Wpływ GRUPY KRWI na zdrowie i potrzeby organizmu. Grupa krwi a zakażenie koronawirusem
To, jaką masz grupę krwi jest pamiątką po twoich praprzodkach, ich stylu życia i sposobie odżywiania. Według niektórych naukowców grupa krwi ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i układ odpornościowy, a także upodobania żywieniowe. Poznaj zatem swoje korzenie i związane z nimi predyspozycje organizmu.
Spis treści
Grupa krwi jest określana na podstawie antygenów występujących na powierzchni czerwonych krwinek. Są ich dwa rodzaje. Jeśli masz tylko antygeny A, reprezentujesz grupę krwi A, jeżeli wyłącznie B – należysz do grupy B.
Obecność obu antygenów daje typ AB, a kiedy we krwi nie występuje żaden z nich, masz grupę krwi 0. Właśnie ta grupa jest ewolucyjnie najstarsza.
Polecamy: Grupa krwi - czym jest, jak się ją dziedziczy i... co mówi o naszym charakterze
Grupa krwi a zakażenie koronawirusem
Dr Jiao Zhao ze School of Medicine na Shenzhen University of Science and Technology przewodniczył zespołowi medyków, który przejrzał dokumentację medyczną 2713 pacjentów z trzech szpitali w Wuhan i Shenzen.
Rozkład zakażeń koronawirusem w szpitalu w Wuhan wyglądał następująco wśród pacjentów z poszczególnymi grupami krwi: grupa A – 37,75 proc., B – 26,42 proc., AB – 10,03 proc., 0 – 25,80 proc. Podobny wzorzec zaobserwowano u pacjentów z innych szpitali.
Odsetek chorych na COVID-19 był większy w grupie osób z grupą krwi A, natomiast największy u osób z grupą krwi 0.
Chińczycy zwrócili także uwagę, że po epidemii wirusa SARS w 2003 roku autorzy recenzowanego badania opublikowanego w JAMA doszli do analogicznych wniosków.
Źródło: MedRxiv.org
Nie wszyscy naukowcy są zgodni, czy krew ma rzeczywiście wpływ na nasze zdrowie. Pamiętaj, że nawet jeśli masz grupę krwi A nie oznacza to, że na pewno zachorujesz na cukrzycę. Ten typ mówi jedynie o skłonnościach twojego organizmu do pewnych chorób.
Na początku Ziemię zamieszkiwali ludzie mający wyłącznie krew typu 0. Pożywieniem, które dostarczało im najwięcej kalorii, było mięso. Z czasem zwierząt łownych ubywało, ludzie zajęli się wiec uprawą roślin. Tak wykształciła się grupa A, której posiadacze noszą w sobie kod roślinożercy.
Grupa krwi B to skutek mutacji genetycznych, łączenia się ludzi wędrujących z gorących do bardziej umiarkowanych stref klimatycznych. Pożywienie tych koczowników było mieszane. Najmłodszą (istnieje zaledwie od 1500 lat) i najrzadszą jest grupa AB, będąca połączeniem kodu genetycznego osób z grupa A i B.
Grupa krwi A
- ZALETY: duża odporność na wirusy.
- SŁABE STRONY: to problemy z eliminacją toksyn, co prowadzi do ociężałości, braku energii, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. Nadmiar śluzu w drogach oddechowych bywa przyczyną infekcji, alergii, problemów z oddychaniem. Niskie wytwarzanie kwasów żołądkowych utrudnia trawienie białka zwierzęcego.
- SKŁONNOŚCI: częste są zaburzenia oddychania, astma, anemia, choroby naczyń wieńcowych, serca, cukrzyca, nowotwory, a także kłopoty z pamięcią i przyswajaniem wiedzy, psychozy.
- CZEGO POTRZEBUJE: konieczne jest uzupełnianie niedoboru witamin z grupy B (B1, B5, B6 i B12), ponieważ organizm nie wytwarza dość enzymu, który ułatwia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. A więc dieta powinna być bogata w ryby, kasze, razowe pieczywo, banany, rośliny strączkowe. Potrzebna jest też witamina C pochodząca z owoców oraz cynk, który chroni skórę przed stanami zapalnymi, a włosy przed wypadaniem. Jego źródłem jest chude mięso, ziarna zbóż, pestki dyni, jaja, chude mleko. Ćwiczenia wspomagające utrzymanie zdrowia to tai-chi, joga, ćwiczenia rozluźniające oraz spokojna jazda na rowerze.
