"Miażdżą" komórki rakowe. Sięgaj po nie jak najczęściej
Eksperci sprawdzili, jakie produkty chronią przed rakiem płuc. Wyodrębnili dwa, których ten typ nowotworu nie lubi najbardziej. Stanowią one tym samym skuteczną ochronę przed rakiem płuc.
Rak płuc jest nowotworem złośliwym, który rozwija się w tkankach płuc. To jeden z najczęstszych i zarazem najbardziej śmiertelnych nowotworów na świecie.
Czynniki ryzyka związane z rozwojem raka płuc obejmują palenie tytoniu, narażenie na dym tytoniowy w otoczeniu, narażenie na szkodliwe substancje chemiczne i rakotwórcze związki zawarte w środowisku pracy, jak również historia rodzinna raka płuc.
Leczenie raka płuc zależy od stadium choroby i może obejmować operację, radioterapię, chemioterapię, immunoterapię i inne. Wczesne wykrycie raka płuc jest kluczowe dla poprawy rokowań i wyników leczenia. Najważniejsze jest jednak zapobieganie tej chorobie, co jak się okazuje ma ścisły związek z naszą codzienną dietą.
Skuteczna ochrona przed rakiem płuc
Temu, jak dieta wpływa na ochronę przed rakiem płuc przyjrzeli się naukowcy. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie “JAMA Oncology”. Okazuje się, że regularne spożywanie niektórych produktów może stanowić doskonałą profilaktykę raka płuc.
Zespół badaczy sprawdził związek między produktami zawierającymi prebiotyki i probiotyki a występowaniem złośliwego nowotworu płuc. Okazało się, że jedne i drugie zmniejszały częstość zachorowań.
Prebiotyki wpływają na równowagę mikroflory jelitowej i przyczyniają się do zdrowia jelit oraz ogólnego zdrowia organizmu. Źródłami prebiotyków są warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Z kolei probiotyki to żywe mikroorganizmy, które znajdziesz w jogurtach naturalnych i kefirach.
Naukowcy zbadali ponad milion i zebrali dane dotyczące diety uczestników, z uwzględnieniem na ilości spożywanego błonnika i jogurtu. W doświadczeniu wzięto pod uwagę czynniki predysponujące do zachorowania na raka płuc, takie jak palenie tytoniu, otyłość, pochodzenie i wiek.
Wyniki badania jasno wskazywały na związek między spożyciem błonnika i jogurtu a ryzykiem raka płuc. Uczestnicy, którzy spożywali spore ilości błonnika, byli o 17 proc. mniej narażeni na raka płuc, niż ci, którzy jedli go mało.
Z kolei uczestnicy badania, którzy regularnie spożywali jogurty, byli o 19 proc. mniej narażeni na raka płuc niż ci, którzy do nie jedli. Najlepszą ochronę przed rakiem płuc wykazywali uczestnicy, którzy spożywali największe ilości błonnika i jogurtu (o 33 proc. mniejsze ryzyko).
Potrzebne są dalsze badania, których celem będzie opracowanie diety “szytej na miarę” dla walki z komórkami rakowymi.