Zrób tak z czosnkiem, a będzie zdrowszy. Ten myk poleca lekarka
Substancje lotne w czosnku są odpowiedzialne za jego wyjątkową moc prozdrowotną. Niestety, szybko uciekają. Lek. Angelika Szymańska radzi, jak zatrzymać w czosnku bezcenną allicynę nawet podczas podsmażania potrawy. banalnie proste i potrzebujesz tylko 5 minut.
Lubisz myki, life hacki, proste przepisy, jak ułatwić lub uprzyjemnić sobie życie? Ten na pewno ci się spodoba, zwłaszcza że "sprzedaje" go lekarka, a jest cenny w sezonie infekcyjnym.
27-letnia Angelika Szymańska (@gini.gina) jest aktywną w mediach społecznościowych lekarką, która chętnie dzieli się prostymi patentami na zdrowsze życie.
Możesz zaufać jej radom, a przy okazji sporo dowiedzieć się o ważnych akcjach społecznych, zdrowym odżywianiu, medycynie estetycznej.
Plotka głosi, że zdystansowana do siebie Gina (na profilu sporo zabawnych filmików, często z lekarzem Michałem Domaszewskim) jest najładniejszą lekarką w Polsce. To nie musi być plotka przesadzona.
Jak zatrzymać właściwości prozdrowotne czosnku podczas podgrzewania? Potrzebujesz 5 minut
Wróćmy jednak do czosnku i myku, który sprawia, że nawet podgrzany wciąż wspiera naszą odporność.
Lek. Angelika Szymańska zachęca, by przed wrzuceniem czosnku na patelnię czy podgrzewaniem go w inny sposób, zmiażdżony bądź pokrojony, jeszcze zimny, odstawić na kilka minut. Dlaczego? W tej formie zachowa cenną właściwość.
Wszystko przez allicynę! Ma ona właściwości hamujące namnażanie bakterii i grzybów, a jej źródłem jest właśnie czosnek! Allicyna jest jednak niestabilna w wysokich temperaturach, więc podgrzanie czosnku zmniejsza jej stężenie. ALE! Jeśli po pokrojeniu lub zmiażdżeniu czosnku chwilę odczekamy, zmniejszymy rozpad allicyny w wysokiej temperaturze. Zachowuje się wtedy jej działanie przeciwdrobnoustrojowe
- tłumaczy lekarka.
Polecany artykuł:
Allicyna z czosnku - jak działa
Allicyna jest substancją wydzielaną przez niektóre rośliny. To jej czosnek "zawdzięcza" charakterystyczny zapach i smak, który dla wielu osób jest nie do zniesienia.
Allicyna wykazuje też właściwości prozdrowotne i dzięki niej czosnek jest uznawany za jedną z roślin leczniczych. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Mówi się, że czosnek to naturalny antybiotyk i jest w tym przesada, jeśli chcielibyśmy go zastosować ZAMIAST leku przepisanego przez lekarza. Nie ta dawka i nie ta moc działania.
Jeśli jednak zechcesz wykorzystać czosnek wspomagająco, zwłaszcza wtedy gdy już cię coś bierze i po wirusach obawiasz się nadkażenia bakteryjnego, korzystaj śmiało.
Czosnek - właściwości prozdrowotne
Uważa się, że allicyna może mieć pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia, a także obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Cenną substancją w tym białym warzywie jest też bezwonny ajoen. Ma działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, więc czosnek sprawdza się również przy infekcjach wirusowych.
Czosnku jemy niewiele, więc trudno go traktować jako poważne źródło pożywienia i substancji odżywczych. Zarazem to, co zawiera, poza związkami lotnymi, też jest nie do pogardzenia.
Znajdziesz w nim trochę wapnia, fosforu, cynku, potasu czy selenu, a także wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminy C, A i D.