By-pass żołądkowy - na czym polega ta operacja bariatryczna?
By-pass żołądkowy to najpopularniejsza operacja bariatryczna w USA. By-pass żołądkowy tak modyfikuje przewód pokarmowy, że czas efektywnego trawienia i wchłaniania ulega znacznemu skróceniu, co wzmacnia efekt odchudzania. By-pass żołądkowy - ile kosztuje, na czym polega i jak przebiega ta operacja bariatryczna?
By-pass żołądkowy (Roux-en-Y Gastric Bypas - RNY) to operacja bariatryczna, którą stosuje się u pacjentów, u których leczenie otyłości tzw. zachowawcze, czyli odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną nie przyniosło odpowiednich efektów. By-pass żołądkowy jest skuteczny - utrata nadmiaru masy ciała w ciągu 6-12 miesięcy od operacji waha się od 65 do aż 85 procent. Operacja ta podlega refundacji, ale w większości ośrodków czas oczekiwania jest długi. Koszt by-passu żołądkowego wykonane prywatnie wynosi od 15-24 tysięcy złotych.
By-pass żołądkowy: dla kogo?
Najważniejsze wskazania i kryteria wykonania tego zabiegu chirurgicznego leczenia otyłości:
- BMI>40
- BMI>35 jeśli współistnieją choroby towarzyszące otyłości, jak: cukrzyca, nadciśnienie, zespół bezdechu sennego, inne
- nieudane próby redukcji masy ciała innymi metodami niż chirurgiczne
- problemy zdrowotne zależne od choroby otyłości;
- wiek 18-65;
- brak współistniejących chorób psychicznych (depresja nie jest przeciwskazaniem do zabiegu)
By-pass żołądkowy dobrze sprawdza się u pacjentów chorych na otyłość z takimi zaburzeniami emocjonalnymi jak skłonność do niekontrolowanego objadania się (Binge Eating) oraz jedzenia słodyczy (Sweet Eaters).
By-pass żołądkowy: jak to działa?
By-pass żołądka polega na przecięciu żołądka w celu wytworzenia z niego małego zbiornika. Zbiornik ten następnie zszywa się z pętlą jelita cienkiego. W ten sposób uzyskuje się dwojaki efekt leczniczy. Po pierwsze: zmniejszony żołądek uniemożliwia przyjmowanie zbyt dużej ilości pokarmów. Po drugie: pokarm wpada bezpośrednio do jelita cienkiego, omijając dwunastnicę i około 150 cm jelita czczego, co wydatnie skraca efektywny czas trawienia i wchłaniania. Operacja utworzenia by-passu przeprowadzana jest w znieczuleniu ogólnym i trwa zwykle nieco ponad dwie godziny.
By-pass-żołądkowy: po operacji
Po zabiegu przez kilka dni należy pozostać w szpitalu, do normalnej aktywności można powrócić po kilku tygodniach. Po zabiegu podaje się środki przeciwbólowe. Już w dniu operacji pacjent powinien zacząć siadać. Zwykle w pierwszej dobie po zabiegu wykonuje się zdjęcie RTG górnego odcinka przewodu pokarmowego z kontrastem, by ocenić jego efekty. Po operacji pacjent musi zmienić swoje nawyki żywieniowe. Przez pierwsze 2 tygodnie zalecana jest dieta płynna lub miksowana, dopiero później można stopniowo wprowadzić pokarmy stałe.
Bypass żołądkowy: zalety
- silna kontrola ilości przyjmowanego jedzenia
- efekt zmniejszenia wchłaniania niezdrowych składników odżywczych - węglowodanów, tłuszczy, cukrów
- odwracalna w przypadku powikłań, jednak traktowana jako operacja na stałe
Bypass żołądkowy: wady
- może dojść do przerwania staplera, czyli specjalnych zszywek w miejscu przecięcia żołądka,
- może dojść do zwężenia lub zablokowania połączenia pomiędzy żołądkiem a jelitem
- wymaga ścisłego przestrzegania diety
- może dojść do wymiotów, jeżeli jedzenie nie jest dokładnie przeżuwane lub jedzone za szybko
- jest duże ryzyko wystąpienia zespołu przeciążenia cukrem, tzw. dumping
- konieczność przyjmowania do końca życia dodatkowych witamin i mikroelementów
- zmiany w anatomii przewodu pokarmowego i żołądka
By-pass żołądkowy: korzyści
- uregulowanie zaburzeń lipidowych u 70 procent pacjentów
- obniżenie ciśnienia tętniczego do wartości prawidłowych u 70 procent pacjentów
- ustąpienie objawów zespołu bezdechu sennego
- normalizacja glikemii u chorych z cukrzycą typu 2 - prawie 90 procent chorych nie wymaga już stosowania insuliny
- objawy refluksowej choroby żołądkowo-przełykowej ustępują u prawie wszystkich pacjentów
- ból kręgosłupa i ból stawów kończyn dolnych u chorych z chorobą zwyrodnieniową stawów jest mniejszy
By-pass żołądkowy: powikłania
Przy zabiegu laparoskopowym całkowite ryzyko powikłań okołooperacyjnych wynosi 7 procent, a w przypadku operacji klasycznej - 14,5 procenta. Ryzyko zgonu po tego typu operacji nie przekracza 1 procenta. Najczęstsze powikłanie operacji to:
- infekcja ran pooperacyjnych
- krwawienie z miejsca odcięcia fragmentu żołądka
- nieszczelność i przeciek w miejscu odcięcia fragmentu żołądka
- zwężenie zespolenia żołądkowo-jelitowego
- uszkodzenie śledziony wymagające jej usunięcia
- zapalenie płuc/niewydolność oddechowa
- niewydolność nerek wymagająca dializoterapii
- niewydolność układu krążenia/ zawał serca
- zakrzepica żył głębokich kończyn dolnych, zatorowość płucna
- przepuklina w bliźnie pooperacyjnej (ryzyko wzrasta w przypadku operacji sposobem klasycznym)
- niedobory witamin i składników odżywczych
- pooperacyjna depresja.
Porady eksperta
Poradnikzdrowie.pl wspiera bezpieczne leczenie i godne życie osób chorych na otyłość.
Ten artykuł nie zawiera treści dyskryminujących i stygmatyzujących osoby chore na otyłość.