Ekspertka: wino to "potrójne zagrożenie" dla zębów. Oto jak sobie z tym radzić
Zęby zmieniają swój kolor pod wpływem tego, co jemy i pijemy. Za ciemne przebarwienia odpowiadają nie tylko kawa i herbata, ale także czerwone wino. Ekspertka wyjaśniła, dlaczego tak się dzieje. Wymieniła też kilka prostych zasad, które są istotne w zachowaniu pięknego, białego uśmiechu oraz świeżego oddechu.
Czerwone wino naraża nasze zęby na przebarwienia. Okazuje się, że zawarte w nim związki wpływają negatywnie na kolor uzębienia. "Kiedy pijesz czerwone wino, napotykasz potrójne zagrożenie dla bieli zębów. Są to antocyjany, które są naturalnymi barwnikami w winogronach, to one nadają czerwonemu winu jego bogaty kolor. Do tego zalicza się garbniki pomagające związać pigment z twoimi zębami oraz kwasowość wina, która trawi szkliwo, czyniąc je bardziej porowatym i podatnym na przebarwienia" – wyjaśniła dentystka Uchenna Akosa z Rutgers School of Dental Medicine w New Brunswick (w Kanadzie), cytowana przez serwis MedicalExpress.
Nie tylko czerwone wino najbardziej barwi zęby
Jak podkreśliła ekspertka, nie tylko czerwone wino odpowiada za to, że nasze zęby tracą naturalną biel. Okazuje się, że "wszystko, co może poplamić koszulkę, może barwić uzębienie". Do najbardziej barwiących produktów zaliczyła m.in. czarną kawę i herbatę, jagody, czekoladę oraz ocet balsamiczny. "Tak samo napoje gazowane i soki sztucznie słodzone mają negatywny wpływ na szkliwo i sprawiają, że zęby są bardziej podatne na powstawanie przebarwień" – dodała Akosa. Nie da się też ukryć, iż palenie papierosów sprawia także, że zęby dużo szybciej pokrywają się żółtym osadem, a oddech nie zachęca do rozmowy.
Jak uniknąć przebarwień? Cztery proste zasady
Najlepszym sposobem na uniknięcie i pozbycie się nieestetycznych przebarwień na zębach jest dbanie o regularne szczotkowanie. Dentystka Akosa podała konkretne wskazówki, jak codziennie dbać o uzębienie:
- Powinno się umyć zęby 30 minut przed wypiciem lampki czerwonego wina. Niewskazane jest szczotkowanie po spożyciu tego napoju, ponieważ pasta do zębów – jak zaznaczyła specjalistka – może powodować przebarwienia, a nawet wytrawianie.
- Nie należy pić białego wina przed czerwonym. Dlatego, że dodatkowy kwas zawarty w białym winie wpłynie na intensywność przebarwień.
- Podczas picia czerwonego wina warto sięgać po szklankę wody. Płukanie ust wodą nie tylko pomaga zmniejszyć kwasowość wina, ale także stymuluje wydzielanie śliny. Jak wiadomo, jednym z najważniejszych zadań śliny jest obrona przed szkodliwymi patogenami. Zarówno dbanie o neutralizowanie pH w jamie ustnej, jak i usuwanie z zębów resztek pokarmowych jest niezwykle ważne. Według ekspertki przekąską, która idealnie współgra z czerwonym winem, jest żółty ser ze względu na to, że pobudza wydzielanie śliny i zmniejsza kwasowość trunku.
- Należy prawidłowo szczotkować zęby – ta czynność powinna trwać co najmniej dwie minuty oraz regularnie czyścić je nitką dentystyczną. To pomoże w utrzymaniu zdrowych i mocnych zębów.
Ekspertka wskazała też, że codzienne stosowanie pasty wybielającej nie pozostaje bez wpływu na nasze zęby ze względu na właściwości ścierające.
Polecany artykuł: