Na co pomagają grzyby reishi? Nowe badania wskazują na chorobę Alzheimera
O grzybach reishi nie mówi się na co dzień zbyt wiele, ale jeśli ktoś interesuje się tym, jak poszczególny produkt wpływa na zdrowie, to z pewnością o nich słyszał. W Polsce znamy je pod nazwą “lakownica żółtawa”. I choć próżno szukać jej w naszych lasach, bo jest to dosyć rzadki okaz na terenie Europy, to naukowcy dostrzegli jego kolejny potencjał.
Choroba Alzheimera jest najczęściej występującą formą demencji. Schorzenie to prowadzi do stopniowej neurodegeneracji stąd, pacjent nie tylko ma problemy z pamięcią, ale także z czasem pojawiają się zaburzenia motoryczne, nietrzymanie moczu, czasem agresja etc. Chorzy wymagają stałej opieki. Nieustannie prowadzone są badania pod kątem tego, jaki składnik mógłby wspomóc leczenie choroby. Naukowcy tym razem wskazują na grzyby reishi.
Grzyby reishi na chorobę Alzheimera? Nowe spojrzenie na lakownicę żółtawą
Na ten moment nie ma leku, który jest w stanie całkowicie pozbyć się choroby Alzheimera, czy innej formy demencji. Niemniej pacjenci pod czujnym okiem neurologów otrzymują właściwie dobraną farmakologię, której celem jest poprawa jakości życia chorej osoby oraz spowolnienie rozwoju tej wielopłaszczyznowej przypadłości.
Wiemy, że istotne jest to, by dbać o rezerwę funkcji poznawczych a w tym celu pomocne są różne ćwiczenia umysłowe, nauka nowych rzeczy, rozwiązywanie skomplikowanych łamigłówek oraz aktywność fizyczna i kontakty społeczne. Ważna jest także dieta wolna od przetworzonej żywności i zawierająca m.in. kwasy tłuszczowe omega-3.
Ciekawym i niecodziennym odkryciem systematyczny przegląd badań naukowych opublikowany w tym roku na łamach Biomedicine & Pharmacotherapy, pt. “Therapeutic potential of the medicinal mushroom Ganoderma lucidum against Alzheimer’s disease”. Autorzy wskazują, że łac. Ganoderma lucidum, czyli lakownica żółtawa wykazuje potencjał terapeutyczny w leczeniu Choroby Alzheimera.
Niektóre z badań wskazują, że podstawowe mechanizmy, które odpowiadają za poprawę funkcji poznawczych chorych pacjentów, sprowadzają się do hamowania hiperfosforylacji tau oraz hamowania tworzenia Aβ. Analiza wskazuje również, że grzybki reishi miały wpływ na aktywowane mikrogleje i hamowanie apoptozy neuronalnej.
Badania kliniczne. Czy lakownica żółtawa pomoże w chorobie Alzheimera?
W opublikowanym przeglądzie badań przytoczono kilka publikacji naukowych, których wyniki opierają się na przeprowadzeniu badań klinicznych. Przykładem jest niewielkie, pilotażowe badanie przeprowadzone na 42 osobach z chorobą Alzheimera.
Pacjentom przez 6 tygodni podawano sproszkowaną wersję Ganoderma lucidum w dawce 790 mg, a następnie monitorowano ich postępy. W tym celu naukowcy wykorzystali Skalę Poznawczą Oceny Choroby Alzheimera (ADAS-cog), wskaźnik Neuropsychiatrycznego (NPI), a także Kwestionariusz Jakości Życia Światowej Organizacji Zdrowia (WHOQOL-BREF).
Niestety pod koniec badania pozyskane pomiary nie wskazywały na to, by suplementacja sproszkowaną lakownicą żółtawą poprawiła stan chorych. Niemniej naukowcy są zdania, że wynik ten może być podyktowany zbyt krótkim okresem podawania zarodników grzybów.
Przeprowadzono jednak kolejne badania, w których udział wzięło 48 osób ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera. Pacjenci równolegle przyjmowali memantynę (lek na chorobę Alzheimera zatwierdzony przez FDA) oraz sproszkowane zarodniki grzybów reishi.
Grupa kontrolna przyjmowała wyłącznie memantynę w dawce 20 mg, a grupa eksperymentalna 20mg memantyny oraz 3000 mg/d sproszkowanych grzybów Ganoderma lucidum. Obserwacje trwały 6 tygodni. Wyniki wykazały, że w grupie eksperymentalnej wskaźnik WHOQOL-BREF, czyli ten odnoszący się do jakości życia był znacznie wyższy w porównaniu z grupą kontrolną, która nie otrzymywała lakownicy żółtawej.
Trzecie badanie przeprowadzono na 123 pacjentach, których podzielono na dwie grupy. Część osób trzy razy dziennie otrzymywała doustnie ekstrakt polisacharydowy G. lucidum, a pozostali placebo. Eksperyment trwał 8 tygodni. Badacze skupili się na Skali Globalnego Wrażenia Klinicznego (CGI), które skupiają się na zmierzeniu nasilenia objawów, reakcji na podanie leczenia oraz jego skuteczności.
Pod uwagę wzięto również Visual Analog Scale for Fatigue and Well-Being (VAS-F), czyli skalę wizualno-analogową zmęczenia i samopoczucia. Wyniki wykazały, że podawany wyciąg z grzybów był dobrze tolerowany przez pacjentów, a ponadto odnotowano znaczące zmniejszenie nasilenia objawów CGI i uczucia zmęczenia.
Choć są to badania na niewielką skalę i należy przeprowadzić kolejne prace w tym zakresie, to naukowcy wskazują, że biorąc pod uwagę korzyści płynące ze stosowania lakownicy żółtawej, warto poszerzyć zakres badań, by w przyszłości modyfikować leczenie choroby Alzheimera.