Dieta a układ odpornościowy: Jak jedzenie wspiera naszą odporność?

2024-11-14 12:10 Materiał reklamowy

Okres jesienno-zimowy kojarzony jest ze zwiększoną zachorowalnością na infekcje. Jednym z czynników warunkujących odporność, na który mamy wpływ, jest sposób żywienia.

Dieta a układ odpornościowy
Autor: Adobe Stock.

Jakie produkty najlepiej wspierają układ odpornościowy?

Nie istnieje jeden produkt, składnik czy suplement diety, którego zastosowanie spowodowałoby znaczną poprawę odporności. Chcąc wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, warto zacząć od podstaw i zadbać o całokształt diety.  Prawidłowo skomponowana dieta, regularnie spożywane posiłki oparte o model Talerza Zdrowego Żywienia, w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością odpoczynku to skuteczne wsparcie układu odpornościowego.

Podstawą są pełnowartościowe posiłki bogate w witaminy m.in. A, C, E i składniki mineralne tj. cynk czy żelazo. Warto zadbać także o odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne i wpływają na regulację odpowiedzi immunologicznej organizmu. Składniki te znajdują się w tłustych rybach morskich, orzechach np. włoskich, nasionach np. lnu, pestkach oraz olejach roślinnych np. lnianym czy z czarnuszki.

Prawidłową odpowiedź organizmu na patogeny warunkuje odpowiedni skład mikrobioty jelitowej. Przewaga tzw. „dobrych” bakterii w naszym organizmie wspiera jego działanie. Dlatego niezwykle ważne jest urozmaicenie diety - im więcej różnorodnych produktów roślinnych na talerzu, tym korzystniejszy skład mikrobioty. Istotny wpływ mają także bakterie probiotyczne, które znajdziesz w fermentowanych produktach mlecznych (np. jogurt, kefir), jak i w kiszonkach.

Jesienią warto wzbogacić dietę w sezonowe warzywa m.in. kapustne, cebulowe i korzeniowe. Są one cennym źródłem błonnika pokarmowego i polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne. Na przykład zawarty w nich beta-karoten wspiera ochronę przed infekcjami m.in. poprzez utrzymanie odpowiedniego stanu nabłonka dróg oddechowych chroniącego przed wirusami i bakteriami. Dobrą praktyką może być także dodawanie do potraw czosnku. Allicyna w nim zawarta wykazuje działanie antybiotyczne.  

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH
Autor: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB Link: https://ncez.pzh.gov.pl/poradnia/

Co oferuje CDO w zakresie wzmocnienia odporności?

Centrum Dietetyczne Online oferuje bezpłatne wideokonsultacje z dietetykiem, który m.in. pomoże Ci w ocenie diety pod kątem przygotowania do sezonu infekcyjnego. Możesz skorzystać ze wsparcia fizjoterapeuty, który podpowie, jak zadbać o aktywność fizyczną, a tym samym odporność organizmu. Zarejestruj się i skorzystaj bezpłatnie na cdo.pzh.gov.pl.

Czy suplementacja np. witaminy D może poprawić odporność?

Tak, prawidłowy poziom witaminy D w organizmie pełni istotną rolę w budowaniu i utrzymaniu odporności organizmu. Według rekomendacji dla populacji Polski w okresie jesienno-zimowym zalecana jest odpowiednia suplementacja. Dawka powinna być ustalana według ogólnych rekomendacji bądź w przypadku niedoborów - indywidualnie według wskazań lekarza.

Ministerstwo zdrowia dieta
Autor: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB