Ból brzucha, gazy i wzdęcia po czereśniach. Winna "surowa woda"?
To nie mit, że czereśnie czasem mogą wywoływać nadmierną produkcję gazów. Powodują wzdęcia, sprzyjają bólom kolkowym i dyskomfortowi. Jednakże przyczyny tych dolegliwości są inne, niż się powszechnie sądzi. Przepyszne owoce są tylko jednym z wielu winowajców tych problemów.
![czereśnie](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-TNun-Jd6s-wD8N_czeresnie-664x442.jpg)
Czereśnie są tak pyszne, że aż trudno uwierzyć, że to zdrowa żywność. Sporo osób żartuje, że warto je jeść ze względu na białko, czyli robaki, które też kochają te owoce i często w nich się pojawiają.
W rzeczywistości jest wiele powodów, by jeść czereśnie, a ewentualne problemy gastryczne dotyczą przede wszystkim osób, których układ pokarmowy charakteryzuje szczególna wrażliwość. To nieprawda, że te owoce są szczególnie groźne w obecności wody, chociaż możesz coś takiego wyczytać w wielu serwisach lifestylowych.
Wiesz, że czereśnie to "owoce kokietek"? One raczej nie narzekają na wzdęcia.
Dlaczego po czereśniach mamy wzdęcia?
Czereśniowe sensacje dotyczą szczególnie osób, które cierpią z powodu nietoleracji fruktozy.
Ten naturalny cukier jest obecny w wielu owocach, więc jeśli masz problemy po spożyciu czereśni, zapewne kiepsko się czujesz także po śliwkach, jabłkach, gruszkach, arbuzach, owocach suszonych i po owocowych przetworach.
Nim ostatecznie wyrzucisz owoce z diety, warto o swoich problemach porozmawiać z lekarzem. Typowe dla nietolerancji objawy mogą mieć wiele przyczyn i nie ma sensu jej samodzielnie rozpoznawać.
Pamiętaj, że owoce to dodatek do diety, a nie jego podstawa. Jeśli przesadzisz z czereśniami i zjesz ich po prostu za dużo, brzuch może boleć, a fruktoza dać się we znaki niezależnie od tego, czy zwykle trawisz ją prawidłowo czy nie.
Pamiętaj też o umyciu owoców przed spożyciem. To, że pochodzą z drzew, nie oznacza, że do twoich rąk trafiają czyste, a ich skórka nie jest pokryta czymś, co może wywołać dolegliwości. Zapominając o higienie możesz zaserwować sobie zatrucie pokarmowe i niesłusznie obwiniać pyszne owoce.
Czy czereśni nie wolno popijać wodą?
Teoria o "niebezpiecznym" połączeniu wody i czereśniami wygląda mniej więcej tak: czereśnie mają błonnik (1,3 g na 100 g) i przyspieszają przemianę materii, a czysta woda ten proces może potęgować, więc nie wolno łączyć czereśni z wodą.
Cóż, wiele produktów ma błonnik, często znacznie więcej niż czereśnie. Co więcej, wiele osób specjalnie robi z nich (np. z otrąb) specjalną wodną papkę, by układowi pokarmowemu ułatwić poradzenie sobie z błonnikiem.
Generalnie wiele osób narzeka na zaparcia, a czereśnie z wodą mogą pomóc pozbyć się problemu.
Zatem straszenie "surową" (nieprzegotowaną) wodą i czereśniami można między bajki włożyć, chyba że to woda z niepewnego źródła i sama może być przyczyną zatrucia. Oczywiście, jeśli cierpisz z powodu jelita drażliwego i częstych biegunek, lepiej darować sobie dodatkową rewolucję w żołądku.
Dlaczego warto jeść czereśnie
Wobec powyższego przypomnijmy sobie, ile w czereśniach dobra, póki trwa sezon i można je tanio kupić.
Czereśnie są niskokaloryczne. 100 g owoców zazwyczaj zawiera 40-50 kcal. Barwniki w czereśniach, antocyjany, wzmacniają i uszczelniają nasze naczynia krwionośne. Są one uznanymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Im ciemniejsza czereśnia, tym więcej antocyjanów.
Czereśnie mają sporo potasu i jodu. Zawierają też magnez, wapń, fosfor i cynk, trochę witamin A i C oraz z grupy B. W efekcie wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy, serce, kości, a także na urodę, dbając o skórę.
W Europie czereśnie najbardziej kochają Francuzi i, zwłaszcza starsi, nazywają je owocem kokietek. Dlaczego? Puść wodze fantazji, zajadając czereśnie. Coś ci na pewno przyjdzie do głowy.