2/3 z nas ma tę bakterię i o tym nie wie. Badacze ostrzegają: może zwiększyć ryzyko alzheimera
Ta bakteria bytuje w błonie śluzowej żołądka i może przez długie lata rozwijać się bez żadnych objawów. Odpowiedzialna jest za szereg nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. niestrawność, wzdęcia czy ból w nadbrzuszu, a także przyczynia się do rozwoju wrzodów i raka żołądka. Z kolei najnowsze badania wykazały, że może też narażać na chorobę Alzheimera.
Większość nosicieli bakterii Helicobacter pylori (H. pylori) nie zdaje sobie sprawy z jej obecności w organizmie. Dopiero pojawienie się pierwszych, uciążliwych dolegliwości żołądkowych (np. częstych wzdęć, biegunek, bólów brzucha) zapala tą „symboliczną czerwoną lampkę” w głowie. Zakażenie nią jest bardzo częste i występuje u około 2/3 populacji na świecie.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w 2022 roku wpisała Helicobacter pylori na listę 12 patogenów o najwyższym priorytecie do opracowania nowych, skutecznych antybiotyków. Według szacunków co 10. osoba, będąca nosicielem tej bakterii, narażona jest na rozwój wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Nieleczone zakażenie jest jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju nowotworów żołądka.
Niespodziewany skutek działania znanej bakterii
W najnowszych badaniach odkryto kolejny możliwy skutek działania bakterii Helicobacter pylori. Dokonał tego zespół kanadyjskich badaczy z McGill Univeristy w Montrealu. Okazuje się, że zakażenie tą bakterią może przyczynić się do zwiększenia ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, która degraduje mózg, odbiera pamięć i umiejętność myślenia. Jak przewidują specjaliści, do 2050 roku liczba chorych może się potroić. Obecnie cierpi na to schorzenie około 39 milionów ludzi na świecie.
Obserwacje łącznie trwały trzydzieści lat. Wzięło w nich udział aż cztery miliony Brytyjczyków w wieku powyżej 50. roku życia. Zgodnie z ustaleniami osoby, u których wykryto wspomnianą bakterię i doświadczały nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, były o 11 proc. bardziej narażone na występowanie alzheimera.
Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko alzheimera
Powszechnie wiadomo, że chorobę zwyrodnieniową mózgu powoduje złożoność różnych czynników, np. genetyka, wiek czy styl życia. Na liście tych czynników może znaleźć się także zakażenie Helicobacter pylori. To odkrycie stanowi fundament do przeprowadzenia kolejnej analizy. Autorzy publikacji chcą teraz sprawdzić, czy pozbycie się tego chorobotwórczego mikroba z organizmu będzie w stanie obniżyć ryzyko rozwoju alzheimera.
Wyrazili także nadzieję na łamach czasopisma „Alzheimers & Dementia”, że ich wyniki „dostarczą wglądów odnośnie do potencjalnej roli H. pylori w powstawaniu demencji i pomoże w opracowaniu strategii zapobiegawczych, takich jak: zindywidualizowane programy usuwania bakterii, a także ograniczania zakażeń na poziomie populacyjnym”.
Polecany artykuł: