5 sygnałów, które świadczą o tym, że jedzenie sera może ci szkodzić
Ser jest smaczny i wiele osób nie wyobraża sobie wykluczenia go z diety. Warto jednak wiedzieć, że jedzenie sera może powodować poważne skutki uboczne. Podpowiadamy, po czym poznać, że lepiej zrezygnować z tego składnika diety.
Jedzenie sera z pewnością daje wiele korzyści. Większość jego rodzajów bogata jest w wapń, białko, witaminy i inne ważne składniki odżywcze, pomagające wzmacniać kości i mięśnie czy wspierające układ odpornościowy, nerwy i serce.
Niektóre rodzaje sera - np. cheddar - zawierają również selen wspierający m.in. pracę tarczycy. Uwzględniając ser w codziennej diecie możemy, zdaniem dietetyków, zmniejszyć ryzyko osteoporozy, czy zadbać o mocne zęby. Są jednak osoby, które nie powinny go jeść i w takim przypadku organizm bardzo często daje o tym znać w określony sposób.
Dlaczego ser może nam szkodzić?
Warto jednak wiedzieć, że ser, zwłaszcza żółty, nie dla każdego będzie odpowiednim składnikiem diety. Ponieważ jest on wyprodukowany na bazie mleka, zawiera laktozę - cukier mlekowy (mleczny). Tymczasem większość dorosłych nie toleruje laktozy, co wynika z braku lub niedostatecznej ilości laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy.
W serze znajdują się również duże ilości kazeiny, czyli białka mleka, której wiele osób również nie toleruje. Niekorzystnie na zdrowie wpływa również wysoka zawartość soli i tłuszczy nasyconych, a także cholesterolu, hormonów z mleka krowy (w tym estrogenów), wreszcie - kazomorfiny, która obecna jest w mleku i ma na celu wspierać więź cielaka z matką. W przypadku spożycia przez ludzi może jednak dawać objawy alergii.
Masz te objawy? Lepiej zrezygnuj z sera
Z powyższych powodów jedzenie sera może dawać nieprzyjemne skutki uboczne. Niekiedy bywają one tak dokuczliwe, że trudno je przeoczyć. Mogą się pojawiać niemal od razu po posiłku zawierającym ser jak i dopiero po kilku godzinach.
Te objawy świadczą o tym, że lepiej odstawić ser:
- swędzenie, mrowienie lub pieczenie w jamie ustnej. To jeden z możliwych objawów alergii na białko mleka krowiego - dość groźny, gdyż może im towarzyszyć obrzęk języka lub gardła. W takim przypadku trzeba skontaktować się z lekarzem.
- wypryski i przetłuszczanie się skóry. Hormony obecne w serze mogą w niektórych przypadkach stymulować produkcję sebum, które zatyka pory i może prowadzić do trądziku. Problemy ze skórą po spożyciu sera zgłaszają również niektóre osoby z nietolerancją laktozy - w ich przypadku najczęściej są to wysypki i nawrót egzemy.
- wzdęcia lub gazy. Odczuwalny po posiłku dyskomfort może mieć związek z nietolerancją laktozy. Objawy te zwykle pojawiają się po 30 minutach do dwóch godzin po zjedzeniu sera.
- zaparcia. Ser ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu i bardzo niską zawartość błonnika, przez co zaliczany jest do produktów o działaniu zapierającym. Zaparcia mogą być jednak również jednym z objawów nietolerancji laktozy.
- niestrawność i zgaga. Składniki zawarte w serze mogą rozluźniać zwieracz przełyku, przez co więcej kwasu żołądkowego może przemieszczać się w górę, powodując nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku. Do niestrawności w tym przypadku dochodzi również z powodu dużej zawartości tłuszczu.
Jedzenie sera może dawać również inne, mniej charakterystyczne, efekty uboczne. Zawarta w tym produkcie kazeina może doprowadzać do ataków migreny i nasilać reumatyzm, z kolei estrogen i inne hormony obecne w krowim mleku mogą być jedną z przyczyn bolesnych miesiączek.