Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową i powodują dolegliwości zdrowotne. Sprawdź, jak uniknąć zakwaszenia organizmu.
Spis treści
- Czym jest zakwaszenie organizmu?
- Przyczyny zakwaszenia organizmu
- Objawy zakwaszenia organizmu
- Kwasotwórcze i zasadotwórcze produkty spożywcze
- Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
- Czy dieta alkaliczna rzeczywiście działa?
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Jego główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta złożona z żywności wysoko przetworzonej, nadmiernej ilości mięsa, zbóż i nabiału, a niedoborowa w warzywa i owoce. Stosowanie diety alkalicznej może chronić organizm przed zakwaszeniem i różnymi chorobami.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to modny od kilku lat termin, który przewija się często w reklamach suplementów diety. Zakwaszenie ma odpowiadać za przybieranie na wadze, łamliwe paznokcie, matowe włosy, częste infekcje i wiele innych. Spektrum objawów jest bardzo szerokie i w rzeczywistości może wskazywać na niedobory pokarmowe lub różnego typu schorzenia. Jak zatem podchodzić do tematu zakwaszenia organizmu? To mit i kolejny chwyt reklamowy, czy rzeczywiście dostarczanie do organizmu zbyt wiele produktów kwasotwórczych może być szkodliwe?
Skala pH wynosi od 0 do 14. Różne płyny w organizmie mają inne pH, a zadaniem mechanizmów regulujących jest ich utrzymanie na właściwym poziomie. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy (pH ok. 2), natomiast mocz może być zarówno lekko kwaśny, obojętny, jak i lekko zasadowy, ponieważ to nerki w dużej mierze odpowiadają za wydalanie substancji zbędnych i nadmiarowych z organizmu. Zakwaszenie organizmu to stan, w którym dochodzi do pewnych dysfunkcji w równowadze kwasowo-zasadowej. Nie należy mylić go z kwasicą, w której zaburzeniu ulegają mechanizmy regulujące pH ustroju kontrolowane np. przez płuca i nerki. Kwasica jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia i życia, w którym dochodzi do zmiany pH krwi. Odczyn krwi jest prawidłowy w bardzo wąskim zakresie pH=7,35 – 7,45, a każda zmiana powyżej lub poniżej tych wartości może wywołać poważne konsekwencje zdrowotne. W przypadku zakwaszenia mechanizmy regulujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Muszą sobie jednak radzić z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków działających kwasotwórczo.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu wynika przede wszystkim z nieprawidłowej diety. Produkty spożywcze można podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórcze i obojętne ze względu na ich skład. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, monocukry, kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne, które następnie są metabolizowane. Od efektu tych przemian zależy, czy żywność działa kwasotwórczo, czy zasadotwórczo. Na to oddziaływanie wpływa stężenie w produkcie fosforu, siarki i chloru (kwasotwórcze), wapnia, magnezu, sodu i potasu (zasadotwórcze), a także powstawanie kwasu węglowego oraz innych kwasów w wyniku metabolizmu. Wśród przyczyn zakwaszenia obok diety należy wymienić stres, brak ruchu, nadmierną aktywność fizyczną, stosowanie używek i głodzenie się. Wszystkie te stany prowadzą do zachwiania homeostazy organizmu.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do zaburzeń enzymatycznych, agresywnego oddziaływania kwasów na tkanki i demineralizacji, w efekcie czego skutki tego stanu mogą być odczuwane w całym organizmie. Objawy zakwaszenia są niespecyficzne, bardzo rozległe i mogą być spowodowane wieloma innymi czynnikami. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy to właśnie zakwaszenie odpowiada za nasze dolegliwości, jednak warto przyjrzeć się objawom zakwaszenia organizmu, do których należą:
- brak energii, stałe zmęczenie, depresja,
- nerwowość, pobudzenie bez powodu, drażliwość,
- zapalenie dziąseł,
- pękanie kącików ust (zajady),
- biegunki, pieczenie odbytu,
- predyspozycje do zapalenia jelit,
- podrażnienie i pieczenie dróg moczowych,
- katar,
- sucha skóra skłonna do podrażnień w miejscach największej potliwości,
- cienkie, łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
- słabe włosy ze skłonnością do wypadania,
- skurcze łydek,
- sztywnienie szyi,
- lumbago,
- zmniejszenie masy kostnej, osteoporoza,
- reumatyzm,
- artretyzm,
- zapalenie ścięgien,
- migrujące bóle stawów.
