wpłynąć na regulację mikrobioty jelitowej.

Materiał sponsorowany

Stres i IBS to dwa powiązane ze sobą stany, które wynikają z połączenia pomiędzy pracą mózgu a metabolizmem. Odpowiadają za to głównie dwie osie obecne w organizmie każdego człowieka. Psychodietetyczka, Paulina Szymczak w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie wyjaśnia, w jaki sposób możemy zredukować dolegliwe objawy zespołu jelita wrażliwego i zadbać o poprawę stanu zdrowia.
Choć o diecie mówi się najczęściej w kontekście zdrowego stylu życia, to w przypadku pacjentów przygotowywanych do operacji odpowiednie żywienie może mieć kluczowe znaczenie dla przebiegu leczenia i rekonwalescencji. Coraz więcej badań i głosów ze strony lekarzy – w tym chirurgów – potwierdza, że stan odżywienia chorego wpływa bezpośrednio na skuteczność zabiegu, ryzyko powikłań oraz szybkość powrotu do zdrowia. Dlaczego więc tak wielu pacjentów nadal trafia na stół operacyjny niedożywionych – i jak można to zmienić?
Alkohol, niezależnie od rodzaju – piwo, wino, wódka czy whisky – obciąża wątrobę, kluczowy organ odpowiedzialny za detoksykację. Czy mocne trunki szkodzą bardziej niż lżejsze napoje? Jak alkohol wpływa na zdrowie i czy istnieją sposoby na ochronę wątroby? Sprawdź, które napoje najmocniej obciążają organizm.
Ból brzucha, wzdęcia, biegunka, zaparcia, uczucie niepełnego wypróżnienia, gazy, śluz w stolcu, nudności, zmęczenie, zmienne rytmy wypróżnień - to tylko niektóre z uciążliwych objawów zespołu jelita drażliwego (IBS), które potrafią znacząco obniżyć jakość życia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby, by je łagodzić i odzyskać kontrolę nad codziennym funkcjonowaniem. Ekspertki wyjaśniają, jak dieta, styl życia i odpowiednie metody terapeutyczne mogą pomóc zminimalizować dolegliwości i przywrócić komfort życia.
Spożywanie dużej ilości fermentowanej żywności korzystnie oddziałuje na mikrobiom jelitowy, zmieniając jego skład i wpływając na ilość konkretnych mikroorganizmów. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego - tak wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców ze Stanford School of Medicine.
Temperatury za oknem utrzymują się na wysokim poziomie. Choć pogoda ta sprzyja nadmorskiemu wypoczynkowi może również powodować, że będziemy odczuwać pewien dyskomfort. Oprócz oparzeń słonecznych i przegrzania, wiele osób zmaga się również z zaparciami. Skąd się to bierze?
Jeszcze w schyłkowym PRL-u trudno było znaleźć rodzinę, w której młody człowiek nie przeszedłby zapalenia wyrostka robaczkowego, niejednokrotnie o dramatycznym przebiegu. Do dziś niewiele osób zdaje sobie sprawę, że problemy ślepej kiszki są związane z niepozornymi owsikami.
Uchyłki jelita grubego to częsta przyczyna stanu chorobowego, o którym wiele osób nawet nie słyszało. Jest powszechny i daje objawy podobne do zespołu jelita wrażliwego. Samodzielnie nie rozstrzygniesz, z którą chorobą masz do czynienia. Oto objawy, które powinny wysłać do lekarza.
Dysfagia, czyli trudności w połykaniu, to poważne zaburzenie, które może dotyczyć zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przyczyny tego schorzenia są bardzo zróżnicowane, a ignorowanie tego objawu może prowadzić do groźnych powikłań zdrowotnych. Czy dysfagia może być niebezpieczna?
Hepatolog to specjalista od chorób wątroby. Trzeba się do niego udać w przypadku złych wyników prób wątrobowych, nieprawidłowego obrazu USG wątroby lub dolegliwości ze strony dróg żółciowych i woreczka żółciowego. Także inne objawy typu: wodobrzusze, uczucie rozpierania w prawym podbrzeżu, czy złe trawienie i wchłanianie tłuszczu, powinny nas skierować do tego typu specjalisty.
Po 50. roku życia każdy, w ramach badań profilaktycznych, powinien zrobić kolonoskopię - tak na wszelki wypadek. Co, jeśli masz mniej lat i nie należysz do grupy ryzyka, ale pojawiły się niepokojące objawy? Nie ma na co czekać!

W miarę jak spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, problemy gastrologiczne, zwłaszcza w społecznościach wysoko rozwiniętych przybierają na sile. Coraz więcej osób narzeka na nawracającą niestrawność, zgagę, czy problemy z regularnym wypróżnianiem. Zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego wcale nie muszą dotyczyć osób w podeszłym wieku. Często choroby o podłożu gastrologicznym diagnozuje się u osób młodych.

Dolegliwości lub powikłaania natury gastrologicznej często dają niespecyficzne objawy. Można do nich zaliczyć m.in. bóle żołądka i wzdęcia, mdłości, uczucie palenia w przełyku, ale także zaparcia lub odbijanie. Dlatego diagnostyka problemu często jest wieloetapowa. Typowe badania gastrologiczne obejmują badania krwi ze szczególnym uwzględnieniem enzymów wątrobowych i trzustkowych, diagnostykę obrazową (USG, RTG, RM, TK). Nieprzyjemnym, ale niekiedy niezbędnym badaniem gastrologicznym jest również gastroskopia, czyli badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego za pomocą kamery umożliwiającej podgląd stanu zdrowia chorego w czasie rzeczywistym. Odmienną wersją tego badania jest kolonoskopia, czy badanie obrazowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia wywołują u pacjentów znaczący dyskomfort, dlatego badania najczęściej wykonuje się w znieczuleniu. W przypadku podejrzenia zmian na tle nowotworowym można je połączyć również z pobraniem próbek tkanek do dalszych badań.

Pomoc gastrologa będzie nieoceniona w przypadku występowania chorób przewodu pokarmowego. Jego diagnoza jest niezbędna również podczas terapii nowotworowych obejmujących raka trzustki, wątroby, jelita lub żołądka.