To dlatego młodzi częściej chorują na raka jelita grubego. Naukowcy już wiedzą

2024-09-06 7:11

Liczba rozpoznawanych przypadków raka jelita grubego stale wzrasta, zwłaszcza wśród młodych dorosłych, co budzi szczególny niepokój. Naukowcy ustalili, że istnieją ścisłe związki między rozwojem tego nowotworu a stosowaną dietą. To może być krok w stronę zapobiegania i lepszej diagnostyki choroby.

To dlatego młodzi częściej chorują na raka jelita grubego. Naukowcy już wiedzą
Autor: GettyImages To dlatego młodzi częściej chorują na raka jelita grubego. Naukowcy już wiedzą

Rak jelita grubego a niewłaściwa dieta

Dieta jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju raka jelita grubego u młodych dorosłych, jak ustalili badacze z Cleveland Clinic. Pochodzące z diety szkodliwe metabolity zostały zidentyfikowane jako kluczowe czynniki sprawcze, a na czele tych "złych" metabolitów znajdują się te związane ze spożywaniem przetworzonej żywności oraz czerwonego mięsa.

Rak jelita grubego - czynniki ryzyka

W raporcie NPJ Precision Oncology zanalizowano dane dotyczące metabolitów i mikrobiomu, aby ustalić czynniki ryzyka dla grupy młodych dorosłych poniżej 60. roku życia. Modyfikacja diety może więc stanowić istotny element w zapobieganiu rozwojowi raka jelit. Kolejnym istotnym czynnikiem są badania przesiewowe, które pozwalają wykrywać schorzenie na wczesnych etapach, ale kluczowa jest redukcja liczby przypadków tej choroby.

Jaki nowotwór zwiastuje krwawienie z odbytu?

- Lekarze mogą podejść do młodszych pacjentów w inny sposób – zauważył główny autor badań, onkolog przewodu pokarmowego, dr Suneel Kamath. Dodał, że nie jest możliwe wykonanie u każdej osoby corocznej profilaktycznej kolonoskopii. - O wiele bardziej realne jest wykonanie prostego testu, aby zmierzyć biomarker określający ryzyko raka jelita grubego. Następnie możemy zapewnić najbardziej zagrożonym osobom odpowiednie badania przesiewowe – dodał specjalista.

Czynniki ryzyka raka jelit - wyniki nowych badań 

Dr Thejus Jayakrishnan oraz dr Naseer Sangwan, dyrektor Microbial Sequencing & Analytics Resource Core, wspólnie z badaczami z Cleveland Clinic's Center for Young-Onset Colorectal Cancer przeprowadzili szeroko zakrojone analizy danych pacjentów leczonych z powodu raka jelita grubego w Cleveland Clinic.

Ustalono, że istnieją różnice w metabolitach pochodzących z diety u osób, które wcześniej zapadają na raka jelit, w porównaniu z innymi pacjentami. Zauważono też różnice w mikrobiomie młodszych i starszych pacjentów z rakiem jelita. Na podstawie analizy tych czynników i ich interakcji, ustalono – przy użyciu algorytmu AI – że wspomniane metabolity mogą być czynnikiem ryzyka raka jelita grubego.

- Nasze dane wyraźnie pokazują, że głównym czynnikiem jest jednak dieta – zauważył dr Sangwan. - Znamy już główne metabolity związane z ryzykiem wczesnego wystąpienia raka, więc teraz możemy skierować nasze badania we właściwym kierunku.

Różnice raka jelita grubego u młodych i starszych pacjentów 

Młodsi pacjenci z rakiem jelita grubego mieli wyższe poziomy metabolitów związanych z produkcją i metabolizmem aminokwasu o nazwie arginina oraz z cyklem mocznikowym w porównaniu ze starszymi pacjentami. Te różnice mogą być związane z długotrwałym spożywaniem czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa. Zespół analizuje teraz krajowe bazy danych, aby potwierdzić swoje wnioski na pacjentach z całego kraju.

Dr Kamath podkreśla, że chociaż potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie zrozumieć, w jaki sposób czynniki dietetyczne powodują raka jelita grubego, jego obecne odkrycia już zmieniły sposób, w jaki udziela pacjentom opieki. - Teraz zawsze upewniam się, że poruszam ten temat [diety - red.] z moimi pacjentami – podkreślił badacz.

Listen on Spreaker.