Chcesz mieć mózg jak brzytwa? Neurobiolog radzi: unikaj 3 zgubnych nawyków
Emily McDonald jest ekspertką w dziedzinie neurobiologii. Swoją wiedzą dzieli się z obserwującymi na TikToku, których zgromadziła już przeszło 400 tysięcy. W jednym z najpopularniejszych nagrań młoda naukowczyni zdradziła, jakich nawyków wystrzega się w trosce o zdrowie swojego mózgu
Lekarze i naukowcy przy pomocy mediów społecznościowych popularyzują naukę i dzielą się swój wiedzą. Zdradzają również triki, które pomagają im dbać o zdrowie. Jedna z ekspertek neurobiologii, Emily McDonald, wskazuje trzy nawyki, które mogą powodować, że mózg starzeje się szybciej, a w przyszłości doprowadzić do demencji i osłabienia funkcji poznawczych.
1. Nie łap za telefon od razu po przebudzeniu
Pierwszym nawykiem, którego unika ekspertka, jest sięganie po telefon zaraz po przebudzeniu. Ten pozornie niewinny nawyk ma wpływ na zdrowie mózgu, a przecież kto z nas nie wykonuje tej czynności z samego rana?
– Za każdym razem, gdy budzisz się rano, twoje fale mózgowe przechodzą od theta do alfa. Oznacza to, że twoja podświadomość jest w bardziej programowalnym stanie – wyjaśnia Emily McDonald.
W opinii neurbiolożki treści, które przeglądamy rano na naszym smartfonie, mają wpływ na nasz sposób myślenia danego dnia. Specjalistka podkreśla również, że korzystanie rano z telefonu wpływa na wydzielanie dopaminy i prowadzi do częstszego zerkania na telefon przez cały dzień.
W jednego z wcześniejszych badań wynika, że aż 80 proc. użytkowników smartfonów sięga po telefon w ciągu kwadransa po przebudzeniu.
2. Nie słuchaj wewnętrznego krytyka
Drugim nawykiem, którego wystrzega się Emily McDonald, jest negatywna autodyscyplina. Pod tym pojęciem kryje się tzw. "wewnętrzny krytyk", czyli skłonność do nadmiernej autokrytyki.
Zmagania z takim wewnętrznym krytykiem mogą powodować wzrost niepokoju, stresu, napięcia w ciągu dnia, a także negatywnie wpływać na naszą samoocenę i pewność siebie.
3. Unikaj wysoko przetworzonej żywności
Trzecim nawykiem, na jaki zwraca uwagę McDonald, jest spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Żywność przetworzona upośledza działanie mózgu, ponieważ jest uboga w zdrowe tłuszcze i białko, które są niezbędne do prawidłowego działania mózgu.
Co gorsza, jedzenie przetworzonej żywności w zbyt dużych ilościach, dramatycznie zwiększa ryzyko wielu chorób, a w wyniku tego - przedwczesnej śmierci. Badania naukowe wiążą dietę bogatą w ten rodzaj żywności m.in. z chorobami serca, demencją oraz rozwojem nowotworów.
– Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że to, co jesz, wpływa na twój mózg. Wysoko przetworzona żywność prowadzi do starzenia się mózgu, a tego nie chcemy – podsumowuje ekspertka.