O której najlepiej brać witaminę B12? To wtedy najbardziej skorzystasz z jej właściwości
Czas przyjmowania witamin jest ważny z kilku powodów. Ma to wpływ zarówno na ich wchłanianie, jak i na nasze samopoczucie po spożyciu. Dodatkowo, kluczowe jest odpowiednie dopasowanie pory przyjmowania witamin i minerałów do posiłków. Sprawdzamy, kiedy i jak zażywać witaminę B12, aby maksymalnie korzystać z jej właściwości.
O jakiej godzinie brać witaminy?
Czy pora zażywania witamin i minerałów ma znaczenie? Odpowiedź brzmi: to zależy. Niektóre substancje odżywcze są dobrze przyswajane przez organizm niezależnie od pory podania.
Inne lepiej zażywać o określonych porach i w określonych okolicznościach, np. przed albo po posiłku. Dzięki temu substancje są w pełni przyswajane, bez skutków ubocznych dla organizmu.
W przypadku zażywania niektórych minerałów o niewłaściwych porach lub przy złym skorelowaniu z porami posiłków, można doświadczyć np. problemów żołądkowych, bólu brzucha, biegunek albo zaparć. Wskazane objawy mogą być również skutkiem ubocznym zażywania niektórych witamin i minerałów lub ich przedawkowania.
Rola witaminy B12 w organizmie
Pod lupę weźmiemy witaminę z grupy B, a dokładnie B12 - kobalaminę. Grupa witamin B jest bardzo istotna dla pozytywnego nastroju i energii w ciągu dnia. A to nie koniec jej zalet, gdyż witamina B12:
- wpływ na układ nerwowy, m.in. odporność na stres
- udział w syntezie choliny (wit. B4)
- udział w syntezie nukleotydów
- udział w metabolizowaniu tłuszczów, białek i węglowodanów
- udział w syntezie serotoninywpływ na odporność organizmu
- udział w procesach krwotwórczych
- ochrona wątroby
- poprawa płodności, szczególnie u mężczyzn
- wpływ na prawidłowy rozwój psycho-fizyczny dzieci
Niedobór i nadmiar witaminy B12 - objawy
Z kolei niewystarczająca podaż witaminy B12 może powodować szereg komplikacji zdrowotnych, m.in. zaburzenia nastroju, drażliwość, obniżenie nastroju, stany depresyjne, zaburzenia pamięci, objawy otępienne, objawy neurologiczne, zaburzenia snu, zawroty głowy, osłabienie nieuzasadnione innymi czynnikami, zaburzenia widzenia, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, jak m.in. utrata apetytu, niestrawność i dolegliwości z strony jamy ustnej i języka (bóle i owrzodzenia).
Niedobory witaminy B12 często towarzyszą osobom na diecie wegańskiej, a także doskwierają seniorom. Ponadto wchłanianie witaminy B12 jest utrudnione w przypadku nadmiernego spożycia kawy i herbaty (nie wspominając o alkoholu, który upośledza nie tylko wchłanianie witamin, ale niekorzystnie działa na pracę całego organizmu).
Należy zwrócić uwagę na zażywane leki, ponieważ niektóre leki przeciwcukrzycowe, przeciwdrgawkowe i hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego mogą także upośledzać wchłanianie witaminy B12.
Natomiast przedawkowanie witaminy B12 może powodować m.in.
- zaburzenia ze strony układu krwiotwórczego, wystąpienie zakrzepów, niewydolność serca,
- zaburzenia pokarmowe, upośledzenie wchłaniania pokarmów,
- nadpobudliwość i objawy psychotyczne,
- reakcje alergiczne o różnym nasileniu: pokrzywki, duszności, obrzęk Quinckego, wstrząs anafilaktyczny, który może prowadzić do śmierci.
Zażywanie witaminy B12 - najlepsza pora, z czym można łączyć
Witaminę B12 można zażywać łącznie z witaminą B6 i magnezem (te substancje często występują w parze), jak również z witaminą A i potasem (potas też może występować w parze z magnezem), a także z witaminą C. Metylokobalamina to najbardziej aktywna i przyswajalna dla organizmu forma witaminy B12.
Najlepsza pora na zażywanie witaminy B12 to czas od rana do południa. Zaleca się, aby robić to w czasie jedzenia, co zmniejsza ryzyko nudności po zażyciu wit. B12. Niewłaściwe zażywanie na pusty żołądek może oznaczać m.in. mdłości - tak mogą działać witamina B9 i witamina B12.
Witaminę B12 można zażywać codziennie. Jej suplementacja jest szczególnie ważna dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych. Naturalne źródła kobalaminy to mięso, ryby, owoce morza, ale też jaja oraz nabiał.
Osoby na diecie wegańskiej mogą sięgać po dostępne napoje z dodawaną witaminą B12. Wbrew obiegowym opiniom, w drożdżach, wodorostach i kiszonkach nie ma witaminy B12 (znajdziemy w nich jedynie nieaktywne analogi B12).