Czy do szpitala można wziąć własne jedzenie? Kilka najważniejszych faktów
Szpitalne jedzenie zyskało sporą (nie)sławę, nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy może ze sobą zabrać własne jedzenie. Czy można zabrać coś ze sobą i jaki prowiant będzie najlepszy podczas hospitalizacji?
Szpitalne jedzenie już od dawna cieszy się sporą niesławą. Wiele osób narzeka na szpitalne posiłki i zamiast tego woli ze sobą zabrać własny prowiant. Jak to jednak wygląda w praktyce? Czy można wnosić ze sobą jedzenie do szpitala, a jeśli tak to jakie?
Własne jedzenie w szpitalu. Warto pamiętać o kilku rzeczach
Wnoszenie własnego jedzenia do szpitala jest dozwolone, jednak trzeba zachować ostrożność. Niektóre zabiegi wymagają bowiem ścisłej diety, która wymaga bezwzględnej konsekwencji.
Oznacza to, że nie powinniśmy mieć ze sobą żadnych niezdrowych przekąsek, jak chipsy czy słodycze. Najlepszym pomysłem będzie porozmawianie z lekarzem bądź pielęgniarkę, by zapytać się, jakie produkty może spożywać chorych. Dzięki temu nie zagrozimy planowanej rekonwalescencji.
Warto również pamiętać, że nie zawsze osoba hospitalizowana będzie miała dostęp do lodówki. Nie warto więc sięgać po produkty z krótkim okresem przydatności lub mięsa czy produktu mleczne. W takich warunkach szybko się mogą bowiem zepsuć, a co za tym idzie zmarnować.
Jeśli jednak lodówka jest dostępna dla pacjentów, niezbędne będzie zapoznanie się z zasadami oznaczania produktów spożywczych, które powinny być dostępne na oddziale. Pozwala to zidentyfikować właściciela oraz kontrolować świeżość żywności.
Co wziąć ze sobą do szpitala? Te produkty będą najlepsze
Co więc najlepiej będzie wziąć ze sobą do szpitala? Zdecydowanie najlepszym pomysłem będzie suchy i przy okazji zdrowy prowiant. Można wziąć ze sobą świeże (umyte w domu) lub suszone owoce, orzechy, krakersy czy herbatniki. Wszystko to bez problemu można trzymać w zamkniętych opakowaniach.
Dobrze będzie wziąć ze sobą zapas niegazowanej, butelkowanej wody, którą każdy pacjent powinien mieć pod ręką. Owocowe soki mogą być na przykład problematyczne, ponieważ nie powinno się popijać nimi leków oraz mają w sobie sporą ilość cukru.
Podkreślamy jednak, że każdy przypadek jest indywidualny i zanim przyniesiemy coś do jedzenia dla hospitalizowanego, warto porozmawiać z lekarzem bądź pielęgniarką w sprawie produktów zakazanych.
Nie warto również gromadzić zbyt dużej ilości jedzenia, duże zapasy mogą okazać się bowiem całkowicie niepotrzebne.
Szpitale przypominają również, by przynosić małe opakowania produktów spożywczych, z widocznym, dłuższym terminem przydatność. Najlepiej również, żeby produkty te były pakowane hermetycznie do jednorazowego spożycia.