Zadbaj o odporność przed jesienią. Dietetycy mają kilka ważnych porad

2024-09-11 13:27

Robi się coraz chłodniej, co oznacza, że teraz w szczególności ważne będzie dbanie o silny układ odpornościowy. Dobrze więc zwrócić uwagę na to, co jemy i pijemy. Niektóre "dobre" rzeczy mogą okazać się szkodliwe w nadmiarze.

Zadbaj o odporność przed jesienią. Dietetycy mają kilka ważnych porad
Autor: fot. Getty Images Zadbaj o odporność przed jesienią. Dietetycy mają kilka ważnych porad

Dbanie o odporność jest niezwykle ważne, zwłaszcza teraz kiedy temperatura za oknem stale idzie w dół. Jeśli nie zadbamy o układ immunologiczny, narażamy się na to, że nasz organizm zostanie zaatakowany przez bakterie i wirusy. Jest on w końcu swojakom pierwszą linią obrony przed szkodliwymi patogenami.

Czynniki takie jak odżywianie i styl życia mogą wpływać na zdrowie układu odpornościowego, dlatego warto dokładnie uważać, co znajduje się w naszym jadłospisie.

Portal EatingWell poprosił kilku dyplomowanych dietetyków, by podzielili się niektórymi rzeczami, które niekonieczne są dobre dla zdrowia naszego układu odpornościowego. 

Uważaj na cynk

Pierwszym z punktów na ich liście był popularny suplement, czyli cynk. Ludzie często przyjmują go podczas gorszego samopoczucia. Niestety nie zawsze będzie on dobrze działać. 

Według ekspertów nadmierna ilość suplementów cynku może upośledzić wchłanianie miedzi i żelaza. A pierwszy z tych składników odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego.

Wszystko dlatego, że miedź jest niezbędna do rozwoju i funkcjonowania komórek odpornościowych. Dietetycy radzą więc, by zamiast suplementacji, pozyskiwać cynk naturalnie z diety włączając w nią: pełne ziarna, orzechy, nasiona, fasolę, soczewicę czy drób.

Dieta niskotłuszczowa może narobić szkód

Dieta niskotłuszczowa również nie jest polecana, by zachować zdrowie układu odpornościowego. Wszystko dlatego, że może sprawiać, że pozbawimy się zdrowych tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Chodzi oczywiście o tłuszcze nienasycone, jak takie znajdujące się w oliwie z oliwek, awokado i niektórych orzechach. Eksperci wspomnieli również o tłuszczach wielonienasyconych, jak tych z ryb, nasion chia i orzechach włoskich.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów o budowaniu odporności na infekcje
Materiał sponsorowany

Nadmierna aktywność fizyczna może być zła

Eksperci są również zdania, że choć regularna aktywność fizyczna jest niezbędna do utrzymania silnego układu odpornościowego, to nadmierne ćwiczenia mogą mieć odwrotny skutek.

Intensywne treningi bez odpowiedniej regeneracji narażają układ odpornościowy na wyższy poziom hormonów stresu. O tym, jak obniżyć wysoki poziom kortyzolu i jak na on na nas wpływa, pisaliśmy w jednym z naszych tekstów.

Nie polegaj tylko na suplementach

Eksperci podkreślają również, że nie powinniśmy polegać wyłącznie na suplementach w celu uzyskania składników odżywczych. Może nam to narobić więcej kłopotów, niż jest to tego warte.

Choć suplementy mogą dostarczyć nam niezbędnych witamin i minerałów, to nie dostarczą nam takich związków jak flawonoidy, polifenole i przeciwutleniacze, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu funkcji odpornościowych.

Ważne jest więc, by, zamiast suplementacji pamiętać o stosowaniu zbilansowanej diety, która oferuje nam różnorodną gamę składników odżywczych działających razem. Nie wiesz jednak co jeść, by móc wzmocnić odporność? Nie masz się czym przejmować. Podpowiadamy, jak dostać zastrzyk sił w walce z infekcją.

Listen on Spreaker.