>>> Dieta zgodna z grupą krwi A. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi A?
Grupa krwi B
- ZALETY: silny system odpornościowy chroni przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami. Dobre proporcje między kwasem a zasadami pozwalają na trawienie ciężkich potraw i tłuszczów.
- SŁABE STRONY: w sytuacjach stresowych organizm wytwarza nadmierne ilości kortyzolu, który może spowodować załamanie się systemu odpornościowego, co łączy się z ryzykiem chorób metabolicznych.
- SKŁONNOŚCI: najczęstsze są infekcje wywoływane przez paciorkowce i gronkowce. Dzieje się tak, bo niektóre z tych bakterii mają antygeny z grupy B, więc układ odpornościowy nie rozpoznaje ich jako wrogów. Obdarzeni grupą krwi B chorują na zapalenie gardła, zatok, płuc. Ich wzrok i słuch łatwiej niż u innych ulegają uszkodzeniom po infekcjach. Nierzadko cierpią na cukrzycę typu 2, skrajnie wysokie lub niskie ciśnienie, fibromialgię, a nawet stwardnienie rozsiane i toczeń.
- CZEGO POTRZEBUJE: wsparcia w postaci witaminy C, najlepiej naturalnej (z owoców i warzyw), cynku, który decyduje o sile mięśni, oraz witamin z grupy B (B1 i B6) – są obecne w jajkach, rybach morskich, roślinach strączkowych. Kondycję poprawi pływanie, długie spacery, bieganie na nartach.
>>> Dieta zgodna z grupą krwi B. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi B?
Grupa krwi AB
- ZALETY: to ludzie silni i sprawni fizycznie. Generalnie rzadko chorują.
- SŁABE STRONY: gdy ich organizm osłabnie, cierpią na wiele schorzeń jednocześnie. Mają trudności z trawieniem białek, słabo wchłaniają witaminy i minerały. U niektórych osób występuje niski poziom enzymu ułatwiającego trawienie tłuszczu, co sprzyja nadwadze. Słabo bronią się przed pasożytami atakującymi przewód pokarmowy.
- SKŁONNOŚCI: podatność na wiele chorób ma związek z przewagą jednych bądź drugich antygenów. A zatem pojawiają się infekcje, schorzenia układu krążenia, naczyń wieńcowych, hipercholesterolemia, osteoporoza oraz nowotwory. Po kuracji antybiotykowej często zapadają na grzybice. Wysokie stężenie czynników krzepliwości krwi bywa przyczyną zakrzepów.
- CZEGO POTRZEBUJE: wspomagania dietą bogatą w witaminy i minerały. Mniej korzystne dla osób z grupą AB są gotowe zestawy wielowitaminowe. Potrzebne są witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B5, B6. Grupa AB musi eliminować z diety cukier, który sprawia, że białe krwinki są ospałe i nieskuteczne w likwidowaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Wskazane są długie spacery, jazda na rowerze i pływanie.
>>> Dieta zgodna z grupą krwi AB. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi AB?
Grupa krwi 0
- ZALETY: silny układ odpornościowy skutecznie niszczy większość drobnoustrojów chorobotwórczych.
- SŁABE STRONY: niestety silny układ immunologiczny często wywołuje choroby z autoagresji.
- SKŁONNOŚCI: rozchwiany metabolizm sprawia, że osoby z grupą 0 łatwo tyją, a więc mają skłonność do miażdżycy, chorób serca, cukrzycy. Częściej niż inni cierpią na zwyrodnienia stawów i zapalenia jelita grubego. Stres osłabia układ pokarmowy i bywa powodem zaparć, rozwolnień, wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy. Dość typowa dla tej grupy jest też skłonność do zakażeń bakterią Helicobacter pylori. Osoby te bardzo często skarżą się na chroniczne zmęczenie.
- CZEGO POTRZEBUJE: witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B5 i B6, które można znaleźć w mięsie, wątrobie, chlebie razowym i pełnoziarnistym, roślinach strączkowych, jajach, orzechach włoskich, bananach, pomidorach. Właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 sprzyjają intensywne ćwiczenia, np. aerobik, jazda na nartach, tenis czy squash.
>>> Dieta zgodna z grupą krwi 0. Jakie są zalecenia dietetyczne dla osób z grupą krwi 0?
miesięcznik "Zdrowie"
Porady eksperta