Te produkty zwiększają ryzyko "cichego zabójcy". Używasz ich codziennie
Eksperci ostrzegają przed produktami, mogącymi zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę u kobiet. Wyniki badania jednoznacznie wskazują, że kobiety narażone na chemikalia znajdujące się w niektórych kosmetykach i środkach czyszczących są nawet do 63 proc. bardziej narażone na rozwój "cichego zabójcy".
Każdy z nas ma je w swoim domu, lecz niewielu zastanawia się, jaki wpływ na zdrowie ma nasz kontakt z przedmiotami codziennego użytku. Okazuje się, że mogą być one niebezpieczne i przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.
Toksyczne zanieczyszczenia w twoim domu
Artykuły gospodarstwa domowego, zabawki dla dzieci oraz opakowania na żywność czy napoje zawierają niebezpieczne chemikalia - znane jako ftalany. Wcześniejsze przeglądy wskazywały już na niebezpieczny związek między zawartą w nich "chemią" a zmniejszoną płodnością u kobiet.
Nowe badanie, którego głównym autorem był Sung Kyun Park z University of Michigan dowodzi, że ekspozycja na ftalany może także zwiększać ryzyko niektórych chorób metabolicznych.
Naukowcy przez ponad 6 lat badali 1308 kobiet, aby zweryfikować, czy ftalany zawarte w przedmiotach użytku codziennego przyczyniły się do wystąpienia cukrzycy.
Wyniki badań potwierdziły, że kobiety narażone na wysoki poziom niektórych ftalanów miały od 30 do 63 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co ciekawe, szkodliwe chemikalia powiązano jedynie z cukrzycą u kobiet rasy białej.
Cukrzyca typu 1 jest chorobą genetyczną, a w jej przebiegu organizm nie jest w stanie wytworzyć hormonu insuliny. Insulina pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, ale umożliwia przedostanie się glukozy z pożywienia do komórek organizmu.
Natomiast cukrzyca typu 2 jest konsekwencją niedbałego stylu życia i występuje wtedy, gdy organizm nie może wykorzystać insuliny wytwarzanej przez trzustkę lub trzustka nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny.
Inne badanie opublikowane w październiku ubiegłego roku w "Journal of Hepatology" wykazało , że niektóre przybory kuchenne mogą czterokrotnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.