Czerwone czy białe wino. Które lepiej wybrać, by zminimalizować ryzyko raka?

2025-04-29 10:46

Czerwone wino uchodzi za zdrowszy wybór niż białe, ale czy rzeczywiście tak jest, jeśli weźmiemy pod uwagę ryzyko zachorowania na raka? Najnowsze badania pokazują, że kolor trunku może mieć znaczenie dla zdrowia. Sprawdź, co mówi nauka i czy warto zmienić swój wybór przy najbliższej kolacji.

Czerwone czy białe wino. Które lepiej wybrać, by zminimalizować ryzyko raka?
Autor: Getty Images

Wino a ryzyko zachorowania na raka

Wiele osób lubi odprężyć się przy lampce wina po długim dniu, ale czy kolor trunku ma znaczenie? Od dawna czerwone wino słynie z właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza ze względu na sporą dawkę przeciwutleniaczy, które mogą mieć pozytywny wpływ na układ krążenia.

Jednak według najnowszych doniesień czerwone wino może nie zasługiwać na swoje miejsce. Metaanaliza 42 badań, obejmujących prawie 96 000 uczestników, nie wykazała żadnych dowodów na to, że czerwone wino obniża ryzyko zachorowania na raka bardziej niż białe. Zamiast tego wyniki opublikowane w czasopiśmie Nutrients udowodniły, że każdy rodzaj alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia śmiertelnej choroby.

Około 100 000 przypadków raka można powiązać ze spożyciem alkoholu

- powiedział dr Dale Shepard, hematolog i onkolog z Cleveland Clinic.

Niestety wciąż brakuje twardych dowodów naukowych.

Świadomość młodzieży na temat alkoholu
Poradnik Zdrowie Google News

Przeprowadzono niewiele badań na dużą skalę bezpośrednio porównujących czerwone wino z białym winem pod względem ryzyka zachorowania na raka

- wyjaśniła współautorka badania Eunyoung Cho, adiunkt dermatologii i epidemiologii w Brown University Warren Alpert Medical School and School of Public Health.

To właśnie skłoniło Cho i jej współpracowników do przeanalizowania dostępnych badań.

Nasze badania nie wykazały znaczącej różnicy w ryzyku zachorowania na raka pomiędzy czerwonym i białym winem

- dodała.

Istnieją jednak dwa konkretne obszary, w których białe wino ma większy związek z chorobami nowotworowymi. Picie tego rodzaju alkoholu wiąże się z 22 proc. wzrostem ryzyka raka skóry oraz z o 26 proc. wyższym prawdopodobieństwem ogólnego zachorowania u kobiet.

Autorka badania nie jest pewna, dlaczego tak się dzieje.

Jedną z możliwości jest to, że nadmierne spożycie alkoholu może wiązać się z zachowaniami wysokiego ryzyka, takimi jak oparzenia słoneczne, opalanie w solarium lub niewystarczające stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym. Ale nadal nie jest jasne, dlaczego białe wino wydaje się być kluczowym czynnikiem. Nasze badanie sugeruje, że potrzeba więcej badań, aby lepiej zrozumieć potencjalne mechanizmy stojące za tym

- dodała.

Konieczność wykonania dalszych badań wynika również z tego, że była to metaanaliza obserwacyjna, co oznacza, że dane dotyczące spożycia wina pochodziły z ankiet. Natomiast badania typu case-control stanowiły zaledwie połowę tych uwzględnionych w analizie. Mimo wszystko Cho stwierdziła, że jest to "jedno z największych i pierwszych" badań tego typu, które podważa "przekonanie, że czerwone wino jest z natury zdrowsze niż białe".

Dlaczego alkohol zwiększa ryzyko zachorowania na raka?

Istnieje kilka mechanizmów, które mogą odpowiadać za związek między piciem alkoholu a rozwojem nowotworów. Po pierwsze, gdy wątroba metabolizuje napój wysokoprocentowy, uwalnia toksyczny produkt uboczny zwany aldehydem octowym, który może uszkadzać DNA komórek.

Alkohol wywołuje dodatkowo stres oksydacyjny w komórkach, co również uszkadza ich strukturę. Nie bez znaczenia są też zaburzenia hormonalne. Niektóre badania sugerują, że spożycie alkoholu może wpływać na poziom estrogenu i tym samym zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi.

Dr Dale Shepard przypomniał, że alkohol jest trzecią najczęstszą przyczyną nowotworów, którym można zapobiec, zaraz po paleniu tytoniu i otyłości.

Alkohol może faktycznie zwiększyć wchłanianie substancji rakotwórczych z tytoniu. Jeśli pijesz i palisz w tym samym czasie, substancje rakotwórcze mogą być wchłaniane łatwiej

- powiedział.

Białe czy czerwone wino?

Pogląd, że czerwone wino ma pewne dodatkowe korzyści zdrowotne w porównaniu do wina białego, nie jest całkowicie pozbawiony podstaw - czerwone wino zawiera przeciwutleniacz resweratrol, klasę związków roślinnych, które wiążą się z korzystnym wpływem na zdrowie serca

- wyjaśnia dr Shepard.

Liczne badania wykazały, że resweratrol może „hamować wzrost raka w modelach komórkowych”. Jednak biorąc pod uwagę wnioski z najnowszej metanalizy, w połączeniu z faktem, że alkohol jest substancją rakotwórczą, Shepard nie wierzy, że istnieje „znaczna różnica w szkodliwości dla zdrowia między czerwonym a białym winem”.

Według niego żadnego rodzaju alkoholu nie należy uznawać za zdrowy.

Niepicie napojów alkoholowych to jedna z najlepszych praktyk zapobiegających nowotworom

- podkreśliła Cho.

Eksperci zwracają uwagę, że nawet umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka piersi, wątroby, jelita grubego, a także przełyku i jamy ustnej.

Co więcej, wiele osób przecenia potencjalne korzyści wynikające z picia czerwonego wina, nie zdając sobie sprawy z faktu, że resweratrol jest obecny w niektórych produktach roślinnych, takie jak czerwone winogrona, jagody, śliwki, orzechy włoskie, ziemne czy kakao.

Zdrowe wybory żywieniowe, aktywność fizyczna, redukcja stresu i unikanie używek są jedyną pewną drogą do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Picie wina ani żadnego innego alkoholu nie powinno być traktowane jako forma profilaktyki zdrowotnej.