Jak sprawdzić, czy twój organizm jest zakwaszony?
Metodą kontroli zakwaszenia organizmu z pewnością nie jest pomiar pH krwi, ponieważ zaburzenie jej odczynu świadczy o nieprawidłowych mechanizmach kontroli równowagi kwasowo-zasadowej. Oceny poziomu zakwaszenia organizmu można dokonać, sprawdzając pH moczu za pomocą papierka lakmusowego kilka razy w ciągu dnia, zaczynając od pierwszego moczu po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć wykres. Jeśli otrzymana krzywa układa się w linię prostą lub lekko wznoszącą, świadczy to o zakwaszeniu organizmu. W przypadku braku problemów z dostarczaniem nadmiernej ilości produktów kwasotwórczych w diecie wykres powinien mieć postać zygzaka. Prawidłowo pH moczu zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory spożywania posiłku. Spożywanie posiłków nie będzie oddziaływało na pH innych płynów ustrojowych niż mocz. Gdyby tak się działo, świadczyłoby to o poważnych problemach zdrowotnych.
Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition z udziałem ponad 22 tysięcy osób wykazało silną zależność między spożywanymi produktami a pH moczu. U osób na diecie alkalicznej bogatej w warzywa i owoce a ubogiej w mięso stwierdzono bardziej zasadowe pH moczu niezależnie od wieku, indeksu masy ciała (BMI), aktywności fizycznej i nawyku palenia papierosów.
Kwasotwórcze i zasadotwórcze produkty spożywcze
Uogólniając, można powiedzieć, że do produktów odkwaszających należą wszystkie warzywa i owoce, natomiast do zakwaszających pozostałe produkty spożywcze. Oznacza to, że aby dieta była odkwaszająca, musi obfitować w warzywa i owoce, które powinny pojawiać się w każdym posiłku i zawsze towarzyszyć nabiałowi, mięsu czy przetworom zbożowym. Dla określenia, czy dana żywność ma działanie kwasotwórcze czy zasadotwórcze, bardzo pomocny jest wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Mówi on o zdolności produktów spożywczych do obciążania nerek kwasami. Uwzględnia zawartość białek i składników mineralnych w pożywieniu, ich biodostępność, produkty metabolizmu siarki i kwasy organiczne wydalane z moczem. PRAL podaje się w mEq na 100 g produktu. Wartości dodatnie świadczą o działaniu kwasotwórczym, a ujemne o zasadotwórczym. W celu utrzymania odpowiedniego pH moczu i zapobiegania zakwaszeniu organizmu, należy tak komponować posiłki, aby PRAL wynosił -10 – 60 mEq/dzień.
