Odporność wzmocni dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe
Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, to doskonała dieta na odporność, co widać po Eskimosach. Dzięki niej nie nękają ich choroby nowotworowe, zawały, cukrzyca czy miażdżyca.
Spis treści
Dieta na odporność, którą tym razem proponujemy, oparta jest na diecie Eskimosów. Mieszkańcy Grenlandii mają niewielki dostęp do witaminy C, świeżych warzyw i zdrowych cytrusów. Eskimos dostarcza swojemu organizmowi 60% tłuszczu, 38% białka i tylko 2% węglowodanów. Nic dziwnego, skoro podstawę jego posiłków stanowią foki, wieloryby, morsy, ryby morskie, a latem - karibu, gęsi i zające. Jedyne źródło węglowodanów stanowią jagody i porosty pojawiające się latem. Tę niezwykłą odporność zawdzięcza on właśnie diecie bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i witaminę E, które znajdują się w tłuszczach ssaków i ryb morskich. Ale czy to oznacza, że aby podnieść odporność organizmu i zabezpieczyć się przed szkodliwymi chorobami cywilizacyjnymi, mamy przeprowadzić się do zimnej Grenlandii? Na szczęście, nie jest to konieczne. Na rynku dostępne są już preparaty zawierające olej z rekina, które wzmacniają aktywność układu odpornościowego organizmu, a także stymulują wytwarzanie czerwonych i białych krwinek poprzez aktywację szpiku kostnego. Warto też sięgnąć po tran i to zarówno profilaktycznie, jak również jako środek wzmacniająco-regenerujący w okresie rekonwalescencji po przebytych schorzeniach osłabiających ogólną sprawność i odporność organizmu.
Jak hartować organizm?
Najprostszym sposobem na to są zimne i ciepłe kąpiele stosowane naprzemiennie. To sposób stary jak świat, stosowany często przez nasze babki. Każdy dzień warto zacząć od prysznica. Najpierw polewaj się ciepłą wodą, potem nieco chłodniejszą, aż wreszcie zimną. Następnie znowu ciepłą. Tę czynność powtarzaj około czterech razy i kąpiel kończ zimnym prysznicem. Taki zabieg nie tylko zahartuje nasz organizm, ale także pobudzi do działania i obudzi nawet największych śpiochów. Jeżeli masz trochę więcej czasu, przed prysznicem zafunduj sobie masaż hartujący. Gąbką lub szorstką rękawicą zmoczoną w zimnej wodzie z dodatkiem soli kuchennej natrzyj całe ciało kolistymi ruchami. Następnie weź ciepły prysznic i stopniowo schładzaj wodę, aż będzie zupełnie zimna.
Co obniża odporność organizmu?
Stres to główny czynnik obniżający odporność organizmu. Nic więc dziwnego, że przeziębiamy się po stresujących egzaminach, zmianie pracy czy wydarzeniach, które wywarły na nas bardzo silne emocje. W takich momentach nasz układ immunologiczny ma obniżoną zdolność do walki z atakującymi nas wirusami. Inną przyczyną obniżonej odporności jest niewłaściwa dieta. Dla własnego dobra powinniśmy odstawić na bok tłuszcze i słodycze. Każdy zbędny kilogram bowiem znacznie osłabia organizm. Lepiej sięgnąć po świeży owoc czy soczystą marchewkę, które dostarczą nam witamin podnoszących odporność. Zbyt duże spożycie cukru powoduje obniżenie aktywności neutrofilów, czyli białych krwinek obojętnochłonnych, których zadaniem jest atakowanie niebezpiecznych bakterii. Neutrofile stają się również mniej aktywne, kiedy codziennie pijemy alkohol i palimy papierosy. Poza tym cukier bardzo obniża przyswajanie selenu - pierwiastka pozytywnie wpływającego na odporność organizmu. Nie pomagamy swojemu organizmowi również wtedy, kiedy rzadko przebywamy na świeżym powietrzu, nie wietrzymy pomieszczeń, w których śpimy, przegrzewamy lub wyziębiamy organizm, a także wówczas, gdy prowadzimy siedzący tryb życia.
Dieta na odporność: pomocne witaminy
Niezwykle ważna w podnoszeniu odporności organizmu jest wzmacniająca śluzówkę witamina A. To za jej sprawą wirusom dużo trudniej zadomowić się w nosie i gardle. W witaminę A bogata jest marchew, brokuły, kapusta włoska, pomarańcze, grejpfruty i brzoskwinie.
WITAMINY C i E to z kolei silne antyoksydanty, które nie dopuszczając do tworzenia się wolnych rodników wpływających na szybsze starzenie się organizmu i osłabienie jego funkcji, wzmacniają go i zapobiegają infekcjom. Witaminę C znajdziemy w cytrusach, kiszonej kapuście, czarnej porzeczce, kiełkach zbóż czy dzikiej róży. Witaminę E - w kapuście, sałacie czy kukurydzy.
SELEN, zawarty w ciemnym pieczywie, otrębach pszennych, pomidorach i czosnku, mobilizuje organizm do wytwarzania ciał odpornościowych, zmniejsza szkodliwe utlenianie komórek i sprzyja prawidłowemu rozwojowi tkanek.
Należy również zadbać o właściwy poziom MAGNEZU, zwłaszcza wtedy, gdy nadużywamy kawy, która wypłukuje ten pierwiastek, oraz gdy prowadzimy stresujący tryb życia. Udowodniono, że dziesięciominutowy stres „pożera” zapasy magnezu w organizmie. Bogate w ten pierwiastek są orzechy, kakao czy czekolada.
Porady eksperta