Miażdżyca - objawy, przyczyny, skutki i leczenie
Miażdżyca to choroba polegająca na odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, które utrudniają przepływ krwi, prowadząc do wzrostu ciśnienia. Początkowo zmiany miażdżycowe nie dają żadnych symptomów lub objawy miażdżycy są subtelne, jak szybsze męczenie się, ból nóg, kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. Nieleczona miażdżyca może mieć opłakane skutki jak zawał serca, udar mózgu czy amputacja nogi. Dlatego tak ważna jest profilaktyka miażdżycy i kontrolowanie poziomu cholesterolu. Co musisz wiedzieć o miażdżycy?
Spis treści
- Co to jest miażdżyca?
- Przyczyny miażdżycy: blaszka miażdżycowa i wysoki cholesterol
- Kto jest szczególnie narażony na miażdżycę? Czynniki ryzyka
- Objawy miażdżycy
- Badania i diagnoza miażdżycy
- Leki na miażdżycę i sposoby leczenia
- Skutki miażdżycy i powikłania
- Dieta przy miażdżycy
- Profilaktyka i zapobieganie miażdżycy
Choroby układu krążenia, obok chorób nowotworowych, są najczęstszymi przyczynami zgonów wśród Polaków. Tylko miażdżyca zabija każdego roku ok. 30 tys. osób w Polsce. Ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych wzrasta z wiekiem, jednak na rozwój miażdżycy najczęściej narażeni są mężczyźni w wieku powyżej 45 lat oraz kobiety powyżej 55. roku życia.
Co to jest miażdżyca?
Miażdżyca to choroba zapalna tętnic, w której dochodzi do odkładania się cząsteczek tłuszczu, białek i soli wapiennych w naczyniach krwionośnych zwanych blaszkami miażdżycowymi. Każdy narząd w ciele człowieka jest opleciony siecią naczyń, które doprowadzają do nich krew, a wraz z nią składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Proces blokowania tętnic, charakterystyczny dla miażdżycy, może zacząć się już w wieku nastoletnim. Jednak z wiekiem, naczynia twardnieją samoistnie, co przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych.
Choroba jest łączona głównie ze zdrowiem serca, ale może wystąpić w dowolnej tętnicy w ciele człowieka. Miażdżycę można i należy leczyć. Wczesna diagnoza może powstrzymać postęp schorzenia i zapobiec konsekwencjom wynikającym z jego rozwoju.
Przyczyny miażdżycy: blaszka miażdżycowa i wysoki cholesterol
Dlaczego nadmiar cholesterolu prowadzi do miażdżycy? W krwi krążą cząsteczki cholesterolu, czyli związku tłuszczowego, który przypomina miękki wosk. Wątroba produkuje go 2 gramy cholesterolu na dobę, ale znacznie większe ilości tego związku zostają dostarczone organizmowi wraz z jedzeniem.
Cholesterol potrzebny jest człowiekowi m.in. do prawidłowego trawienia, wydzielania hormonów (głównie płciowych) oraz do produkcji i przyswajania witaminy D. Jednak jeśli we krwi krąży zbyt dużo cholesterolu (zwłaszcza tego o niskiej gęstości, czyli LDL), odkłada się on w ścianach tętnic w postaci tzw. złogów, czyli blaszki miażdżycowej, która zwęża i usztywnia naczynia. Ten proces nazywany się miażdżycą.
Choć złogi cholesterolowe mogą się pojawić w każdej tętnicy, najczęściej powstają w tętnicach wieńcowych serca oraz tętnicach szyjnych, które zaopatrują mózg w krew oraz tętnicach doprowadzających krew do nóg.
Kto jest szczególnie narażony na miażdżycę? Czynniki ryzyka
Szczególnie narażone na rozwój miażdżycy są osoby powyżej 65. roku życia, a także posiadające bliskich krewnych, którzy cierpią na choroby układu krążenia. W grupie ryzyka są także osoby zmagające się z nadwagą i otyłością oraz cukrzycą. Miażdżyca atakuje częściej również osoby, które mają niewiele aktywności fizycznej, zaburzenia snu i są narażone przewlekły stres.
Do głównych czynników ryzyka, poza tworzeniem blaszek miażdżycowych związanych z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, zalicza się:
- palenie tytoniu,
- wysokie ciśnienie krwi,
- dietę bogatą tłuszcze nasycone,
- nadmierne spożywanie alkoholu.
Objawy miażdżycy
Miażdżyca jest chorobą podstępną i przez długi czas może nie dawać niepokojących objawów. Dopiero, gdy choroba się rozwinie, a tętnice zostaną poważnie zwężone, można zauważyć pierwsze objawy miażdżycy takie jak:
- łatwiejsze zmęczenie, szczególnie po wysiłku, który ustępuje po jego zaprzestaniu,
- ból w klatce piersiowej, który może promieniować m.in. do ramion, górnej części brzucha, a nawet żuchwy,
- problemy z koncentracją i zapamiętywaniem,
- chromanie przestankowe.
W bardzo rzadkich przypadkach złogi cholesterolowe odkładają się w skórze i widać je jako żółte zgrubienia, nazywane kępkami żółtymi lub żółtakami. Kępki żółte zwykle pojawiają się w okolicy powiek, w zgięciu łokcia, pod piersiami. Mogą się też tworzyć w postaci guzków na ścięgnach nadgarstków i ścięgnie Achillesa.
