9 składników, o które powinieneś zadbać po 50-tce. Gwarantują zdrową starość

2024-07-16 14:37

Z wiekiem zaczyna spadać kondycja wielu tkanek i narządów. To ogólnie znany fakt. Dlatego ważne jest, by zadbać o nasz organizm odpowiednio do wieku. Dietetyk Bartek Kulczyński zdradził, o jakich składnikach trzeba szczególnie pamiętać po 50. urodzinach.

9 składników, o które powinieneś zadbać po 50-tce. Gwarantują zdrową starość
Autor: fot. Getty Images/YouTube/Dr Bartek Kluczyński 9 składników, o które powinieneś zadbać po 50-tce. Gwarantują zdrową starość

Niestety, im starsi jesteśmy, tym bardziej spada kondycja narządów i tkanek, w tym kości, jelit, serce czy mózgu. Co więcej, z wiekiem zaczynam nam coraz częściej brakować konkretnych składników odżywczych. Jest to związane ze zmianami fizjologicznymi zachodzącymi w organizmie.

Dietetyk Bartek Kulczyński w filmie opublikowanym na portalu YouTube podpowiedział, na jakie związki pokarmowe w szczególności powinny zwrócić uwagę osoby po 50-tce.

O czym pamiętać po 50-tce? Kreatyna

Na pierwszy ogień poszła kreatyna - składnik, który w ostatnich latach skupił na sobie zainteresowanie naukowców. A wszystko dzięki jego pozytywnemu wpływowi na zdrowie osób starszych.

Okazuje się, że kreatyna hamuje postępujący wraz z wiekiem spadek siły i masy mięśniowej. Działanie kreatyny będzie o wiele lepsze jeśli połączymy ją z ćwiczeniami fizycznymi. Kreatyna działa pozytywnie również na funkcjonowanie mózgu i może poprawiać pamięć.

Najwięcej kreatyny znajdziemy w:

  • chudej wołowinie
  • wieprzowinie,
  • śledziu,
  • łososiu
  • tuńczyku
  • dorszu.

O czym pamiętać po 50-tce? Cholina

Kolejnym składnikiem istotnym dla 5-latków jest cholina, czyli witamina B4. Nasze ciało wykorzystuje ją do produkcji neuroprzekaźników. Dostarczanie ciału choliny jest bezpiecznym sposobem na spowolnienie utraty pamięci związanej z wiekiem. 

Co więcej, zbyt mała ilość choliny w organizmie sprawia, że osobom starszym ciężej będzie utrzymać prawidłowy poziom masy mięśniowej. Każdego dnia powinniśmy dostarczać 420 mg choliny w przypadku kobiet i 550 mg w przypadku mężczyzn.

Cholinę znajdziemy w:

  • żółtkach jaj,
  • wątróbce,
  • chudej wołowinie,
  • mięsie z kurczaka,
  • dorszu 
  • łososiu.

O czym pamiętać po 50-tce? Kwasy Omega-3

Specjalista przypomina również, że osoby po 50-tce powinny pamiętać o kwasach tłuszczowych omega-3. Mają one wiele dobroczynnych dla nich właściwości. Na przykład łagodzą ból, zmniejszają tkliwość i obrzęk stawów, działają przeciwzapalnie, sprzyjają zwiększeniu siły mięśni szkieletowych. Oprócz tego, wpływają również korzystnie na działanie mózgu. 

Kwasy omega-3 znajdziemy w:

  • śledziach,
  • makreli atlantyckiej,
  • łososiu,
  • pstrągu tęczowym,
  • sardynkach
  • oleju z alg.
Dorota Stalińska: Kobiety po 50-tce też są potrzebne

O czym pamiętać po 50-tce? Kolagen

Kolagen to najpowszechniej występujące białko w naszym ciele. Jest kluczowym składnikiem: skóry, kości, ścięgien, wiązadeł, chrząstki i naczyń krwionośnych. Działa on przeciwstarzeniowo na skórę. Ważne jest więc dostarczanie go do organizmu. Kolagen jest również ważny dla starzejących się stawów. 

Kolagen znajdziemy w:

  • galaretkach na bazie żelatyny,
  • wywarach kostnych z drobiu ze skórką,
  • chudym mięsie czerwonym,
  • jajkach,
  • przetworach mlecznych
  • pestkach słonecznika.

O czym pamiętać po 50-tce? Białko

Zaleca się, by osoby starsze spożywały nieco więcej białka niż inni. Jak się bowiem okazuje, niedobór białka może zwiększać ryzyko zespołu kruchości.

Białko znajdziemy w:

  • mięsie drobiowym,
  • chudej wołowinie,
  • rybach,
  • jajkach,
  • soczewicy,
  • ciecierzycy,
  • fasoli,
  • orzechach i pestkach.

O czym pamiętać po 50-tce? Błonnik pokarmowy

Osoby starsze spożywają niewystarczającą ilość błonnika. Wspomaga on pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik poprawia sprawność umysłową dzięki wsparciu mikroflory jelitowej. Zapobiega również wielu chorobom metabolicznym, jak rak jelita grubego czy cukrzyca typu 2.

Błonnik znajdziemy w:

  • świeżych warzywach i owocach,
  • strączkach,
  • pełnoziarnistych produktach zbożowych,
  • orzechach, nasionach i pestkach.

O czym pamiętać po 50-tce? Cynk

Zbyt niskie spożycie cynku osłabia odporność u osób starszych i zwiększa ich podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne. Niedobór sprzyja również pojawieniu się objawów depresyjnych. 

Jeśli chcemy zapewnić odpowiednią ilość cynku, powinniśmy pamiętać o:

  • chudym mięsie czerwonym,
  • mięsie drobiowym,
  • pestkach dyni,
  • nasionach słonecznika,
  • migdałach,
  • fasoli
  • chlebie razowym.

O czym pamiętać po 50-tce? Witamina D

Niedobór tej witaminy jest poważnym problemem. Jest ona bowiem niezwykle istotna. Niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy i osłabienia mięśni u osób starszych. Co więcej, może on zwiększać groźbę Alzheimera i demencji.

Witaminę D najlepiej przyswajać przez wystawienie na słońce.

O czym pamiętać po 50-tce? Witamina B12

U osób starszych mamy często mamy do czynienia z zanikowym zapaleniem błony śluzowej żołądka. Niestety utrudnia to wchłanianie tej witaminy B12 z jelit do krwi. W efekcie osoby starsze są narażone na jej niedobór. A ten jest częstą przyczyną pojawianie się zaburzeń pamięci, problemów ze snem, wydłużenia procesu myślowego czy zaburzeń równowagi.

Listen on Spreaker.