Twoje paznokcie tak wyglądają? To znak, że brakuje ci zapomnianego pierwiastka
Miedź nie jest powszechnie znanym pierwiastkiem, ale mimo to odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu różnych układów w naszym organizmie. Jej niedobór skutkuje wieloma problemami związanymi z odpornością, ciśnieniem krwi, kondycją włosów czy paznokci. Na jakie objawy warto zwrócić uwagę?
Zapomniany pierwiastek
Niedobór miedzi jest stanem, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości pierwiastka wraz z dietą, co może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Ten mikroelement jest niezwykle istotny dla wielu procesów biologicznych, takich jak produkcja czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu nerwowego, synteza kolagenu oraz metabolizm żelaza.
Objawy niedoboru tego pierwiastka:
- zmęczenie,
- osłabienie układu odpornościowego,
- częste infekcje,
- zaburzenia neurologiczne, takie jak drętwienie, mrowienie w kończynach i problemy z równowagą,
- osłabienie mięśni,
- zaburzenia pracy serca,
- utrudnione gojenie ran,
- osteoporoza,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- utrata koloru skóry i włosów (depigmentacja).
Ponadto brak wystarczającej ilości miedzi prowadzi do rozwoju anemii, która jest niezwykle trudna do wyleczenia za pomocą standardowych metod walki z niedokrwistością.
Objaw widoczny na włosach i paznokciach
Miedź ma znaczący wpływ na zdrowie paznokci i włosów, ponieważ odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu oraz keratyny. Niedobór pierwiastka znacząco wpływa na strukturę paznokci, zwiększając tym samym ich łamliwość i podatność na uszkodzenia. Na ich powierzchni mogą powstać nieestetyczne bruzdy, nierówności i wgniecenia.
Częstym objawem niedoboru miedzi jest też rozdwajanie, a nawet odkształcanie się paznokci. Kolejnym sygnałem są plamy w różnych odcieniach na powierzchni płytki.
Niedobór miedzi wpływa również na zmniejszoną produkcję keratyny, co prowadzi do osłabienia i wypadania włosów. Charakterystyczne symptomy to przerzedzenie, wolniejszy wzrost, zmatowienie włosów i rozdwajanie końcówek. Znaczącym objawem braku wystarczającej ilości miedzi w organizmie jest też przedwczesne siwienie.
Źródła miedzi w diecie
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku niedoboru miedzi jest zwiększenie udziału produktów bogatych w ten pierwiastek w diecie:
- wątróbka,
- owoce morza (np. ostrygi, małże),
- tofu,
- orzechy (np. nerkowca, laskowe, włoskie),
- nasiona (np. słonecznika, sezamu),
- gorzka czekolada,
- soczewica,
- grzyby (np. shiitake),
- zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż),
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- kasza gryczana,
- suszone owoce (np. morele, rodzynki),
- awokado,
- bataty.