Tego nie jedz, gdy boli cię gardło. Posiłki, które mogą zaostrzać objawy

2024-11-04 19:49

Ból gardła jesienią to niestety częsty problem, z którym się zmagamy. To także problem, z którym nie zawsze wiemy, jak sobie poradzić. Zanim przejdziemy do metod, które pozwalają wesprzeć leczenie chorego gardła, zacznijmy od tego, co zrobić, żeby bardziej sobie nie zaszkodzić. Jakiego jedzenia i picia unikać, gdy boli gardło?

Które posiłki i napoje mogą powodować zaostrzenie bólu gardła?
Autor: GettyImages Tego nie jedz, gdy boli cię gardło. Posiłki, które mogą zaostrzać objawy

Jeśli boli gardło, nie jedz twardych rzeczy

Jeśli cierpisz z powodu bólu gardła, z pewnością lepiej zrezygnować z jedzenia, które może być trudne do przełknięcia.

Chcesz pochrupać precelki? Generalnie lepiej ich w ogóle unikać, ale jeśli musisz, zrób to po powrocie do zdrowia.

Miękkie i delikatne jedzenie, jak choćby mus owocowy, bardziej przysłuży się twojemu gardłu niż posiłki twarde i z ostrymi krawędziami.

Dotyczy to nawet twardych surowych owoców i warzyw. Jeśli masz na nie ochotę – a warto jeść dużo owoców i warzyw – to lepiej je ugotuj albo zetrzyj.

SPRAWDŹ TEŻ: Zapalenie gardła – przyczyny, objawy, leczenie

Poradnik zdrowie - różnica między COVID-19 a przeziębieniem i grypą

Na ból gardła - zrezygnuj z przypraw i soków owocowych

Unikaj też potraw pikantnych, które działają drażniąco na gardło. Stan zapalny zdecydowanie lepiej łagodzić niż zaogniać.

Zamiast chilli czy innej papryki, postaw choćby na cynamon, który może sprzyjać poprawie odporności i rozgrzewać.

CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Ostry ból gardła – co naprawdę pomaga?

Niektóre osoby mogą w czasie infekcji odczuwać podrażnienie nawet sięgając po cytrusy, mimo że są one znane ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie.

Podobnie drażniąco mogą też działać owocowe soki. Lepszym rozwiązaniem może być picie herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy oraz oczywiście z doskonałym dla zdrowia miodem.

Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie

W tym okresie zmień też dodatki do potraw, bo podobnie podrażniać mogą kiszonki lub warzywa, np. pomidory. Jeśli jednak gardło nie boli bardziej od kiszonek, warto po nie sięgać, ponieważ są naturalnym źródłem probiotyków.

Gdy boli gardło, nie jedz smażonych potraw 

Odradza się także smażone potrawy, które mogą podrażniać gardło, a także układ pokarmowy, powodując m.in. zgagę. Poza tym warto podkreślić fakt, że smażone jedzenie jest po prostu niezdrowe. Stanowczo lepiej gotować, szczególnie na parze, piec albo grillować.

Co pić, kiedy boli gardło? 

Ból gardła rzeczywiście potrafi skutecznie uprzykrzyć życie, a dieta może odegrać kluczową rolę w procesie łagodzenia objawów i regeneracji.

Warto podkreślić dodatkowo znaczenie płynów – poza herbatami i naparami, woda o letniej temperaturze może wspomóc nawilżenie gardła i złagodzić dyskomfort. Przydadzą się też ciepłe buliony warzywne, które nie tylko rozgrzewają, ale są także lekkostrawne.

Bardzo przydatne są również łagodne zioła, takie jak rumianek czy szałwia – zwłaszcza jako dodatek do naparów, ponieważ mogą łagodzić stan zapalny.

TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Jaki nowotwór powoduje ból gardła w nocy? Sprawdź listę możliwych chorób