Żywność przetworzona bardziej pobudza apetyt
Żywność przetworzona bardziej pobudza apetyt, niż żywność nieprzetworzona, przez co bardziej sprzyja rozwojowi nadwagi i choroby otyłości. Wykazały to badania przeprowadzone przez National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease w USA.
Badania nad tym w jakim sposób działają produkty przetworzone i nieprzetworzone na organizm trwało miesiąc, a wzięło w nim udział 20 ochotników. Podczas badania podawano im na przemian żywność z obu grup i sprawdzano różnice w przyswajaniu pokarmów. Okazało się, że ci uczestnicy, którzy jako pierwszą do konsumpcji otrzymali żywność przetworzoną odczuwali większy apetyt i spożywali więcej jedzenia – średnio o ponad 500 kcal. W efekcie, w ciągu 2 tygodni przytyli przeciętnie o 1 kg.
Dr Kevin Hall z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases w USA, główny autor badania zapewnia, że wykorzystane produkty w obu grupach były jednakowo smaczne. Uważa, że za większe spożycie produktów przetworzonych odpowiedzialne są zawarte w nich składniki, które bardziej pobudzają apetyt. Uzasadnia to także drugim wynikiem badania: kiedy ochotnicy spożywali żywność nieprzetworzoną spadał u nich poziom greliny, czyli hormonu głodu.
Polecany artykuł:
„To pierwsze badanie, które wykazało, że między jednym a drugim występuje związek przyczynowy. Wskazuje ono również, że podobnie może być w przypadku większej grupy ludzi" – podkreśla amerykański specjalista.
Opracowano na podstawie: PAP, www.diabetologia.esculap.com
Porady eksperta