Zwalcza zmęczenie, podkręca metabolizm, poprawia odporność. Kto powinien sięgać po cynk?
Cynk to pierwiastek, o którym nierzadko zapominamy. Zupełnie niesłusznie, bo to jeden z kluczowych mikroelementów. Bez cynku nie ma możliwości utrzymania optymalnej kondycji fizjologicznej organizmu. Co ciekawe, zapotrzebowanie na cynk jest szczególnie istotne zwłaszcza u kobiet. Dlaczego tak bardzo potrzebujemy cynku? Poznaj kilka powodów, które nie zawsze są oczywiste.
Cynk to pierwiastek śladowy, ale nawet te niewielkie ilości są nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania. Niedobory cynku mogą powodować szereg nieoczywistych dolegliwości zdrowotnych. Oto podręczny przegląd właściwości cynku. Sprawdź, z czego wynika zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Cynk poprawia odporność, zmniejsza stany zapalne
Potrzebujemy cynku, żeby układ odpornościowy pracował jak należy. Cynk jest krytycznie ważnym składnikiem, nieodzownym w produkcji limfocytów T, walczących z wirusami i komórkami rakowymi.
Ponadto zauważono, że cynk także wykazuje działanie przeciwzapalne. Jego niedobór może prowadzić do osłabienia systemu immunologicznego, co podkreśla znaczenie regularnego monitorowania poziomu cynku w diecie.
Cynk wpływa również na przyspieszenie gojenia ran. Wynika to z faktu, że cynk odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, może też więc działać na organizm, przyspieszając regenerację uszkodzeń skóry. Szybkość gojenia może być różna u różnych osób, ale znacząco zwalnia w przypadku niedoborów cynku.
Niedobór cynku może powodować zaburzenia węchu i smaku
Masz zaburzenia smaku albo węchu? To może być niedobór cynku. Jako składnik białek ślinowych, cynk jest kluczowy dla prawidłowego odczuwania smaku.
Jego niedobór może prowadzić do zmniejszenia lub utraty smaku, co jest trudne do wychwycenia na wczesnym etapie. Jeśli czujesz, że jedzenie już nie smakuje jak kiedyś, sprawdź, czy za tym objawem nie kryje się zbyt niska podaż cynku w diecie.
Cynk a regulowanie poziomu cukru we krwi
Cynk sprzyja regulowaniu poziomu cukru we krwi. Odpowiednia dawka cynku to przepis na prawidłowy przebieg syntezy i uwalniania insuliny. To z kolei czynniki, które bezpośrednio wpływają na regulację poziomu glukozy we krwi i jej przekształcanie w energię.
Badacze pracują nad tym, żeby sprawdzić, czy – i jeśli tak, to jak – w pełni wykorzystać właściwości cynku w prewencji cukrzycy.
Cynk - wpływ na metabolizm
Cynk też może poprawiać metabolizm. Dzieje się tak dlatego, że cynk aktywuje enzymy wspierające trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Zauważono, że nawet lekkie niedobory cynku mogą istotnie wpływać na zdolność organizmu do przyswajania pokarmu.
Zbyt niski poziom cynku może powodować m.in. biegunki, wymioty i nudności, które bywają mylone z innymi schorzeniami np. nietolerancjami i alergiami pokarmowymi.
Cynk poprawi koncentrację, niweluje zmęczenie
Cynk może też poprawiać nasze możliwości psycho-fizyczne. Odpowiednie poziomy cynku mogą wpływać na zdolność koncentracji i skupienia uwagi. Niedobory tego mikroelementu zostały powiązane ze zmianami w zachowaniu i koncentracji. Chociaż badania na ten temat są niejednoznaczne, warto zastanowić się, czy nasza dieta jest odpowiednio bogata w cynk, gdy zauważamy u siebie nieuzasadnione rozkojarzenie.
Ponadto cynk może zmniejszać uczucie zmęczenia. Wynika to z faktu, że cynk jest niezbędny w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, które są źródłem energii dla komórek. Niewłaściwy metabolizm tych składników może prowadzić do zmęczenia, senności, a nawet przyrostu wagi. Innymi słowy – właściwa podaż cynku może przełożyć się na utrzymanie prawidłowej masy ciała i redukcję uciążliwych objawów, takich jak senność, znużenie i zmęczenie.
Cynk - zwiększone zapotrzebowanie dla kobiet
Zapotrzebowanie na cynk różni się w zależności od szeregu czynników jak m.in. płeć i wiek. Dorosłe kobiety powinny spożywać około 9 mg cynku dziennie, podczas gdy w ciąży zapotrzebowanie wzrasta do 11 mg, a podczas karmienia piersią do 12 mg.