Przemęczenie, osłabienie, kołatanie serca? To wina jednego niedoboru
Jego brak może zaburzać właściwą pracę narządów i negatywnie wpływać na szereg procesów w organizmie. Może powodować niedokrwistość, a co za tym idzie – uczucie zmęczenia, osłabienia i apatię. Mogą pojawiać się problemy ze snem, a nawet nawracające stany zapalne. Na szczęście, niedoborom kwasu foliowego łatwo zaradzić.
Kwas foliowy, z czego niewiele osób zdaje sobie sprawę, należy do witamin z grupy B i jest określany jako witamina B9 (lub B11). Bywa także znany pod nazwami: witamina M, folina, folacyna lub kwas listny.
Kwas foliowy, kojarzony głównie z okresem ciąży, w rzeczywistości jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego - niezależnie od płci i wieku. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak anemia, chroniczne zmęczenie, czy zaburzenia koncentracji i pamięci.
Kwas foliowy - niedobór. Czym grozi?
Kwas foliowy odgrywa w organizmie szereg ważnych ról. Wpływa na odporność, uczestniczy w procesach powstawania czerwonych krwinek, wzroście i rozwoju komórek, a nawet może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów.
Kwas foliowy jest również kluczowy w syntezie kwasów nukleinowych, a więc w procesach powstawania DNA. Z uwagi na udział w metabolizmie homocysteiny i folianów, kwas foliowy zmniejsza ryzyko zakrzepicy oraz redukuje ryzyko miażdżycy.
Kwas foliowy odgrywa również rolę w gospodarce lipidowej, pomagając utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. U osób z problemami z nerkami kwas foliowy sprzyja obniżeniu poziomu homocysteiny, której nadmiar może sprzyjać zakrzepom.
Kwas foliowy, mający istotne znaczenie w prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu, ma również duży wpływ na układ nerwowy osób dorosłych i może wpływać na zdolności poznawcze, myślenie logiczne, poziom stresu, uspokajanie, sprzyjanie dobremu snu, koncentracji oraz pamięci. Kwas foliowy może zmniejszać ryzyko i objawy chorób otępiennych, a także stanów depresyjnych.
Niedobór kwasu foliowego może zaburzać właściwą pracę narządów i negatywnie wpływać na szereg procesów, jakie zachodzą w organizmie. Może powodować niedokrwistość, a co za tym idzie – uczucie zmęczenia, osłabienia, znużenia i apatię.
Z powodu niedoborów kwasu foliowego mogą pojawiać się problemy ze snem, brak energii, nawracające stany zapalne w jamie ustnej. Jedną z poważniejszych konsekwencji jest zwiększone ryzyko osteoporozy.
Takie objawy łatwo pomylić z przemęczeniem czy stresem, dlatego warto wykonywać badania pod kątem poziomu kwasu foliowego, aby wyeliminować tę potencjalną przyczynę.
Kwas foliowy - niedobór. 15 najczęstszych objawów:
Jakie są objawy niedoboru kwasu foliowego? Zarówno u kobiet jak i u mężczyzn objawy niedoboru kwasu foliowego to m.in.:
- zaburzenia pamięci
- zaburzenia koncentracji
- problemy z układem nerwowym
- osłabienie i zmęczenie
- anemia oraz problemy z układem krwiotwórczym i układem krążenia
- pogorszenie nastroju
- zaburzenia wzroku
- zaburzenia mowy
- kołatanie serca
- skrócenie oddechu
- stany depresyjne
- niestabilność chodu
- bóle głowy
- plamki i przebarwienia na płytce paznokcia
- blada cera.
Kwas foliowy - norma
Zgodnie z normą, poziom kwasu foliowego powinien wynosić 6–20 ng/ml w surowicy krwi. Wynik poniżej 5 ng/ml oznacza niedobór, który może skutkować pogorszeniem kondycji fizycznej i psychicznej.
Oznaczenie poziomu kwasu foliowego jest szczególnie ważne u osób, u których wykryto niedokrwistość. Anemia z niedoboru folianów to inaczej niedokrwistość megaloblastyczna, w której przebiegu pojawia się niewiele, za to nieprawidłowo dużych czerwonych krwinek. Chorobie mogą towarzyszyć takie objawy jak:
- osłabienie i zmęczenie,
- bladość i przebarwienia na paznokciach,
- drażliwość,
- bóle głowy,
- owrzodzenia w jamie ustnej,
- skrócenie oddechu,
- zaburzenia koncentracji.
Co ciekawe, u mężczyzn kwas foliowy nie tylko poprawia jakość życia, ale może też korzystnie wpływać na płodność.
Jak uzupełnić kwas foliowy? Naturalne źródła i suplementy
Naturalnie kwas foliowy znajdziemy w szpinaku, kapuście, szparagach, brukselce – w zielonych i ciemnych warzywach liściastych. Bogate w niego są też takie warzywa, jak bób, pomidory, groszek, inne strączki, buraki oraz brokuły. Ponadto znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, np. jajach, serach, a także w wątrobie.
Jednak wraz z jedzeniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości kwasu foliowego, stąd zalecana jest suplementacja. Suplementy z kwasem foliowym dostaniesz w każdej aptece, a ich cena różni się w zależności od pełnego składu i producenta i waha się od kilkunastu, do nawet 50 złotych za opakowanie. Pamiętaj, by przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się ze swoim lekarzem lub farmaceutą.
Zalecana dawka to ok. 400 jednostek dziennie. Co ciekawe, sądzi się, że większe dawki kwasu foliowego przyjmowane przez kobiety starające się o ciążę mogą sprzyjać ciąży bliźniaczej.
Kwasu foliowego nie można przedawkować, ponieważ jest wydalany wraz z moczem. Tymczasowy nadmiar może jednak doprowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji - powodować zaburzenia pokarmowe, zaburzenia nerwowe i zaburzenia snu, ale też maskować niedobór witaminy B12, co z kolei grozi zaburzeniami pracy układu nerwowego i pokarmowego.