Tak też można zmniejszyć ryzyko demencji. Nowe badanie zaskakuje
Demencja jest podstępną chorobą. Powoli odbiera chorym wspomnienia, niektóre umiejętności, sprawność i zdolność komunikacji. Okazuje się jednak, że można zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia. Wystarczy co nieco pozmieniać w swojej diecie. Co więcej - te zmiany nie wymagają większego wysiłku ani specjalnych poświęceń.
Demencja to już prawdziwa plaga. Powoli odbiera chorym funkcje poznawcze, osłabia pamięć, zmienia osobowość. Początkowo zmiany te są subtelne, kojarzone z wiekiem - każdemu przecież zdarza się zapomnieć o spotkaniu czy zapodziać gdzieś klucze. Wraz z upływem czasu zmiany te stają się coraz bardziej widoczne.
Demencja jest chorobą nieuleczalną, chociaż można spowolnić jej przebieg. Ale są też dobre wiadomości - niektóre badania dowodzą, że dzięki prostym zmianom w diecie można próbować zapobiegać demencji. Nowe badanie wykazało, że spożywanie sześciu dodatkowych porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie może zmniejszyć ryzyko demencji aż o 28 procent.
Dotyczy to w szczególności osób z wysokim ciśnieniem krwi, depresją i wysokim ryzykiem genetycznym. Największą redukcję ryzyka zaobserwowano u osób spożywających dziennie pół porcji jagód i pięć porcji herbaty.
Flawonoidy zmniejszają ryzyko demencji
Flawonoidy są naturalnymi substancjami występującymi w owocach warzywach i innych roślinach. Jak udało się wykazać, zmniejszają one stany zapalne w mózgu, poprawiają przepływ krwi do mózgu a co więcej wspomagają wzrost pożytecznych bakterii w jelitach.
Nowe badanie opublikowane w JAMA Network Open obejmowało niemal 122 tysięcy mieszkańców Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 70 lat. Zespołem badaczy kierowali naukowcy z Queen's University Belfast.
Uczestnicy zostali poproszeni o podanie informacji o tym co jedli, a naukowcy następnie przypisywali im wynik "flavodiet" na podstawie spożycia czarnej lub zielonej herbaty, jabłek, jagód, winogron, pomarańczy, grejpfrutów, słodkiej papryki, cebuli i gorzkiej czekolady.
Wprowadź do diety jagody i herbatę
Jak podali badacze, większość uczestników spożywała od czterech do pięciu porcji produktów bogatych we flawonoidy każdego dnia. Najpopularniejszym z nich była jednak herbata.
Uczestnicy obserwowani byli przez około dziewięć lat. W tym czasie wśród nich odnotowano 882 przypadki demencji. Co ważne, osoby, które uzyskały najwyższe wyniki w teście Flavodiet, miały znacznie niższe ryzyko wystąpienie demencji w porównaniu do osób, które w tym teście uzyskały niższe wyniki.
Naukowcy, badając kilka rodzajów flawonoidów odkryli, że antocyjany, flawan-3-ol i flawon mają najsilniejsze powiązania z ryzykiem demencji. A właśnie herbata i jagody są głównymi źródłami tych flawonoidów.
Główny badacz badania, prof. Aedin Cassidy, podkreślił, ze częstość występowania demencji na całym świecie cały czas gwałtownie rośnie. Ich odkrycia pokazują jednak, że spożywanie sześciu dodatkowych porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie może się wiązać z niższym ryzykiem demencji.
Pierwsza autorka badania, dr Amy Jennings, podkreśliła natomiast, że podjęcie tak prostego kroku, jak włączenie tych produktów do diety może zrobić ogromną różnicę.