Popularne napoje mogą zmienić kolor zębów. Nie pomoże pasta wybielająca

2024-12-05 11:54

Napoje, które pijemy na co dzień mogą mieć zaskakujący wpływ na nasze zęby. Eksperci ostrzegają, że niektóre z najpopularniejszych potrafią trwale zmienić kolor zębów, prowadząc do zażółcenia i przebarwień. Co więcej, mogą również negatywnie wpływać na zdrowie jamy ustnej, osłabiając szkliwo i sprzyjając próchnicy.

Popularne napoje mogą zmienić kolor zębów. Nie pomoże pasta wybielająca
Autor: Getty Images

To, co jemy i pijemy wpływa na zdrowie zębów

Najnowsze badanie przeprowadzone przez Sanitas wskazało, które produkty spożywcze i napoje mają najgorszy wpływ na zdrowie oraz wygląd zębów. Wyniki jednoznacznie potwierdzają, że przetworzone jedzenie i słodkie napoje są jednymi z głównych winowajców, przyczyniających się do problemów stomatologicznych.

Erozja szkliwa spowodowana przez szkodliwe substancje zawarte w niektórych produktach prowadzi do wielu problemów. Nie tylko sprzyja złamaniom i osłabieniu zębów, ale także sprawia, że stają się one bardziej podatne na przebarwienia. Brak naturalnej bariery ochronnej przyczynia się do osadzania barwników z jedzenia na ich powierzchni.

Stomatolodzy ostrzegają szczególnie przed pięcioma rodzajami napojów, które nie tylko osłabiają szkliwo, ale mogą również trwale zmienić kolor zębów i spowodować nieestetyczne przebarwienia.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 8 Stomatologia
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Napoje zagrożeniem dla białego uśmiechu

Pierwsza na liście jest kawa, czyli jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Choć wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki małej czarnej, eksperci przypominają, że regularne jej spożywanie może prowadzić do zaniku bieli zębów.

Podobnie czerwone wino, mimo swoich walorów smakowych, ma niekorzystny wpływ na wygląd naszego uśmiechu. Niebezpieczne są również ciemne napoje gazowane, które ze względu na zawartość barwników oraz wysoką kwasowość przyczyniają się do powstawania przebarwień.

Wszystkie te napoje zawierają chromogeny, które mają zdolność przywierania do powierzchni szkliwa. Równie problematyczne są napoje gazowane, soki oraz inne słodzone produkty.

Choć ich wpływ na kolor zębów może być mniej bezpośredni, wysoka zawartość cukru odgrywa kluczową rolę w procesie niszczenia szkliwa. Cukry stanowią pożywkę dla bakterii, które produkują kwasy osłabiające strukturę szkliwa, czyniąc zęby bardziej podatnymi na przebarwienia.

Szczególnie niebezpieczne są soki z owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze czy cytryny. Ich wysoka kwasowość nie tylko usuwa warstwę ochronną, ale również zwiększa porowatość zębów, co ułatwia wnikanie barwników.

Aby zminimalizować negatywny wpływ tych produktów na zdrowie jamy ustnej, eksperci zalecają ograniczenie ich spożycia, a także stosowanie prostych środków zapobiegawczych. Regularne szczotkowanie zębów, płukanie jamy ustnej wodą po spożyciu kwaśnych lub barwiących napojów oraz używanie past wzmacniających szkliwo może znacząco pomóc w zachowaniu białego uśmiechu i zdrowych zębów.