Fosfolipidy - funkcje, źródła w pożywieniu, działanie
Fosfolipidy pod względem budowy są estrami glicerolu lub sfingozyny, kwasu fosforowego i dwóch kwasów tłuszczowych oraz z przyłączoną zasadą organiczną zawierającą azot (cholinowa lub aminowa). Jakie są źródła fosfolipidów w pokarmie? Ile powinno wynosić dzienne spożycie fosfolipidów?
Spis treści
- Fosfolipidy - grupy
- Biologiczne funkcje fosfolipidów
- Źródła fosfolipidów w pokarmie
- Działanie fosfolipidów na układ nerwowy
- Działanie fosfolipidów na układ pokarmowy
Fosfolipidy - grupy
Budowę cząsteczki fosfolipidu charakteryzuje się występowanie dwóch regionów: hydrofilowej głowy oraz hydrofobowego ogona.
Możemy więc podzielić fosfolipidy na dwie główne grupy:
Glicerofosfolipidy (estry glicerolu)
- kefalina (fosfatydyloetyloamina)
- lecytyna (fosfatydylocholina)
- fosfatydyloseryna
- fosfatydyloinozytol
- kardiolipina (difosfatydyloglicerol)
Sfingofosfolipidy (estry sfingozyny)
- sfingomieliny
- glikosfingolipidy
Biologiczne funkcje fosfolipidów
- jedne z głównych składników błon biologicznych (zapewniają ich przepuszczalnośc i płynność)
- pełnią rolę w procesach metabolicznych
- mogą być receptorami dla enzymów i hormonów
- biorą udział w syntezie białek i regeneracji komórek
- są źródłem fosforanów do syntezy ATP (źródło energii organizmu)
Polecany artykuł:
Źródła fosfolipidów w pokarmie
- jaja kurze
- soja
- przetwory mleczne (mleko krowie)
- wątroba wieprzowa i drobiowa
- kapusta biała
- rzodkiew japońska
Dzienne spożycie fosfolipidów przez dorosłego człowieka powinno wynosić od 2-8 g.
Działanie fosfolipidów na układ nerwowy
Fosfolipidy są niezbędne do prawidłowego działania organizmu i mają prozdrowotny wpływ na wiele jego układów.
Układ nerwowy - działanie neuroprotekcyjne, usprawnianie działania neuronów, regulacja pracy mózgu
- lecytyna i sfingomielina są źródłem choliny, która przekształcana jest w neuroprzekaźnik acetylocholinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Cholina pobudza również układ nerwowy i poprawia zdolność do koncentracji i zapamiętywania.
- fosfatydyloseryna jest odpowiedzialna za przewodzenie impulsów nerwowych, syntezę neurotransmiterów i ochronę neuronów przed śmiercią.
Badania wykazały, że istnieje powiązanie pomiędzy niedoborem fosfolipidów, a rozwojem chorób neurodegeneracyjnych jak np. choroba Alzheimera. Fosfolipidy mogą być więc stosowane jako wspomaganie leczenia chorób u pacjentów z zaburzonymi funkcjami poznawczymi.
Działanie fosfolipidów na układ pokarmowy
- fosfatydylocholina przyśpiesza regenerację choroby i jest skuteczna w przypadkach zatrucia alkoholem
- produkty trawienia sfingolipidów mają bakteriobójcze właściwości i zapobiegają infekcjom przewodu pokarmowego. Mogą się tym samym przyczynić do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.
- fosfolipidy biorą udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu przyczyniając się do zmniejszenia jego stężenia we krwi.
Fosfolipidy przyczyniają się również do ochrony serca i naczyń krwionośnych, usprawniając krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.