Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy"
Program edukacyjny „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” od 3 lat wspiera pracowników żłobków i przedszkoli oraz rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci, aby zapobiegać u nich nadwadze i otyłości. 170 edukatorów żywieniowych programu dotarło już do 2 638 placówek na terenie całej Polski i przeprowadziło warsztaty dla ponad 13 000 ich pracowników. Aby kontynuować akcję edukatorzy założyli własne stowarzyszenie pod nazwą „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
Edukatorzy żywieniowi programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy" działają w 15 województwach. Do tej pory przeprowadzili warsztaty dla 13 214 pracowników żłobków i przedszkoli, zrealizowali 23 818 godzin szkoleń (co daje 2 lata i 262 dni) oraz przeanalizowali 19 800 jadłospisów. W efekcie 93 proc. żłobków i przedszkoli, które przystąpiły do programu zadeklarowało wprowadzenie korzystnych dla zdrowia dzieci zmian w swoim menu. W każdej odwiedzonej placówce udało się zredukować ilość cukru i soli w diecie dzieci.
- Uczestnicy programu, widząc, jak dzieci akceptują nowe produkty wprowadzane do jadłospisu, uwierzyli, że to naprawdę działa! Większość moich placówek do dzisiaj w pełni stosuje zaproponowane im podczas trwania programu zalecenia. Jedna z nich tak bardzo zaangażowała się w promocję zdrowia i edukację żywieniową, że przystąpiła do programu Śląskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie. Na dzień dzisiejszy Przedszkole nr 50 z Sosnowca jest jedynym w kraju przedszkolem ubiegającym się o krajowy certyfikat – mówi Agnieszka Gruszka, jedna z edukatorów żywieniowych.
Dietetycy zaangażowani w program podkreślają, że dzięki niemu mieli szansę na bezpłatne szkolenia, a także mogli przekuć teoretyczną wiedzę ze studiów w praktykę.
Bożena Moćko, jedna z edukatorek podsumowuje: - Dzięki programowi "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy" stawiam na jakość i umiar, ale także na nieustanny rozwój. Wiem, jak ważne jest zaplanowanie zakupów, ale to tylko połowa sukcesu. Równie ważne jest współtworzenie posiłków z dziećmi. Udało mi się stworzyć projekt zajęć praktycznych dla dzieci szkół podstawowych, dzięki którym włączamy je w gotowanie”. Program zainspirował Agnieszkę Gruszkę do stworzenia miejsca dla dzieci i rodziców, w którym wspólnie mogą rozwijać swoje pasje kulinarne. Tak powstał sosnowiecki „Zakątek Inicjatyw”. Takich projektów rozpoczętych przez edukatorów jest znacznie więcej.
Mimo wielu akcji edukacyjnych dot. prawidłowego żywienia w pierwszych latach życia liczba dzieci z nadwagą i chorych na otyłość w naszym kraju rośnie. Praca edukatorów żywieniowych nadal więc jest potrzebna. Dlatego też powstało Stowarzyszenie Edukatorów Żywieniowych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”, które skupia profesjonalnych dietetyków specjalizujących się w żywieniu dzieci. Specjaliści Stowarzyszenia pracują z rodzicami i dziadkami, dziećmi i kadrą placówek żłobkowych oraz przedszkolnych.
- Nasi edukatorzy analizują jadłospisy, proponują zmiany, uczą, jak przygotowywać zdrowe posiłki, jak dostosować dietę do potrzeb i sytuacji, jak dbać o siebie. Prowadzą warsztaty kulinarne i edukacyjne, przygotowują materiały edukacyjne. Pracują także z domami dziecka, w klubach malucha, świetlicach środowiskowych i domach kultury. Jesteśmy wszędzie tam, gdzie potrzebna jest edukacja żywieniowa – mówi Sylwia Lenartowicz z zarządu Stowarzyszenia.
Dzięki działalności programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” 121 000 polskich dzieci zdrowiej je, a dzięki temu – zdrowiej rośnie. Liczba ta z roku na rok będzie wzrastać – właśnie dzięki działalności Stowarzyszenia. W marcu 2018 roku Stowarzyszenie pozyskało także fundusze na rozwój innowacyjnego Projektu certyfikacji żłobów i przedszkoli w zakresie żywienia w Polsce.