Zmęczenie, gorsza pamięć, osłabienie mięśni. To może być objaw tego niedoboru
Ciągłe zmęczenie może być objawem wielu schorzeń ciała i ducha, od anemii po depresję. Jednak jednym z powodów uczucia apatii i zmęczenia może być niedobór niektórych witamin. Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, a jej brak może prowadzić do różnych objawów. Jakie są symptomy niedoboru B12? Jak uzupełnić braki tej witaminy?
Objawy niedoboru B12
Kobalamina, czyli witamina B12, to „niepozorna” witamina, jednak jej rola w pracy naszych ciał jest znacząca. Niedobory B12 mogą przyczyniać się do złego stanu psychicznego i fizycznego. Najczęstsze objawy to:
- Uczucie nieuzasadnionego zmęczenia
- Choroby układu pokarmowego
- Anemia
- Zaczerwienienie i powiększenie języka
- Zaczerwienienie oczu
- Osłabienie psychofizyczne
- Zaburzenia pamięci
- Zaburzenia koncentracji
- Zaburzenia równowagi
- Zaburzenia psychiczne
- Zaburzenia ze strony układu nerwowego
- Bladość
- Obniżenie nastroju, stany depresyjne
- Utrata energii
- Utrata apetytu
- Utrata smaku
- Zaparcia
- Biegunki
- Uczucie mrowienia kończyn, karku, kręgosłupa
- Uczucie osłabienia i drżenia mięśni
- Zawroty głowy
- Nieuzasadnione chudnięcie
- Zaburzenia rytmu serca
Niedobór witaminy B12 – przyczyny, leczenie
Niedobry witaminy B12 to szczególnie częsty problem w przypadku osób starszych, ale również wegan i wegetarian, których dieta nie zawiera dostatecznie dużo naturalnych źródeł tej witaminy. Obecna jest ona głównie w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Z kolei u starszych osób, na zmniejszone wchłanianie witaminy B12 rzutuje zmniejszone wydzielanie kwasu żołądkowego.
Witaminy B12 nie można przedawkować, bo jest wydalana z moczem. Dlatego w razie niedoboru można ją śmiało suplementować. Badanie poziomu tej witaminy można wykonać na podstawie badania krwi żylnej.
Niedobór B12 może skutkować nie tylko nieprzyjemnymi objawami, ale również może sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów oraz zwiększa podatność na nałóg alkoholowy. Zdrowe naturalne źródła witaminy B12 to m.in. mięso ssaków, drób, ryby, jaja, nabiał, ale także niektóre płatki śniadaniowe i roślinne substytuty mleka.