Przepis na syrop z sosny. Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
SYROP Z SOSNY znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Skuteczność syropu sosnowego własnej roboty zależy od jakości pędów. Dowiedz się kiedy i jak zbierać młode pędy sosny oraz poznasz sprawdzony przepis na syrop sosnowy.
Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Przyda się wtedy jako doskonały środek na kaszel. Sprawdź, na jakie inne dolegliwości i choroby pomaga syrop z sosny oraz jak go dawkować!
Kiedy i jak zbierać pędy sosny? Pędy sosny najlepiej zbierać na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Przycinamy je sekatorem albo bardzo ostrym nożem.
Najbardziej soczyste mają długość do 12 centymetrów. Dłuższe będą miały już mniej soku. Pędy najlepsze na syrop i miód będą lepkie, warto więc pamiętać o tym, żeby zbierać je w rękawicach. Żeby nie uszkodzić drzewa, nie zbierajmy wszystkich pędów z jednej sosny, a wybierajmy najbardziej soczyste z kilku drzew.
Jak zrobić syrop z sosny - przepis
Potrzebujesz:
- litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku)
- cukier
- odrobinę wody
Przygotowanie syropu z sosny:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok, jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.
Porady eksperta