Ból w klatce piersiowej? To nie musi być zawał, a brak kluczowej witaminy
Ta witamina odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną rolę, a jej odpowiedni poziom jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania. Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek oraz utrzymuje w dobrej kondycji układ nerwowy i pokarmowy. Jej niedobór może prowadzić do bardzo dotkliwych problemów zdrowotnych. Jednym z sygnałów wysyłanych przez organizm jest ból w klatce piersiowej.
Mowa tu o witaminie B12, która ma wyjątkowo wszechstronne działanie. Jej niedobór dotyka około sześciu proc. osób przed 60. rokiem życia. Dietetyczka Pauline Cox MSc podkreśla, że jej niedobór może powodować trwałe, nieodwracalne uszkodzenia układu nerwowego. Dlatego tak ważne jest, aby bacznie obserwować swój organizm i analizować wysyłane sygnały.
Jak objawia się niedobór witaminy B12?
Okazuje się, że ból w klatce piersiowej jest jednym z charakterystycznych objawów niedoboru witaminy B12 (inaczej kobalaminy). Dlaczego tak się dzieje? Jej brak osłabia mięśnie, które otaczają mostek, a to z kolei może prowadzić do wystąpienia objawów zespołu Tietza. Głównym symptomem tej przypadłości jest ból w klatce piersiowej, który nasila się zwłaszcza podczas jakiegokolwiek ruchu.
Poza tym za mało witaminy B12 w organizmie jest najczęściej przyczyną anemii. U osób, które cierpią na jej niedobór, mogą zmagać się z objawami takimi jak: osłabienie, nadmierna męczliwość, zawroty głowy, bladość skóry czy tachykardia.
Gdy w organizmie jest za mało kobalaminy, mogą również wystąpić uciążliwe dolegliwości ze strony układu zarówno nerwowego (np. mrowienie i drętwienie palców dłoni i stóp, zaburzenia równowagi, zawroty głowy), jak i pokarmowego (np. pieczenie języka, utrata smaku i apetytu).
Wśród nieoczywistych objawów niedoboru witaminy B12 wymienia się, m.in. zżółcenie skóry, owrzodzenie jamy ustnej i zmiany nastroju.
Co spożywać przy niedoborze witaminy B12?
Aby uniknąć powyższych objawów, należy zadbać o odpowiednią ilość kobalaminy w diecie. Najlepszym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli:
- ryby,
- małże i inne owoce morza,
- nerki i wątroby (cielęce, drobiowe i wołowe)
- jaja,
- nabiał (m.in. jogurty, sery pleśniowe, mleko).