Badania i diagnoza miażdżycy
Jednym z pierwszy badań służących diagnozie miażdżycy są badania krwi. Przede wszystkim należy sprawdzić poziom cholesterolu, w szczególności lipoprotein o niskiej gęstości, czyli cholesterolu LDL tzw. złego cholesterolu, który ściśle wiąże się z rozwojem schorzenia. Jednak lekarze zalecają, by wykonać lipidogram, inaczej nazywanym profilem lipidowym.
Profil lipidowy dostarczy informacji o stanie gospodarki lipidowej organizmu i związanych z nią zaburzeniach metabolicznych takich jak:
- całkowity poziom cholesterolu,
- poziom cholesterol LDL,
- cholesterol nie-HDL (stężenie tzw. remnantów cholesterolu),
- cholesterol HDL,
- trójglicerydy (poziom tłuszczów prostych).
Należy pamiętać, że normy cholesterolu są różne w zależności od grupy ryzyka w jakiej znajduje się dana osoba. W przypadku złego cholesterolu, czyli cholesterolu LDL u pacjenta z niskim ryzykiem rozwoju miażdżycy norma wynosi do 115 mg/dl.
W diagnostyki miażdżycy, warto również sprawdzić poziom cukru we krwi, a także białek związanych ze stanem zapalnym w organizmie takich jak białko C-reaktywne.
Poza badaniami krwi, w diagnostyce miażdżycy, lekarz może sprawdzić parametry takie jak ciśnienie tętnicze krwi, wskaźnik masy ciała (BMI) oraz zalecić elektrokardiogram (EKG).
W przypadku badań obrazowych stosowanych w diagnostyce miażdżycy stosuje się również rezonans magnetyczny, tomografię komputerową, scyntygrafię serca.
Mity o cholesterolu - Walter Hartenbach
Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów
Polecany artykuł:
Leki na miażdżycę i sposoby leczenia
Najnowsze leki na miażdżycę obejmują wiele rodzajów preparatów. Obejmują m.in. środki takie jak:
- leki przeciwpłytkowe,
- leki obniżające poziom cholesterolu,
- antykoagulanty,
- leki na nadciśnienie.
Pierwszy z rodzajów leków na miażdżycę to leki przeciwpłytkowe. To preparaty stosowane w celu zmniejszenia zdolności płytek krwi do powodowania zakrzepów. Do tej grupy środków zalicza się m.in. tiklopidyna i klopidogrel.
Kolejną grupą leków wykorzystywaną w leczeniu miażdżycy są leki obniżające poziom cholesterolu. Ich zadaniem jest zmniejszenie stężenia tłuszczów we krwi, w szczególności lipidów o małej gęstości, czyli tzw. złego cholesterolu. Takimi lekami są statyny (np. prawastatyna i symwastatyna), sekwestranty wiążące kwasy żółciowe (cholestyramina), jak również fibraty, których zadaniem jest poprawienie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
W leczeniu miażdżycy zaleca się także stosowanie leków rozrzedzających krew, które zmniejszają jej zdolność do krzepnięcia. Do tego typu środków zalicza się warfarynę i heparynę.
Czasami w leczeniu miażdżycy konieczne jest bardziej agresywne podejście, które wymaga zabiegów. Obejmuje ono angioplastykę i umieszczenie stentu, endarterektomię, leczenie fibrynolityczne czy operację pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG).
Skutki miażdżycy i powikłania
Miażdżyca jest chorobą, której nie należy ignorować. Skutki i powikłania miażdżycy mogą doprowadzić do innych poważnych problemów zdrowotnych, a w konsekwencji do śmierci chorego. Do najczęstszych skutków i powikłań miażdżycy zalicza się zawał serca, który jest wynikiem zmniejszonego dopływu krwi.
W rozwoju schorzenia dochodzi również do uszkodzenia mięśnia sercowego, który może nie pompować krwi prawidłowo i doprowadzić do niewydolności serca. Kolejnym niezwykle groźnym powikłaniem miażdżycy jest udar mózgu, który również jest wynikiem nieprawidłowego przepływ krwi do mózgu.
Dieta przy miażdżycy
Dieta przy miażdżycy powinna być bogata w zdrowe produkty takie jak owoce i warzywa. Chorzy powinni do swojego jadłospisu dołączyć produkty pełnoziarniste, nabiał – najlepiej o obniżonej wartości tłuszczu.
Osoba chora na miażdżyce powinna postawić na chude mięsa i owoce morza. Przy miażdżycy należy unikać produktów bogatych w sód, rafinowane cukry.
Profilaktyka i zapobieganie miażdżycy
Miażdżycy można zapobiegać poprzez zmniejszanie czynników ryzyka. W głównej mierze wpływ na ten aspekt ma przede wszystkim zdrowy styl życia. By uniknąć miażdżycy należy postawić na zdrowsze wybory żywieniowe i aktywność fizyczną.
Jeśli dana osoba zmaga się z otyłością lub nadwagą, powinna zrzucić zbędne kilogramy i zadbać o prawidłową masę ciała, by zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Podobnie jest w przypadku palenia tytoniu – jeśli dana osoba pali, w trosce o zdrowie serca i całego układu krążenia, powinna zrezygnować z tego nałogu.
Gdy w historii rodzinnej występuje ryzyko miażdżycy lub wysokiego poziomu cholesterolu, konieczne jest monitorowanie swojego stanu zdrowia pod tym kątem.
Polecany artykuł:
Pamiętaj, że odpowiednio dobrana dieta pomoże obniżyć ciśnienie krwi. Skorzystaj z JeszCoLubisz - innowacyjnego systemu dietetycznego Poradnika Zdrowie i ciesz się indywidualnie dobranym planem oraz stałą opieką dietetyka. Zadbaj o swoje zdrowie i zmniejsz ryzyko chorób układu krążenia.
Porady eksperta