Tabela indeksu PRAL [mEq/100 g] produktów spożywczych
Produkt |
PRAL |
Produkt |
PRAL |
Napoje |
Tłuszcze i oleje |
||
Sok jabłkowy niesłodzony |
- 2,2 |
Masło |
0,6 |
Piwo jasne |
0,9 |
Margaryna |
- 0,5 |
Sok marchwiowy |
- 4,8 |
Oliwa z oliwek |
0,0 |
Coca-cola |
0,4 |
Olej słonecznikowy |
0,0 |
Kawa parzona |
- 1,4 |
Orzechy |
|
Zielona herbata |
- 0,3 |
Orzechy laskowe |
- 2,8 |
Sok z cytryny |
- 2,5 |
Orzeszki ziemne |
8,3 |
Czerwone wino wytrawne |
- 2,4 |
Pistacje |
8,5 |
Białe wino wytrawne |
- 1,2 |
Migdały |
4,3 |
Woda mineralna |
- 1,8 |
Orzechy włoskie |
6,8 |
Zboża i przetwory zbożowe |
Rośliny strączkowe |
||
Amarantus |
7,5 |
Zielony groszek |
- 3,1 |
Jęczmień |
5,0 |
Soczewica |
3,5 |
Gryka |
3,7 |
Fasola |
1,2 |
3,8 |
Mięso i przetwory mięsne |
||
Płatki kukurydziane |
6,0 |
Wołowina |
7,8 |
Proso |
8,6 |
Cielęcina |
7,6 |
10,7 |
Kurczak |
8,7 |
|
Ryż brązowy |
12,5 |
Kaczka |
4,1 |
Ryż biały |
4,6 |
Indyk |
9,9 |
Ryż biały gotowany |
1,7 |
Wieprzowina |
7,9 |
Mąka ryżowa |
4,4 |
Kiełbasa wieprzowa |
7,0 |
Mąka ryżowa pełnoziarnista |
5,9 |
Frankfurterki |
6,7 |
Mąka pszenna |
6,9 |
Salami |
11,6 |
Mąka pszenna pełnoziarnista |
8,2 |
Mleko, nabiał i jajka |
|
Makaron spaghetti |
6,5 |
Maślanka |
0,5 |
Chleb pszenny biały |
3,7 |
Camembert |
14,6 |
Chleb pszenny razowy |
1,8 |
Serek wiejski |
8,7 |
Wafle ryżowe |
3,3 |
Ser Edam |
19,4 |
Chleb czystoziarnisty |
7,2 |
Jajko kurze |
8,2 |
Ryby i owoce morza |
Kefir |
0,0 |
|
Dorsz |
7,1 |
Mleko |
1,1 |
Halibut |
7,8 |
34,2 |
|
Śledź |
7,0 |
Jogurt naturalny |
1,5 |
Małże |
15,3 |
Zioła i ocet |
|
Krewetki |
15,5 |
- 2,3 |
|
Łosoś |
9,4 |
Ocet biały balsamiczny |
- 1,6 |
Sardynki w oleju |
13,5 |
Bazylia |
- 7,3 |
Sola |
7,4 |
Pietruszka |
- 12,0 |
Słodycze |
Warzywa |
||
Gorzka czekolada |
0,4 |
- 0,4 |
|
Mleczna czekolada |
2,4 |
Brokuły |
- 1,2 |
Miód |
- 0,3 |
Brukselka |
- 4,5 |
Lody waniliowe |
0,6 |
Marchew |
- 4,9 |
Sorbet owocowy |
- 0,6 |
Kalafior |
- 4,0 |
Cukier brązowy |
- 1,2 |
Seler |
- 5,2 |
Cukier biały |
0,0 |
Cykoria |
- 2,0 |
Owoce |
Ogórek |
- 0,8 |
|
Jabłka |
- 2,2 |
Bakłażan |
- 3,4 |
Morele |
- 4,8 |
Fenkuł |
- 7,9 |
Banan |
- 5,5 |
- 1,7 |
|
Czarna porzeczka |
- 6,5 |
Jarmuż |
- 7,8 |
Wiśnie |
- 3,6 |
Sałata |
- 2,5 |
Grejpfrut |
- 3,5 |
Pieczarki |
- 1,4 |
Figi suszone |
- 18,1 |
Cebula |
- 1,5 |
Winogrona |
- 3,9 |
Papryka |
- 1,4 |
Kiwi |
- 4,1 |
Ziemniaki |
- 4,0 |
Cytryna |
- 2,6 |
Rzodkiewka |
- 3,7 |
Pomarańcza |
- 2,7 |
- 7,5 |
|
Gruszka |
- 2,9 |
Szpinak |
- 14,0 |
Ananas |
- 2,7 |
Pomidor |
- 3,1 |
Rodzynki |
- 21,0 |
Cukinia |
- 4,6 |
Truskawki |
- 2,2 |
Por |
- 1,8 |
Arbuz |
- 1,9 |
Kapusta kiszona |
- 3,0 |
Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Związki kwasotwórcze i same kwasy mogą powstawać w wyniku wielu przemian metabolicznych i być dostarczane wraz z dietą. Jedyną metodą wprowadzania związków zasadotwórczych do organizmu jest odpowiedni sposób odżywiania, dlatego chcąc uniknąć zakwaszenia, należy przede wszystkim skupić się na diecie. Ważny jest też styl życia – rezygnacja z palenia papierosów, ruch na świeżym powietrzu, odpowiednia ilość snu, radzenie sobie ze stresem. W diecie zasadowej podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce, a mięso, nabiał i przetwory zbożowe być jedynie dodatkiem. Trzeba zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej jak słodycze, słone przekąski i dania gotowe. Najlepiej, aby każdy posiłek nie tylko zawierał warzywa lub owoce, ale składał się z nich w głównej mierze.
