12 produktów, które zwiększą twoją odporność
Czy zastanawiałeś się, dlaczego chorujesz częściej niż inni? Sprawdź, jakie produkty powinieneś jeść, by wzmocnić swój układ odpornościowy.
Spis treści
Przyczyny zmniejszenia odporności
Wraz z wiekiem dochodzi do obniżenia wydajności układu odpornościowego, który nie jest już w stanie tak skutecznie pełnić swojej funkcji. To może prowadzić do częstszych infekcji. Lekarze potwierdzają, że codzienne nawyki mają ogromny wpływ na odporność. Należą do nich:
12 produktów, które zwiększą twoją odporność
- Allicyna
- Witamina A
- Witamina C
- Witamina D
- Witamina E
- Cynk
- Kwasy omega-3
- Kurkuma
- Melatonina
- Miedź
- Probiotyki
- Selen
Allicyna
To związek wytwarzany podczas miażdżenia lub siekania czosnku. Stwierdzono, że zmniejsza on stan zapalny i w naturalny sposób wspiera odporność. To substancja, która pomaga zwalczać wirusy, bakterie i grzyby.
Jak przemycić czosnek do codziennych potraw? Wystarczy dodać go do zupy czy gotowanych warzyw.
Witamina A
Bataty i marchew to doskonałe źródła beta-karotenu - prekursora witaminy A. Pomaga tworzyć błony śluzowe dróg oddechowych, tworząc barierę ochronną, która utrudnia dostęp do organizmu różnym drobnoustrojom.
Jeden słodki ziemniak dostarcza ponad 150 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C jest znana z tego, że wspiera układ odpornościowy i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jest witaminą, która nie chroni organizmu w trakcie infekcji, ale badania potwierdzają, że jej regularne spożywanie zmniejsza ryzyko przeziębienia.
Sprawdź, jakie są objawy niedoboru witaminy C
Witamina D
Witamina D ma właściwości przeciwzapalne i immunoregulacyjne, dzięki czemu może aktywować układ odpornościowy. Badania wykazują, że wzmacnia komórki odpornościowe, w tym limfocyty i makrofagi, które chronią organizm przed patogenami.
Osoby, które cierpią na niedobór witaminy D są podatne na infekcje i inne zaburzenia związane z odpornością.
Witamina E
Witamina E odgrywa istotną rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, wpływa na zwiększenie aktywności białych krwinek i wspomaga zdolność organizmu do ochrony przed atakującymi wirusami i bakteriami.
Nasiona słonecznika to świetne źródło witaminy E. Tylko ćwierć szklanki nasion wystarczy, by zabezpieczyć dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten cenny składnik odżywczy.
Cynk
Cynk odpowiada za funkcjonowanie ponad 300 enzymów, dlatego ma kluczowe znaczenia dla utrzymania zdrowia. Bierze także udział w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie, w tym także dla ludzkiej odporności.
Badania potwierdzają, że niskie spożycie cynku wpływa na produkcje niektórych komórek odpornościowych – im mniej cynku dostarczamy, tym gorszą mamy odporność. Zalecane dzienne spożycie cynku dziennie wynosi:
- dla kobiet – 8 miligramów,
- dla mężczyzn – 11 miligramów.
Najwięcej cynku zawierają ostrygi, pestki dyni, drób i czerwone mięso.
Kwasy omega 3
Jedząc łososia, nasiona lnu, orzechy włoskie i nasiona chia możesz wzmocnić swój układ odpornościowy. Te produkty są bogate w kwasy omega-3, które pomagają układowi immunologicznemu walczyć z infekcjami i wpływają na zmniejszenie się stanów zapalnych.
Kwasy omega-3 pozwalają utrzymywać homeostazę w organizmie, wspomagają leczenie alergii oraz zwiększają naturalną odporność.
Kurkuma
Kurkuma działa przeciwzapalnie, zwiększa aktywność komórek odpornościowych i wzmacnia odpowiedź przeciwciał organizmu. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym kompleksowo wspomaga układ odpornościowy i poprawia odporność.
By zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania kurkuminy należy łączyć ją z czarnym pieprzem i oliwą z oliwek.
Polecany artykuł:
Melatonina
Melatonina to hormon wytwarzany przez szyszynkę, znany jako regulator snu. Sen ma kluczową rolę dla układu odpornościowego. Podczas spania ciało może się zregenerować i odbudować, dzięki czemu organizm pozbywa się martwych komórek z układu limfatycznego.
Eksperci podkreślają, że osoby, które nie mają problemu ze snem i sypiają wystarczająco dobrze, chorują znacznie rzadziej. Wiele melatoniny zawierają jagody goji, wiśnie, mleko i jaja.
Miedź
To niezbędny minerał znajdujących się we wszystkich tkankach ciała. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Brak wystarczającej ilości miedzi w diecie może prowadzić do wystąpienia neutropenii, czyli spadku liczby neutrofili we krwi. Neutrofile pomagają walczyć z infekcjami, zwłaszcza tymi powodowanymi przez bakterie.
Bogatymi źródłami miedzi są skorupiaki, orzechy, podroby i nasiona.
Probiotyki
Jelita człowieka zawierają do 80 proc. komórek odpornościowych organizmu, dlatego tak ważne jest, by o nie dbać. W tym celu lekarze zalecają stosowanie probiotyków. Korzystne bakterie w nich zawarte pomagają budować odporność w jelitach.
Wprowadzenie do diety większej ilości probiotyków jest bardzo proste. Wystarczy jeść jogurty, kefir, kiszonki czy kombuchy.