Płukanie gardła wodą utlenioną, solą, sodą… Jak płukać gardło?
Płukanie gardła jest jednym z najstarszych tradycyjnych sposobów na infekcje gardła. Płukanie gardła jest bardzo pomocne przy chorobach takich, jak angina i zapalenie gardła. Ten domowy sposób ma pozytywne opinie, gdyż bardzo często płukanie gardła już na początku infekcji nie doprowadza do jej rozwinięcia. Dowiedz się, czym oraz jak płukać gardło.
Spis treści
- Płukanie gardła wodą utlenioną - proporcje
- Płukanie gardła wodą z solą
- Płukanie gardła sodą oczyszczoną
- Płukanie gardła szałwią
- Płukanie gardła jodyną
- Płukanie gardła olejem
- Jak płukać gardło?
Płukanie gardła jest jednym z domowych sposobów na ból gardła. Pomaga także zapobiegać powstawaniu infekcji. W przypadku jej rozwinięcia, przyspiesza proces leczenia.
Gardło najczęściej płucze się wodą utlenioną, wodą z solą lub sodą oczyszczoną. Można je płukać także mieszankami ziołowymi. Choć płukanie gardła zazwyczaj pomaga pozbyć się infekcji, należy pamiętać, że w przypadku braku poprawy lub zbyt mocnego obrzęku gardła, trzeba niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Płukanie gardła wodą utlenioną - proporcje
Płukanie gardła wodą utlenioną jest jednym z najbardziej znanych sposobów na ból gardła. Woda utleniona wykazuje działanie dezynfekujące, czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Z tego względu świetnie się sprawdzi w przypadku zainfekowanego gardła. Zwalczy bakterie, tym samym nie doprowadzając do rozwoju choroby.
Wykonując roztwór do płukania gardła, należy zachować odpowiednie proporcje. 1 łyżeczkę 3% wody utlenionej należy zmieszać z połową szklanki wody. Woda nie powinna być za ciepła, ani za zimna. Tak wykonanym roztworem gardło można płukać kilka razy dziennie. Jeśli sposób ten nie przyniesie efektów, należy udać się do lekarza, który przepisze odpowiednie leki.
Płukanie gardła wodą z solą
Sól wykazuje właściwości dezynfekujące (bakteriobójcze), dlatego też roztwór wody z solą może zapobiegać infekcji gardła. Oprócz tego roztwór soli działa przeciwobrzękowo, dlatego w wyniku płukania może zniwelować opuchliznę gardła lub migdałków.
Mimo dobrych efektów płukania gardła solą, mogą również wystąpić skutki uboczne, takie jak:
- podrażnienie śluzówki
- pieczenie
- kaszel
- wzmożone zaczerwienienie gardła
- nieprzyjemny posmak w ustach
Działania niepożądane płukania gardła solą są spowodowane jednak najczęściej zbyt mocnym roztworem soli, dlatego też decydując się na płukanie gardła tą metodą, należy zachować odpowiednie proporcje przy sporządzaniu mieszanki. Do 1/3 szklanki wody najlepiej dodać maksymalnie płaską łyżeczkę soli. Mocniejszy roztwór może spowodować podrażnienia gardła.
Płukanie gardła sodą oczyszczoną
Dobrym sposobem na zwalczenie infekcji gardła jest płukanie roztworem wody z sodą oczyszczoną. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne. Oprócz tego dezynfekuje oraz łagodzi ból gardła.
Do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej należy dodać łyżeczkę sody. Większa ilość sody może działać drażniąco na śluzówkę, co przyniesie odwrotny skutek od pożądanego.
Płukanie gardła szałwią
Na obrzęk oraz ból gardła świetnie się sprawdzą także płukanki ziołowe. Najskuteczniejsze działanie wykazuje szałwia, rumianek oraz tymianek. Szałwię należy zalać gorącą wodą i parzyć ok. 15 min. Następnie należy odstawić ją do ostygnięcia.
Nie należy płukać gardła gorącym naparem!
Płukanie gardła jodyną
Bardzo często polecanym sposobem na ból gardła jest płukanie go jodyną.
Jodyna to roztwór pierwiastka - jodu - w alkoholu. Zarówno jod, jak i alkohol, wykazują silne działanie antybakteryjne. Z tego względu jodyna stosowana była przez nasze babcie do odkażania ran i skaleczeń. Było to jednak dość bolesne (ze względu na wysokie stężenie alkoholu), nieestetyczne ze względu na barwienie skóry na ciemnobrunatny kolor, a poza tym prowadziło do uszkodzenia tkanek.
Jodyna jednak nadal świetnie się sprawdza w przypadku bólu gardła, a nawet anginy. Nadaje się zarówno do płukania, jak i pędzlowania gardła i migdałków.
Roztwór jodyny do płukania gardła należy sporządzić w przestudzonej wodzie przegotowanej w proporcji 1 do 10. Roztwór należy wykorzystać od razu, ponieważ jest bardzo nietrwały. W przypadku anginy ropnej gardło należy płukać ok. 4 razy dziennie.
Pędzlowanie migdałków powinno wykonać się roztworem jodyny z gliceryną w stosunku 1 do 1. Do pędzlowania potrzebny jest opatrunek z jałowej gazy, który należy owinąć wokół drewnianej szpatułki.
Jodyny nie powinny używać osoby zmagające się z chorobami tarczycy, zwłaszcza z niedoczynnością tarczycy, chorobą Gravesa-Basedowa i Hashimoto.
Płukanie gardła olejem
Wokół płukania gardła olejem powstało wiele mitów. Jedno jest pewne - nie powinno się olejem płukać gardła. Olej może służyć jedynie do płukania jamy ustnej. Podczas płukania gardła olej bardzo łatwo mógłby dostać się do żołądka, co nie jest korzystne dla zdrowia, gdyż olej po drodze przez przewód pokarmowy, zbiera bakterie i toksyny. Poza tym obecność oleju w gardle może wywołać odruch wymiotny.
Natomiast płukanie ust olejem pomoże w zwalczaniu bakterii z jamy ustnej, tym samym przyczyniając się do zahamowania rozwoju infekcji. Olej usuwa bakterie i zarazki z trudno dostępnych miejsc (np. spomiędzy zębów), dzięki czemu odciąża układ odpornościowy. Do płukania ust najlepiej wybrać olej kokosowy, rzepakowy, słonecznikowy, lniany lub sezamowy.
Jak płukać gardło?
Gardło należy płukać odpowiednim roztworem o temperaturze pokojowej.
Należy wziąć niewielki "łyk" roztworu, odchylić głowę do tyłu i wypuszczając powietrze, delikatnie bulgotać.
Po kilku sekundach płyn należy zwrócić do umywalki.
Proces ten należy powtórzyć około 4 razy.
Zbyt długie i zbyt częste płukanie gardła może podrażnić błonę śluzową, dlatego proces ten należy powtarzać maksymalnie 3-4 razy w ciągu dnia.
Polecany artykuł:
Porady eksperta