Sok z brzozy - z czego słynie? Właściwości przeciwnowotworowe to nie wszystko
Sok z brzozy, popularny był (i wciąż jest) w medycynie ludowej. Uważa się, że może zmniejszać stany zapalne w układzie pokarmowym i zmniejszać objawy reumatyzmu. Nie da się zaprzeczyć, że sok z brzozy to źródło witamin i minerałów. Kiedy i jak zbierać sok z brzozy? Podpowiadamy, jak to zrobić, by zyskać jak najwięcej jego cennych właściwości.
Spis treści
- Sok z brzozy - właściwości
- Sok z brzozy - kiedy zbierać
- Sok z brzozy - przechowywanie
- Sok z brzozy - dawkowanie. Jak stosować sok z brzozy?
- Sok z brzozy - przeciwwskazania
Sok z brzozy - właściwości
Sok z brzozy ma liczne właściwości lecznicze. Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy (oskoła, bzowina), który zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych. Działanie zdrowotne ma także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków brzozy.
Sok z liści brzozy na reumatyzm i rwę kulszową
Sok z brzozy łagodzi bóle reumatyczne, a w szczególności ból związany z uszkodzeniem nerwu kulszowego (rwa kulszowa). W takich przypadkach najlepiej sprawdza się maść uzyskana z soku z brzozy, którą należy wcierać w bolące miejsca.
Zobacz też: Czarny czosnek - właściwości, zastosowanie. Naturalny antybiotyk i superfood
Sok z liści brzozy na kamienie nerkowe
Świeży sok z liści brzozy ma działanie moczopędne i odtruwające organizm. Sok z brzozy stymuluje proces filtracji w przewodach moczowych, przyśpiesza wydalanie moczu i złogów oraz zapobiega powstawaniu kamieni moczowych.
Sok z brzozy na wzmocnienie odporności
Regularnie pity sok z brzozy wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym zapobiega infekcjom wirusowym, tak częstym wczesną wiosną. Dlatego jest szczególnie polecany osobom, które są bardziej podatne na zakażenia wirusowe, czyli np. małym dzieciom i osobom starszym.
Sok z pnia brzozy a właściwości przeciwnowotworowe
Sok z brzozy w medycynie ludowej od lat jest uważany za lek zapobiegający powstawaniu raka, a szczególnie raka płuc. Z tego powodu jest on polecany nałogowym palaczom.
Sok z pączków brzozy na grypę
Sok z pączków brzozy może pomóc w zbiciu wysokiej temperatury, złagodzić bóle gardła, bóle mięśniowe i ból kości. Dlatego jest polecany osobom, które zmagają się z grypą i infekcjami grypopodobnymi.
Sok brzozowy na wrzody
Osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka lub nieżytem żołądka, powinny wypić świeży sok z brzozy, który złagodzi dokuczliwe objawy chorób układu pokarmowego.
Sok z brzozy na anemię
Osoby cierpiące na anemię powinny szybko sięgnąć po sok z brzozy, który jest bombą witaminową. Szklanka tego cennego soku pomoże zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na:
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
- żelazo
- miedź
- aminokwasy
- witaminy z grupy B
- kwas askorbinowy (witamina C)
- sole mineralne
Sok z brzozy na choroby serca
Sok z brzozy, dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, m.in. zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca.
Sok z brzozy na odchudzanie
Uważa się, że sok z brzozy może być też wsparciem w procesach odchudzania. Zauważono, że może powodować na zmniejszenie apetytu. To z kolei przekłada się na zredukowanie ilości pożywienia. Szczególnie osoby mające skłonność do podjadania między posiłkami, powinny rozważyć sięganie po sok z brzozy zamiast kolejnej przekąski.
Przeczytaj też:
Sok z brzozy - kiedy zbierać
Kiedy zbierać sok z brzozy? Na przełomie marca i kwietnia. Pozyskanie soku z liści brzozy nie jest łatwą sztuką, w związku tym najczęściej używa się ich jako okładów przy leczeniu reumatyzmu. Z kolei wyciąg uzyskiwany z dojrzewających pączków brzozy działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
Sok z brzozy - przechowywanie
Sok z brzozy należy przechowywać nie dłużej niż 5 dni w lodówce w stanie płynnym. Można jednak ten produkt zamrozić. Po rozmrożeniu należy spożyć go i nie zamrażać ponownie. Dlatego zaleca się, aby podzielić go na opakowania o odpowiedniej pojemności, które można wypić od razu.
Sok z brzozy - pasteryzacja
Sok z brzozy, podobnie jak inne soki, można pasteryzować. W tym celu niezbędne jest zagotowanie do ok. 85-90 stopni Celsjusza, nie doprowadzając do wrzenia. Wodę brzozową po podgrzaniu należy zlać do słoików i szczelnie zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia, stawiając słoiki na wieczkach.
Sok z brzozy - dawkowanie. Jak stosować sok z brzozy?
Sok z brzozy zaleca się pić 3 razy dziennie - za każdym razem po ćwierć szklanki.
Taka kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni.
Sok z brzozy - przeciwwskazania
Jak w przypadku każdego preparatu leczniczego i produktu spożywczego, należy zachować ostrożność przy sięganiu po sok brzozy, jeśli jest się w ciąży lub w okresie karmienia piersią. Warto pamiętać, że zmiany hormonalne mogą wyzwalać reakcje, które wcześniej nie występowały.
Ponadto przeciwwskazaniem do użycia soku z brzozy jest uczulenie na pyłki brzozy, wystąpienie reakcji alergicznej po uprzednim spożyciu (jak wysypka, duszność czy dolegliwości pokarmowe), a także problemy z układem moczowym lub obrzęki występujące w przebiegu chorób serca i chorób nerek.
Porady eksperta