Alarmująco wzrosła liczba zachorowań na raka wątroby. Eksperci wskazują konkretną przyczynę
Liczba przypadków zachorowań na raka wątroby wzrosła w ciągu dekady niemal o połowę. Te dane przedstawiła brytyjska organizacja Cancer Research, która zajmuje się m.in. wspieraniem badań nad chorobami nowotworowymi. Niepokojąco rośnie też liczba zgonów z powodu tego raka. Według ekspertów jedną z głównych przyczyn rozwoju choroby jest spożywanie alkoholu.
Rak wątroby to podstępny i złośliwy przeciwnik. Zajmuje trzecie miejsce na świecie wśród nowotworów złośliwych pod względem ilości zgonów. Może rozwijać się niepostrzeżenie przez jakiś czas, nie dając we wczesnym stadium charakterystycznych objawów.
Skok zachorowań na raka wątroby niemal o połowę w ciągu 10 lat
Eksperci z organizacji Cancer Research w Wielkiej Brytanii nie mają dobrych wieści. Jak wynika z najnowszej analizy, sukcesywnie rośnie liczba zachorowań na raka wątroby. Do jego rozwoju najczęściej przyczynia się zapalenie wątroby typu B i C. Niemniej ważnymi środowiskowymi czynnikami ryzyka są także nadużywanie alkoholu, stopień aktywności fizycznej, rodzaj diety czy palenie tytoniu.
Na łamach czasopisma "Journal of Hepatology" ukazała się informacja, że roczna liczba zachorowań i zgonów na raka wątroby może wzrosnąć o ponad 55 proc. do 2040 roku. Tak oszacowali naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC). W 2020 roku na całym świecie zdiagnozowano raka wątroby u 905 700 pacjentów, z czego 830 200 przegrało walkę z tą chorobą nowotworową. Zakładając, że obecne wskaźniki zachorowalności i umieralności nie ulegną zmianie, uczeni przewidują, że u 1,4 mln osób może zostać wykryty rak wątroby, a 1,3 mln osób może umrzeć z powodu tej choroby w 2040 roku.
"Przewidywaliśmy, że liczba osób, u których rocznie diagnozuje się raka wątroby lub umiera z jego powodu, może wzrosnąć o prawie 500 tys. przypadków lub zgonów do 2040 roku. Chyba że osiągniemy znaczny spadek zachorowań na raka wątroby poprzez profilaktykę pierwotną" – stwierdziła autorka tej analizy, Harriet Rumgay.
Prognozy zachorowalności i umieralności na raka wątroby skomentował dr Tony Rao, specjalista z King’s College London. Wyjaśnił, że "regularne picie dwóch dużych kieliszków wina lub trzech litrów piwa dziennie znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka wątroby".
Spożywanie alkoholu podnosi ryzyko raka
Brytyjscy lekarze, bazując na analizach trendów chorobowych, potwierdzają, że te osoby, które spożywają regularnie alkohol w jakiejkolwiek postaci, znacznie częściej zapadają na raka wątroby, niż ludzie, którzy tego nie robią. Raport z 2019 roku, przygotowany przez prof. Sally Davies’a, wskazuje, iż aldehyd octowy, powstający w wątrobie w procesie odwodornienia etanolu, ma właściwości silnie rakotwórcze.
Według badań spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko onkologiczne, niezależnie od tego, czy pije się go w dużych ilości raz w tygodniu, czy mniej, ale codziennie.
Eksperci podkreślają, że alkohol ułatwia i przyspiesza wnikanie substancji rakotwórczych. Niezależenie od tego, czy spożywamy wódkę, piwo czy wino. Rakotwórcze działanie tych napojów alkoholowych wynika z zawartości etanolu, który zwiększa się wraz z ilością wypijanego trunku. Mogą zatem przyczynić się do rozwoju nowotworów jamy ustnej i gardła, krtani, przełyku, okrężnicy i odbytnicy oraz raka piersi u kobiet.