1. Pij codziennie ok. 2 litrów wody mineralnej bogatej w wapń i magnez.
2. W każdym posiłku jedz warzywa lub owoce.
3. Komponuj posiłki tak, aby warzywa i owoce stanowiły minimum 70% jadłospisu.
4. Używaj jak najwięcej ziół i przypraw.
5. Zrezygnuj ze słodkich napojów, żywności wysoko przetworzonej, fast food i instant.
6. Rzuć palenie.
7. Wysypiaj się.
8. Spędzaj czas na świeżym powietrzu.
Czy dieta alkaliczna rzeczywiście działa?
Badania naukowe pokazują, że sposób odżywiania i konkretne produkty spożywcze wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Sugerują także, że dieta zasadowa może wpływać na zmniejszenie zachorowalności i umieralności na choroby przewlekłe.
Korzyści ze stosowania diety alkalicznej potwierdzone badaniami naukowymi:
- Współczesna dieta jest zbyt uboga w potas, a dostarcza za dużo sodu. Wzrost spożycia warzyw i owoców, który zaleca dieta alkaliczna, poprawia stosunek potasu do sodu, co wpływa pozytywnie na stan kości, zapobiega utracie masy mięśniowej, nadciśnieniu i udarom.
- W wyniku stosowania diety alkalicznej zwiększa się stężenie hormonu wzrostu, który wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, pamięć i zdolności poznawcze.
- Dieta alkaliczna zwiększa poziom magnezu wewnątrzkomórkowego, który jest niezbędny do pracy wielu układów enzymatycznych i aktywowania witaminy D.
- Stosowanie diety alkalicznej może zwiększać skuteczność niektórych środków chemioterapeutycznych, które wymagają wyższego pH.
Źródła:
1. Welch A.A. i in., Urine p His an indicator of dietary acid-base load, fruit and vegetables and meat intakes: results European Prospective Investigation into cancer and nutrition (EPIC)-Norfolk population study, British Journal of Nutrition, 2008, 99 (6), 1335-1343
2. Remer T., Influence of diet on acid-base balance, Seminaris in Dialysis, 2000, 13 (4), 221-226
3. Frasetto L. i in., Diet, evolution and aging--the pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet, European Journal of Nutrition, 2001, 40 (5), 200-213
4. Schwalfenberg G.K., The alakline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?, Journal of Environmental and Public Health, 2012, 727630. http://doi.org/10.1155/2012/727630
5. Remer T. i in., Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH, Journal of the American Dietetic Association, 1995, 95 (7), 791-797
6. http://www.precisionnutrition.com/wp-content/uploads/2009/05/acid-base-foods-pral.pdf
7. http://cojesc.net/zakwaszenie-organizmu-jak-rozpoznac-jak-leczyc-jak-unikac/
8. http://www.christophervasey.ch/anglais/articles/the_acid_alkaline_diet.html
9. http://www.positivehealth.com/article/cellular-chemistry/stress-diet-and-body-acidification
Porady eksperta