Obniżone ciśnienie po wyregulowaniu nadczynności tarczycy [Porada eksperta]
Mam często bardzo niskie ciśnienie np. 90/60 lub 110/65. Od roku leczę się na nadczynność tarczycy, która w tej chwili już jest ustabilizowana. Wciąż biorę Thyrozol 10 (pół tabletki co drugi dzień). Czy ciśnienie ma jakiś związek z tarczycą i co robić przy tak niskim ciśnieniu? Czy kawa wystarczy?
Istnieje związek pomiędzy ciśnieniem a stanem tarczycy. U osób z nadczynnością tarczycy może wystąpić nadciśnienie skurczowe. Obniżenie ciśnienia w trakcie kuracji nadczynności tarczycy świadczy pośrednio o tym, że „tarczyca ustabilizowała się” – jak to określiła Pani w liście. Wartości ciśnienia, które Pani przytacza faktycznie mogą powodować pewne przejściowe zwolnienie reakcji organizmu (ospałość). Najprostszym sposobem na podwyższenie ciśnienia jest zwiększenie soli w diecie poprzez jedzenie pokarmów konserwowanych solą - wędliny, sery żółte, pieczywo - należą do najpopularniejszych. Dużo soli zawierają parówki oraz kostki rosołowe. Są też wody mineralne o zwiększonej zawartości jonu sodowego. Robiąc zakupy warto czytać etykiety informujące o zawartości poszczególnych składników. Trzeba jednak kontrolować okresowo ciśnienie, aby nie wzrosło ono za bardzo – optymalne ciśnienie krwi jest do 120/80 mmHg. Gdyby wartości ciśnienia po zwiększeniu pokarmów słonych podniosły się powyżej tej wartości, trzeba będzie powrócić do diety z ograniczeniem soli. Może Pani także dosalać pokarmy przygotowywane w domu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Inne porady tego eksperta