Zadbaj o odporność w sezonie infekcji. Zbilansowana dieta jest kluczem
Sezon jesienno-zimowy to z pewnością czas, kiedy atakować nas może cała masa infekcji. Dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, że podstawą odporności jest zbilansowana dieta. Na co trzeba zwrócić uwagę?
W przekazanym we wtorek komunikacie śląska uczelnia przypomniała, że wzmacnianie układu odpornościowego odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, zwłaszcza w okresach większego ryzyka infekcji, takich jak sezon grypowy. Układ odpornościowy pełni funkcję pierwszej linii obrony przed patogenami, dlatego istotne jest zapewnienie mu odpowiednich składników odżywczych.
Co powinna zawierać zbilansowana dieta? Dietetyczka wyjaśnia
Ryby morskie, napoje fermentowane, papryka, pieczywo razowe czy jaja. To tylko wybrane elementy zdrowej diety, która pozwoli zadbać o dobra energię i odporność zwłaszcza w okresie jesiennozimowym
- zaznaczyła dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, cytowana w komunikacie uczelni.
Zdaniem specjalistki dieta powinna być różnorodna, pełnowartościowa i oparta na szerokiej gamie produktów spożywczych. Zwróciła uwagę, że żaden pojedynczy składnik nie dostarcza wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, dlatego codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko i tłuszcze.
Takie podejście zapewnia pełne spektrum składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- zaznaczyła dietetyczka. Dodała, że jednym z najważniejszych elementów diety wspierającej odporność są warzywa i owoce.
Dlaczego ważna jest zbilansowana dieta? To odgrywa kluczową rolę
Są one bogate w witaminy, minerały oraz bioaktywne związki, takie jak antocyjany, flawonoidy czy izoflawony, które działają antyoksydacyjnie, chroniąc DNA komórek przed uszkodzeniami. Witamina C, obecna m.in. w papryce, brokułach, truskawkach, czy pomarańczach, wzmacnia system odpornościowy, zmniejszając podatność na infekcje
- opisała dr Słoma-Krześlak.
Natomiast owoce bogate w witaminę A, będącą silnym przeciwutleniaczem, wspierają ochronę organizmu przed infekcjami, przyczyniają się do zdrowia skóry i oczu oraz wspomagają procesy regeneracyjne.
Dietetyczka podkreśliła, że kluczową rolę w budowaniu odporności pełnią także napoje fermentowane, takie jak jogurty, kefiry i maślanki. Zawierają one bakterie probiotyczne, które wzmacniają układ odpornościowy i regulują funkcjonowanie układu pokarmowego.
Probiotyki przywracają naturalną mikroflorę jelitową, co jest szczególnie ważne w walce z infekcjami
- tłumaczyła dr Słoma-Krześlak.
Pamiętaj o regularnych posiłkach. Pomoże to z dopływem energii
W budowaniu odporności, według specjalistki, pomaga również witamina D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stymuluje produkcję białek antybakteryjnych i reguluje pracę limfocytów. Jej głównymi źródłami są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela i śledź, a także jaja.
Produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, kasze gryczana i jęczmienna oraz brązowy ryż, dostarczają organizmowi energii, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak magnez i cynk. Cynk, obecny w produktach pełnoziarnistych, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wpływając na dojrzewanie i funkcjonowanie limfocytów T
- wyjaśniła specjalistka.
Przypomniała, że regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi i zapewnieniu organizmowi stałego dopływu energii, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie, które wspomaga metabolizm, usuwa toksyny i poprawia nawilżenie skóry, korzystnie wpływając na ogólny stan zdrowia.
Troska o zdrowy układ odpornościowy to inwestycja w przyszłość, która pozwoli nam lepiej radzić sobie z infekcjami i zachować zdrowie na dłużej
- podsumowała dr Małgorzata Słoma-Krześlak.